Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Панически страх от жизненоважна операция

  • 1 381
  • 26
# 15
Образуванието / предполагам диагнозата е феохромоцитом /, още повече локализацията му са реално животозастрашаващи! Единственият правилен избор е операция и нищо друго! Не се колебай, а действай! Успех!
Виж целия пост
# 16
Добре де, аз не виждам реален избор в тази ситуация. Страх Ви е от операцията, но не Ви е страх, че нещо във Вас си расте, притиска кръвоносни съдове, скоро може би бял дроб или гръбначен стълб? Ако отлагате, според Вас операцията по-лесно ли ще мине като това нещо порасте още?

На 23г. ме оперираха първо, после на 25г. Нито веднъж не ме е боляло (а не сядам на зъболекарския стол без упойка/не търпя). Едната операция беше коремна, другата гръдна. След втората дори парацетамол не съм пил. Съвременната медицина има огромен набор от средства да потисне всякаква болка.

Ако наистина изпитвате такъв ужас - говерете с лекар да ви изпише успокоително за периода преди операцията.

При мен както казах не е само до болката. Образуванието допира стената на аортата, което и според хирурга е притеснително...
Как да легна като знам че ако му трепне ръката или се получи друга увреда ??
После операция за оправяне на операцията...
Виж целия пост
# 17
Образуванието / предполагам диагнозата е феохромоцитом /, още повече локализацията му са реално животозастрашаващи! Единственият правилен избор е операция и нищо друго! Не се колебай, а действай! Успех!

Привет, няма диагноза, може да е параганглиом , както и още пет други неща...Знам че трябва да се действа, иначе нямаше да стигам до вратите на операционната.Принципно знам и как се прави резекция на тумора ( понякога и с ребрата или други органи) .Затова и изпадам в паника и ужас, освен това и аортата е близо.
Те каквото са изрязали ти го казват постфактум...
Виж целия пост
# 18
При мен както казах не е само до болката. Образуванието допира стената на аортата, което и според хирурга е притеснително...
Как да легна като знам че ако му трепне ръката или се получи друга увреда ??
После операция за оправяне на операцията...

Тоест притеснява Ви, че в момента е близо до аортата, а не Ви притеснява, че след още паника и отлагане може вече да я е обхванало? Надявам се сам виждате абсурдността в този аргумент.

И не, не го казвам с лека ръка. Баща ми има гръбначна стабилизация (една от най-сложните операции, 6 часа, с огромен риск от засягане на моторни центрове). Дилемата беше дали туморът да го инвалидизира със сигурност след месец-два или да “рискуваме” с операция, която може и да го спаси. При положение, че шансът да си инвалид от едното е 1:1, а от другото 1:100 или 1:1000, е ясно какво направихме.

Вие сте на 39г. Сам можете да прецените рисковете за себе си.
Виж целия пост
# 19
Разбира се, че като отворят, тогава ще решат какво да правят. Изследванията дават само идея, но на място се решава - винаги е така. Не само, че винаги го казват, но на практика Е така, винаги, за всяка операция.
Някъде писах, че на мен за операция ми дадоха 10 страници с описани всякакви възможно ситуации, в това число да умра, да ми прецакат черния дроб, да ми срежат аорта, да перфорират бъбрек, сърце, абе каквото ти дойде на акъла, беше в списъка. Една позната професорка ми каза да се доверя на екипа и да не го мисля. Което и направих.
За смяна на става на крака в списъка на усложненията е - да ти отрежат крака. И да умреш също.
Ако четеш списъци с възможно усложнения, до никъде няма да го докараш.
Между нас казано, на ВМА имам много голямо доверие.

Та пак да кажа: ти се задълбочи в това, което може да се обърка при операция. Помисли ли за това, какво ще се обърка, ако не я направиш?
Виж целия пост
# 20
Ами в чужбина правят изследвания първо. Поставят диагноза и оперират спрямо нея ... Тук е масово ще срежем и ще видим кое е. За моята диагноза имам 3 операции и с 2 огромни разреза. Момиче в Германия със същите проблеми - махната щит. жлеза и много лимфни възли - 1 операция и 1 разрез от 3-4 см ...
Относно документите дору не ти оставят време да ги прочетеш ... Не че не се подписваш, че си съгласен на всичко. На мен една лекарка ми бутна химикалката и ми каза- нали всички ще умрем един ден , какво четеш ... бях под 30 г тогава.
До авторката - отлагането е само стрес, който също не е добър . Дай си няколко дни срок и действай Ако трябва наистина някакви хапчета е добре да ти изпишат за преди и след ...
Виж целия пост
# 21
Казваш, че искаш да се прибереш и да си гушнеш детето. А не искаш ли да го гледаш как расте?
Виж целия пост
# 22
Всъщност диагнозата е образувание в медиастинума , не е ясно точно какво. Има размери , на скенер ли го видяха ? С тези размери , може би и доплер/ ехография може да го види, не знам, ясно  е че има някаква образна диагностика. А кортизола и метанефрините само от 24 ч. урина ли го уточниха ? Добре , всъщност какво казват докторите , коя е основната причина за тази операция : АРтериалната хипертония или образуванието, което ще расте и притиска ?  То едното е следствие на другото, но дават ли някаква яснота дали ще се излекува АХ ?
Виж целия пост
# 23
Всъщност никой не ми обясни нищо, дори до последно не ми казваха , че ще ми правят торакотомия, разбрах го пред вратата на операционната.За рисковете се информирах сам в интернет.
Дори не ми казаха колко време ще съм в болница и колко време ще се възстановявам.Дори не ми казаха какво смятат да правят по време на операцията..
Казаха че ако не го махна ще се разрстне и ще започне да притиска околните структури, друго не ми казаха...
Наистина, защо не питаш за второ мнение другаде?
Тази болница, в която беше, добра ли е, има ли добра репутация?

В Токуда бях, уж най-добрия хирург бил.
Бях на консултация във ВМА , казаха че ще трябва да се маха, но пак нищо не ми обясниха, но пък и аз от шок и страх губя образ и картина...
Просто не ми се мисли как ще отида на операция втори път...
Точно в деня когато трябваше да ме режат детенцето ми имаше празник по случай 1ви Юни, не издържах психически, станах и отказах , исках да се прибера вкъщи и да го гушна....

Офф,детенцето..То "детенцето" си е живо и здраво,не минавайте с това.Но Вие ако си отидете,докато се услушвате,няма да има нито детенце,нито нищо
Виж целия пост
# 24
Всъщност диагнозата е образувание в медиастинума , не е ясно точно какво. Има размери , на скенер ли го видяха ? С тези размери , може би и доплер/ ехография може да го види, не знам, ясно  е че има някаква образна диагностика. А кортизола и метанефрините само от 24 ч. урина ли го уточниха ? Добре , всъщност какво казват докторите , коя е основната причина за тази операция : АРтериалната хипертония или образуванието, което ще расте и притиска ?  То едното е следствие на другото, но дават ли някаква яснота дали ще се излекува АХ ?

Не, всичко е в сферата на предположенията.Операцията в чедиастинума е заради образуванието, което не се знае какво е и заради това , че ще притиска....
Виж целия пост
# 25
Реално погледнато преди хистология малко лекари биха се наели да казват точно какво е.
Ако нямаш доверие на доктора си търси още мнения, намери точния човек.
Разбираем е страха ти, но колкото повече чакаш толкова по зле би станало, и по-сложна операцията.
Не искам да те панирам, но има и по-лоши неща от това да умреш на операционната маса. Като да се събудиш с някакво увреждане.
В самата операция нищо страшно няма. Лягаш, заспиваш и се събуждаш в реанимация надрусан с обезболяващи.
Намери лекар, на който да се довериш. И знай, че лекарите не са господ, и в медицината две плюс две не винаги е 4.
Също ако имаш пристъпи на паника, силна тревожност си поискай успокойтелни. Нищо срамно няма.
Късмет!
Виж целия пост
# 26
Като знаете как понасяте тежи неща, вземете нещо успокоително пред разговора с лекаря, за да може поне адекватно да го изслушате. Преди операцията, като знаят за вашите панически атаки, също може да Ви дадат нещо за успокоени. Няма как точно да Ви кажат какво ще правят, защото въпреки образната диагностика не може да се даде гаранция, че като се отвори няма да си види още нещо. А пък и в Германия и в Турция да отидете, там също ще Ви кажат след операцията какво е това точно, защото задължително се взема материал, който да се изследва.  Дори и да е нещо доброкачествено, щом притиска аортата е логично да го махнат. И по-добре да стане на един път, не един път да Ви "отворят" за да погледнат , изследват, пък да се събудите да Ви кажат какво са открили...после Вие пак да изпаднете примерно в паника и пак да откажете втора операция за премахване. Взимате близък с Вас за морална подкрепа, не да се подписва и взима решенията вместо Вас. А и ако нямате никаква медицинска грамотност не знам как очаквате да разберете лекаря ако почне да Ви обяснява....как ще отворят стената послойно, какво ще отпрепарирват, ще лигират, ще коагулират съдове, ще стигнат кухината, ще екартират, ще оглеждат, ще прошиват...какво точно очквате да Ви се кажат.....?! Вярно че има такива, които нищо не казват, но на един паникьосан човек малко трудно е да се обясни, дори да си Ви дали информацията, която искате едва ли в паниката сте разбрали дори, че някой си е направил труда да Ви информира. Разбираемо е да се тревожите, но преценката на рисковете е изцяло ваше решение: да рискувате без операция или да рискувате с операция. Варианти колкото искате и за едната и другата ситуация. Ми то може да се окаже, че не само притиска аортата, но че е и срастнало с нея...тогава ще се процедира по един начин. Може да се окаже, че е по-малко( отколкото го дават на образната), може да се свие, докато отлагате или да е капсуловано и да няма почти никаква "сложнотия" в отстраняването ...."Око да види , ръка да пипне." Вие имате вече поне две мнения ( Токуда и ВМА), ако трябва отивате и за трето, но ако пак ще сте "паника" няма смисъл.
Успех и дано скоро всичко се нареди!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия