Има няколко опасни посоки, които могат да ни създадат проблеми в процеса на инвестиране.  
Ние, консултантите, често досаждаме с предупреждения и съвети какво да се избягва. Това може да обезсърчи активния човек и да отблъсне хората, които просто искат да направят правилното нещо. Но #инвестирането е голяма тема и въпросът е, когато човек се гмурне в нея, да не се налага да гълта вода и да се дави, а да плува уверено.

Затова се спирам на пет препъникамъка, които трябва да се имат предвид, когато се навлиза в морето на инвестициите, за да се излезе с улов.  

1. Нереалистичен срок за инвестицията
Често проблемите за инвеститора при очакванията и резултатите идват от задаване на нереалистичен срок за инвестицията. Направо казано – очаквания за висока доходност за кратък период. Тук е важно да се прави разлика между спекулация и инвестиция. За спекулирането трябва да си трениран трейдър в такива сделки. Но да очакваш, че ще купиш някоя акция и само заради това тя ще донесе 10% след 1 месец – това не е реалистично. Когато човек инвестира, без това да е негова основна професия, най-добре е да заложи адекватен период за инвестицията, за да получи оптималната доходност. Периодът, или т.нар. инвестиционен хоризонт, зависи от степента на риска на финансовите инструменти, в които се инвестира.  

2. Следване на „модни“ инвестиции
Далеч съм от мисълта да отричам модните неща. Във всяко ново нещо има вълнение, но както при дрехите, така и на финансовите пазари понякога вълната може да те подведе, ако не се вгледаш внимателно и не прецениш подходящия размер и модел. Само че в единия случай ще изхвърлиш ризата, а с парите е друго. „Стадното“ инвестиране – всички да се втурнат след един и същи финансов инструмент – това винаги е съществувало и историята е показала какво се случва с балоните. Затова е важно инвеститорът да познава това, в което инвестира, и да има преценката дали е подходящо за него.3. Всички инвестиции в един рисков инструмент
Основно правило при инвестициите – диверсификацията или просто казано: да не слагаш всички яйца в една кошница, за да не се счупят. Това се пренебрегва пред блесналите заглавия за акциите на Amazon или Apple. Или другата еуфория – Tesla. Отделните атрактивни компании са интересни, но не и да сложиш всичките си спестявания в една акция като залагане на резултати на футболен мач. Разпределянето на парите, определени за инвестиции, като структура на портфейл не е лесна работа. Но за това може да се ползват консултации или да се инвестира във фондове, които са вложили в подобни акции, но знаят как да го направят в съчетание с други инструменти.  

4. Инвестиционни решения в емоционално състояние
Емоциите са част от живота ни, но при инвестирането те най-много изкривяват преценката на ситуацията и инструментите. „Брой до 10“ или „Изчакай няколко дни“ и тогава огледай ситуацията и вземи решение – това важи както за други решения, така и за инвестирането. Но най-вече бих препоръчал да се ползва информация и експертизата на опитни консултанти, за да може инвеститорът да получи представа за голямата картинка и тогава да взима своите решения.
  
5. Инвестиционни решения без информация и консултации
Преди да започна да се занимавам сериозно с финанси, и аз съм избирал варианти, защото интуицията ми казва, че ще изкарам много пари. Финансовите пазари са много широка тема. Действително – море от информация. Както казваше Гордън Геко във филма „Уолстрийт“: „Парите никога не спят“: „Сигурно има само 75 души в света, които разбират всички тези абревиатури на съществуващите финансови продукти“. А по екраните на компютрите и телефоните изскачат нови и нови. Няма как хазартно да се взимат решения на тази плоскост. Не става въпрос за това всеки да стане #финансист, за да инвестира. Просто трябва да има предвид, че е необходимо да потърси информация, да разговаря с #консултанти и да определи собствените си цели и приоритети.

Заявете своята лична финансова консултация, безплатна е.  

Прочетете още:
Как протича срещата с финансов консултант
Какво ще получите от нашите финансови консултанти

Николай Павлов
Директор "Връзки с инвеститорите" и
член на СД на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“
Мобилен тел. 0889 022 537
email: pavlov@elana.net
Информация за взаимни фондове и спестовни планове
Образователни материали за инвестиране

#ElanaFundManagement
#инвестиции