Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Спускане с каяци по река Янтра - по-различното пътешествие

  • 2 695
  • 2
Здравейте! Включвам се с радост в инициативата "Пътувай и споделяй".
В първия си пътепис ще ви разкажа за едно необичайно пътешествие, което обаче ми остави прекрасен спомен.

Някак си в мен се беше загнездило едно желание за по-различно преживяване по време на някое от пътуванията ми.
Както винаги Провидението се намеси под формата на един малък разказ – представяне на русенския клуб за пътешествия “Бяла звезда”. В него се описваше каякинга като начин на разпускане, бягство от градското ни ежедневие. Не се двоумих много – събрах трима също толкова ентусиасти по душа и се записахме в групата на клуба за началото на май.
…Стоях пред каяка под моста на Колю Фичето край Бяла и слушах инструкциите на водача на групата. Вълнувах се, беше нещо първооткривателско, предстоеше ми да се кача на каяк и да изживея тридневно пътуване – плаване по реката. Да не казвам, че ми беше малко на тръни, защото току до нас стоеше една група, чиято лодка беше потънала…
Янтра беше придошла в резултат от дъждовете, паднали предните няколко дни, и отварянето на шлюзовете на язовир “Александър Стамболийски”. Мътна, тя влачеше цели дървета, толкова беше силна реката.
Пътешествието ни почна с голям ентусиазъм и бира. По двама на лодка. През цялото пътуване аз бях щастливецът, който беше винаги отпред. Проста беше причината – винаги по тежкият от нас стои отзад.
През деня гребяхме, любувайки се на идилични пейзажи – минавахме през зелен тунел от навели тежко над водата или потънали до короните си дървета, спускахме се покрай грамадни скални стени, подминавахме мостове, събирахме сегиз-тогиз един до друг лодките и си пийвахме бира. Да не казвам и най-важната подробност – РЕКАТА беше пълна с живот – птици, животни... А в късните следобеди – отскоци до Никополис ад Иструм (град Никополис ад Иструм е една от най-големите археологически находки в България, но все още е малко неизвестен като туристически обект, Нове – древноримският легионен лагер до гр.Свищов) и Дунава. Вечер – музика, танци край огъня, приказки за върхове, легенди за самодиви и прочее. Двете нощи изкарахме със спане на палатки! Имаше и весели моменти с доза екстремност. Бяха ни предупредили да гребем повечко при минаване покрай колоните на един мост, иначе ще ни завъртят водовъртежи. Но ефект нямаше – попаднахме на един водовъртеж и така ни завъртя, че.. И то, защото единият (моя милост) гребеше, а другият снимаше ли, снимаше и в резултат на това неравномерно разпределение на силите – ето ви ситуацията. Втората ситуация – трябваше да спрем на едно място, но реката така ни отнесе, та трябваше да се напрегнем. Малко на магия хванахме едни клони и след едни мъчнотии успяхме да слезем на брега. Лодката трябваше да носим няколкостотин метра. Така че имаше нещо приключенско в нашето пътешествие.
Беше страхотно плаване, напълних си душата с емоции и впечатления!

Полезна информация
Маршрут: От град Бяла до с. Беляново.
Подходящо време: Пролет, лято и есен. За мен най-доброто време е май-юни – когато водата е повечко, има зеленина и топлина, и септември-октомври – заради багрите на дърветата.
Условия: Непретенциозни туристи, които могат да спят на палатки и обичат вечеринките на открито.
Транспорт: Теоретично може да се ползва всякакъв транспорт до Бяла, но най-добре със свой превоз, ако искате да видите места извън основния маршрут.
Дрехи: Дъждобрани, туристически дрехи, обувки за плаж (не джапанки), спрейове срещу комари, шапки.
И... най-вече любов към природата и приключенията!Вие спускали ли сте се с каяци, или ви се струва прекалено смело начинание? Ще се радвам да разкажете за своето най-екстремно пътешествие.

#ПътувайИСподеляй #Янтра #каяци #пътешествие
Виж целия пост
# 1
Следващият път, няма да е стряскащо. Казвам го от опит.
Виж целия пост
# 2
Едно от най-красивите ми преживявания е спускането по Арда - от язовир Кърждали до Ивайловград. Мислех, че от планината по-хубаво няма, но се оказа че Арда е приказно място с гледки, които съперничат на тези от филмите. Сини вирове между скалите, потоци в гора с пясъчни плажове , рояци рибки,водопади . Е и няколко влечуги срещнахме, и страх брах на бързея под моста на Маджарово,но не можахме да обърнем ловката и голямо гребане в ядовир Ивайловград - но пък местните рибари умираха да си направят компания с нови хора.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия