Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Увреден езичен нерв след екстракция на мъдрец

  • 719
  • 4
Здравейте група!

Отварям нова тема, тъй като видях, че във форума има само една и тя е доста стара.

Става дума за увреден езичен нерв след екстракция на долен мъдрец. С проблема съм от януари месец, 2019-та година, тоест от година и половина почти. Хирургът, беше под всякаква критика - не ме уведоми за рисковете, не ми обясни нищо и работи само с една снимка на зъба, а не панорамна. По онова време не бях запозната с детайлите и когато вече знаех, че се прави 3д снимка, за да се разбере къде точно минава нервът, беше прекалено късно.

Първоначално за около месец не говорех добре, нямах усещане за вкус или топло и студено и положението беше меко казано зле. С времето от тогава нещата се подобриха. Към момента е доста по-добре от преди - усещам вкус, топло, студено, допир и т.н. Проблемът е, че усещам гъделичкане по езика от страната на зъба, вътрешната част на венеца е болезнено чувствителна, усещам “иглички” и понякога лека болка като от изгорено. Изчела съм всички възможни неща в интернет по темата и говорих с други лекари, които ми казаха две коренно противоречиви неща. Единият ми каза, че никога няма да се оправя, а другият точно обратното.

Интересува ме има ли някой от вас с подобен проблем? От колко време сте така? Какво е развитието/подобрението с времето? Правили ли сте някакви допълнителни процедури като акупунктура, лазери и т.н? Ако сте - къде?

Ужасно досаден проблем е и за добро или лошо не достатъчно разпространен.

ПС: Хирургът беше д-р Шейтанов в София. Бягайте далеч ако ви предстои вадене на мъдрец! Изключително неориентиран, както казах - не обясни нищо, не поиска 3д снимка и мина с евтиното обяснение, че “явно нервът е бил малко по-нагоре”. Заради отношението му не в черния списък бих го пратила, а в списъка с касапите. Ще направи добро на всички ако си скъса дипломата.

Мерси предварително за отговорите ви!
Виж целия пост
# 1
Минала съм през подобна касапка в Пловдив, (стефка пейчева) точно преди една година. По същия начин погледна само една снимка и тръгна да вади. Езикът ми се оправи след 4-5 месеца, на част от брадичката още леко усещам иглички, но вече доста рядко. Моят зъболекар ми каза че може да мине, а може и да не, но ако ще минава ще е доста дълго. Да пия омега 3 мастни киселини, б12 комплекс и всякакви други б витамини в различни вариации за по-бързо възстановяване на нерва. Покрай друг проблем с нерви пих почти през цялата година витамини, и да ти кажа помагат. Почти не усещам вече игличките...
Виж целия пост
# 2
Надявам се да се оправиш час по-скоро и ти благодаря много за отговора!

Ще започвам и аз витамини пак, защото в някои дни просто не се трае... Мисля скоро да проуча за някакви други методи и ако усетя, че нещо работи, ще пиша тук.

Хубав ден!
Виж целия пост
# 3
При мен се увреди нерв на брадичката, към единия ъгъл на устата, а не на езика.
Лечението не ми помогна напълно. Наистина в началото беше дори болезнено.
Повече от десет години минаха. Остана ми безчувственост на това място. Слава Богу, не усещам иглички.

Аз приемах Нивалин, Милгама.
Не съм правила физиотерапии.
Виж целия пост
# 4
И на мен ми изтръпна езика след вадене на мъдрец.

Уж опитен хирург, но пак така без да даде никаква информация за рисковете, нито за образната диагностика.

Работеше само по 1 обикновена 2D снимка.

Разбира се, след като разбрах че езика ми е скапан, ми отне точно 15 минути в гуглето, за да разбера за съществуването на този 3D скенер, както и за това, че на запад този 3D скенер се прави задължително.

Между другото такъв скенер се прави и в България.

Та затова пиша в момента.

Искам да кажа, че дори да има много опитни зъболекари и хирурзи, много от тях може би си нямат никаква идея за тия 3D скенери. В България просто я няма тази практика, тъй като малко сме изостанали в медицината.

И така, сега чакам езика да ми се оправи, ако изобщо се оправи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия