Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Френските паралелки след VІІ клас в 133, 35 и 18 училище!

  • 4 401
  • 50
Здравейте. Майка съм на бъдещ гимназист и тъй като се е насочил съм френски език като първо желание, но може би балът няма да стигне за ФЕГ събирам впечатление акк е нивото във френските паралелки на 133, 35 и 18 училище2 Научава ли се езикът, как са преподавателите, имат ли предмети, които се учат на френски от 9 клас и въобще цялостното впечатление за тези училища. Понеже 18-то е без квоти, това значи ли, че преобарладават девойките там? Всякакво мнение ще ми е полезно, за което благодаря!
Виж целия пост
# 1
Никой ли няма дете в някоя от тези паралелки?
Виж целия пост
# 2
Аз също съм майка на бъдеща осмокласничка, чийто бал няма да стигне за ЕГ.

Познавам девойка от 35то училище /завършила миналата година/, която е с перфектен френски и отличен английски. И двата езика е учила в училището.
Виж целия пост
# 3
В 35 и в 133 вторият език е руски. Нямат паралелки ФЕ+АЕ.
Виж целия пост
# 4
Моя грешка, сега й звъннах.
Била е само с френски, английски е учила в BC.
Виж целия пост
# 5
Не се знае какво ще се учи на френски. Нито там, нито в 133. По каквото има/намерят учител. Но ще се учи нещо на френски, защото иначе пада профила. Отговорът ми е преразказ на разговорите проведени по телефона с училищата.  А за повече подробности ме посъветваха да се обръщам към Директора.
Виж целия пост
# 6
По принцип те не са и длъжни да учат предмети на френски, защото не са езикова гимназия, но все пак обучението е ИИЧЕ и има училища (май знам само за такива с английски език), където имат предмети на език. Затова питах каква е ситуацията досега.
Виж целия пост
# 7
Племеницата ми е 11 клас в 35-то с френски, но не е много словоохотлива за училище и честно казано нямам представа каква е ситуацията. В 8 ми клас й беше абсолютно нов езика и знам, че лятото ходи на курсове във Фрнския институт. Имаха някакви ходения до Франция, организирани от училище. Сега си продължава с допълнителна външна подготовка по езика.
Виж целия пост
# 8
Имам позната с десетокласничка в 35. с френски. Ходи и на частен учител по френски, школа по английски, а от тази година и на математика.
Виж целия пост
# 9
Не ми харесва това, което споделяте - частен учител по основния език. Мислех си за втория това.
Виж целия пост
# 10
Дъщеря ми завърши преди години 35 училище.В 8кл.учиха френски както е във френската,но от 9кл.  въобще никакви други предмети не учеха на френски език.Сега може и да е сменена директорката не знам.До завършването ходеше на частни уроци по френски.Сега може и да е по-добре.Изрично питайте дали се учат предмети на френски език.Това е бивша руска гимназия и руският беше с добри учители.Най-добре проучете въпроса.
Виж целия пост
# 11
Сега видях темата, но не е късно да споделя опита си. Дъщеря ми завършва 8-ми клас ФЕ+ ИЕ в 18-то. Вчера коментахме с друга майка от форума училището и след което с дъщерята, за да не съм голословна.
Тя е изключително доволна от учителката, г-жа Нардзидис (извинявам се ако бъркам букви от името на дамата), строга и много изискваща. Дъщеря ми много държи да научи езика и се постара, но с голяма част от девойките не е така, особено след ДО. Заместващите учители определено не са били ок, според нея. Имало е учител, по история носител на езика, но си е тръгнал след Короната. За другата година не е ясно как ще е.
Надявам се, че съм полезна и питайте, ще ви отговоря от името на детето за впечатления.
Миналата година никой не ми отговори и ще се радвам да съм в помощ.
Виж целия пост
# 12
Аз разпитвах в лични съобщения за вариантите с френски език. И 35то и 18то си имат +и -, за 133то само от публикувани коментари отзивите бяха изцяло положителни. 18то и 35то са си със всички недостатъци на големите училища, може да попаднеш и на прекрасен учител, може и да нямаш този късмет. Децата също са разнообразни, но като цяло всеки успява да открие сродни души и завързват приятелства. Сред учениците и в двете училища се срещали както отявлени "чалгаджии"  или бягащи от часовете, така и много старателни и амбициозни деца. Хубавото на 18то е чудесната сграда, 35то е доста зле в това отношение. И в двете училища е доста натоварено и пренаселено, има и начален курс, за разлика от 9 ФЕГ, която си е само гимназия. И двете училища работят по френски учебници, за разлика от 9 ФЕГ. И на двете места си сътрудничат с Френски културен институт. Лошото е, че днес установих, че след чудене дали да кандидатства дъщеря ми в паралелката без квота в 35то тя пък е отпаднала тази година от план - приема. Като се загледах в миналогодишните балове, минимален и максимален установих, че подредбата на всички избрали френски език е 9 ФЕГ, 133, 35, 18. В паралелката на 35то без квота попадат само момичета, просто защото във 9 ФЕГ балът за прием на момчетата е по-нисък от този на девойките и момчетата с близки до приетите в 35то и 18то момичета, без проблем си ги приемат там.
Тази година явно с една паралелка по-малко конкуренцията ще е по-голяма. Почнах да се заглеждам и за други опции с френски. Оказа се, че има паралелка с френски, но не 18 уч. Ч седмично, а разширено изучаване 12 уч. ч. моден дизайн в Професионалната гимназия по дизайн. Специалните предмети са много интересни, даже много ми се харесаха, получих и позитивни отзиви от потребители на форума за училището, особено госпожата по френски била чудесна и много харесвана и добра, но мен лично това, че е професионална гимназия ме притеснява, да не се окаже, че ще имаме липсващ хорариум по предмети за кандидатстване в университет след 5 години, при положение, че засега дъщеря ми няма никаква идея къде и какво иска да учи като висше образование.
Има и паралелки в НТБГ и 12то, но профилите са финансов и предприемачески и специално моето дете не ги одобри. За 33то не знам какво да кажа, аз лично съм го завършила с френски по времето, когато беше в Люлин, но това беше много отдавна и нямам никаква идея как са нещата там. По мое време имах отлични учители, учехме история, биология, химия на френски, но сега едва ли е същото. Навсякъде предметите на езика са според възможността да намерят учител. Имам само едно познато дете завършило там с френски и според детето английският му без специални курсове е по-добър от френския, който е научил там. Не можеше да говори свободно езика. Това не е обобщаващо за училището, но... само с тази информация разполагам. Успех на всички желаещи да станат франкофончета желая!
Виж целия пост
# 13
Изключително благодаря за споделените мнения!
Виж целия пост
# 14
И аз благодаря за мненията!
Моят син също се е насочил към 9 ФЕГ с второ желание евентуално френската паралелка на 133-то. Доста се колебая дали въобще да пиша за класиране 35-то (аз съм го завършила далечната 1996г., но тогава всичко беше различно) и 18-то. Ще разглеждаме явно английски паралелки.
Разбира се, всичко зависи от резултатите.
Успех на всички!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия