В прегръдките на Балчик (Белият град)

  • 6 029
  • 24
Привет от мен! Hands Wave

Благодаря за възможността да се включа в #ПътувайИСподеляй.
Използвам случая, за да представя моя любим град, Балчик, пречупен през моите призма и поглед.

Нали знаете, че има едни малки места, които не могат да направят невероятно първо впечатление на всеки? Може би, ако говорим за Рилския манастир, Шипка, Чудните мостове, почти не бихме намерили човек, който не е бил впечатлен още от първия взор, отправен към тях. Е, това вероятно не може да се каже за Балчик. Малък град, с недобра инфраструктура (което може да се каже за доста населени места в страната ни, де), леко западнал извън туристическия сезон, много неподдържан... Но пък има едни хора, като мен, дали израснали там, дали прекарвали сякаш безброй лета в прегръдките на малкото градче, на които Балчик им е много на сърце.

Ние имаме една запусната вила, която понастоящем е леко необитаема, която обаче, беше мястото на нашето пребиваване, всяко лято от 90-те насам. Та, за мен тя е свидно място, което беляза моите детски години. Просто няколко скромни стаички, барбекю на двора, череша и смокиня. Това е. Но е всичко!

Но какво ме притегля все още към Балчик? Сантименталност? Странна привързаност? Вероятно е така. Ние живеем на около 30 км. от любимото място, така че преходът е кратък, имаме възможност да пътуваме често. И на този етап го правим без причина. Просто, за да усетим морския въздух и да посетим местата, които сме посещавали сякаш хиляди пъти.

В моя пътепис искам да представя прекрасните страни на Балчик и ако мога, да ви спечеля като туристи в нашия регион. За който един пътепис не стига. Но ще има още.

Чудих се доста с какво да започна. Всички знаят за двореца, за ботаническата градина... Дали това да не е първото? В интерес на истината, когато бях дете през 90-те, в тези две места се влизаше от един вход, който (естествено) не беше познат на туристите. Но пък ние бяхме наясно къде е той, та никога не сме плащали входна такса. И въпреки това, никога не бях влизала в двореца, допреди 2 години! Лудост!

Дворецът не е нещо уау, но пък е интересен да се види. Създаден е от Мария Единбургска, кралица на Румъния през 1924 г., която не могла да устои на живописните гледки и целебния морски въздух. Самата сграда, в която е живяла, не е нещо особено, но пък прилежащите сгради и паркове са прекрасни!

С какво разочарование открих, че "Тихото гнездо" не работи! ConfusedСледващите снимки са от малко по-северната част на комплекса:А стане ли въпрос за ботаническата градина... През 90-те имам спомени, че беше навън, сега е затворена в нещо като оранжерия, което не е по моя вкус, но вероятно ботаниците си имат своите съображения. Но това не променя факта, че влизайки в нея, се потопяваш в истинска екзотика! Сами преценете!

Завършвам тази обиколка с паракликса на Мария Единбургска, "Стела Марис", изграден като копие на църква, която кралицата видяла при посещение в Кипър.Какво още може да се посети? На мен ми е любимо пристанището, мога да стоя там с часове:И още нещо, една от най-интересните архитектурни сгради по крайбрежната алея - вила "Щорк". Доскоро нямах идея каква е историята на тази забележителна сграда. Оказва се, че е построена през 1926 г. от Фердинанд и Сесилия Щорк, румънско артистично семейство. Когато Добруджа е върната на България, вилата е разграбена. По време на комунизма е използвана като почивна станция. В момента вилата е в ръцете на частно лице, което я продава за... 4,3 млн. евро. Е, внушителна е наистина, особено на живо! Simple SmileМалко дълго стана, така че приключвам с нещо любимо от Балчик - животинският свят е в изобилие. Simple SmileНадявам се ви е било интересно! Simple Smile


#ПътувайИСподеляй #Балчик #ботаническаградина #дворец
Виж целия пост
# 1
Не знам дали тези теми предполагат някакви коментари, но все пак - прекрасни снимки и прекрасно място. Открих Балчик късно, но със сигурност ще остане в сърцето ми. От животинския свят ми липсват змиите, които всеки път срещаме Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Така е! Има и такива представители на животинския свят, за съжаление не се спогаждаме с тях много-много.

Някой може ли да сподели преживявания? Би било безкрайно интересно. Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Еха, направо ми се напълниха очите със сълзи! От хубаво, разбира се!
Страхотен пътепис, трогна ме и върна 15/20 тина години назад, когато бях малка и безгрижна Wink))
Виж целия пост
# 4
А "Синият лъв" ......
На едно място продаваха прясно уловена риба... "Садките" ли им викаха?
Виж целия пост
# 5
Единствено котките по заведенията ми убиват чара на Балчик..
Виж целия пост
# 6
Явно въпрос на гледна точка - на мен пък това ми е от любимите неща. Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Rochellka,  благодаря за пътеписа; прииска ми се да посетя отново вълшебния Балчик,  който винаги има възможност да се преоткрие и да се научи и преживее нещо ново! Hug  Heart Eyes
Кактусовата градина е на открито, а Ботаническата е покрита, но толкова е светла и уютна, с мостче и галерия вътре, че ми се струва много сполучливо да бъде с покрив.

В Балчик е изключителна красота, наситена с традиция, бликащ живот и самобитност. Усеща се силата на природата и нейната неизчерпаема зарежаща енергия.
Дали би било нарушение на правилата, ако дръзна да се включа и аз с някои мои фотографии?
Виж целия пост
# 8
О, Катерица, давай фотографиите, така съм се затъжила за Балчик.
Във фейса следя страницата и всеки ден пускат страхотни снимки, по които въздишам.
Виж целия пост
# 9
С радост! HeartА това е монета, която сина ми има за спомен като сувенир. Имаше проект в училище, в който трябваше да разкават за посетен обект през ваканцията. Той разказа за Двореца в Балчик и занесе монетата да я покаже.

Скрит текст:Виж целия пост
# 10
Благодаря, Катеричке! Тези снимки от коя година са? Виждам някои неща, които не са ми познати. А лилиите са трепач!

И аз киризя във Фейса, има си група за Балчик, поне окото да плакна!

Още малко от мен:Виж целия пост
# 11
От август 2013-та. Blush
Тази година едва ли  ще успеем да дойдем в България.
Но след пандемията, много ми се иска да отидем до Калиакра, защото там все още не сме успели.
За мен Добруджа е с особено място в сърцето ми, скъпа ми е. Heart
Виж целия пост
# 12
Чакаме те! Heart
Виж целия пост
# 13
А "Синият лъв" ......
На едно място продаваха прясно уловена риба... "Садките" ли им викаха?

Зодките от прякора на единия собственик.
Виж целия пост
# 14
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия