Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Допълнителна стипендия 100 лв за отлични оценки ДЗИ

  • Публикувана: 29 юни 2020, 12:00 ч.
  • Последно мнение: 29 юни 2020, 14:57 ч.
  • 310
  • 6
Здравейте,
Тази година се отпуска допълнителна стипендия от 100 лв за бъдещи студенти, постигнали отлични оценки на ДЗИ. Синът ми отговаря на критериите, но НЕ Е получил автоматичното съобщение от МОН за право на стипендия. Моля, ако някой знае какво се прави в такъв случай? Да питаме в МОН?
Виж целия пост
# 1
Има списък със специалности, за които се дават тези стипендии, не е за всички! В съобщението за оценките, отдолу текста в червено!
Виж целия пост
# 2
Благодаря. Така е, знам. Съобщението от МОН се генерира автоматично за всички таргет групи, които биха получавали стипедия, ако са приети по приоритетни специалности. Това съобщение не е получено при нас. Чудех се защо. За информация само - синът ми отговаря на обявените критерии - БЕЛ 4.35, Математика 6.00
Виж целия пост
# 3
Здравейте, Мария, доколкото знам трябва и по двата предмета да има оценка, която да е над 5.50. Аз имам известие за стипендията, генерирано от системата, но и на двете матури успехът ми е отличен - на едната 6.00, на другата - 5.80. Много мои приятелки имаха на едната матура малко под 5.50, а на другата отличен резултат и пак не получиха подобно известие. Точно поради това заключих, че трябва и на двете матури оценките да са минимум над 5.50 за получаване на подобно известие за стипендия. Най-сигурно обаче е да се обърнеш към МОН чрез предоставения им телефон за контакти.

Успех на сина ти!
Виж целия пост
# 4
Правилото е отличен успех - над 5.50 по БЕЛ и по втората матура оценката да се в първите 30% от всички оценки. Не отговаряте на условието за получаване на тази стипендия, защото оценката по БЕЛ не е отлична.

В специалността в която е приет моят син, също има възможност да се ползва стипендия, не като споменатата от вас, а защото е "приоритетна специалност", но втората матура трябвало да е математика, или физика, а моя син държа втора матура по английски. Здраве да е!
Виж целия пост
# 5
Благодаря на всички, отделили от времето си. Очевидно трябва да се търси инфо в МОН. Относно правилата/критериите - вариантите са два. 1-во: БЕЛ в първите 10% по резултат и втора матура с резултат над средния. 2-ро: БЕЛ над средния и конкретни матури /напр.математика/ с резултат в първите 30%. Синът ми отговаря на втория вариант. Не ми се искаше да си комуникирам с институции, ама ще трябва. Simple Smile
Виж целия пост
# 6
За да не съм голословна ето цитат от Разпоредби към Постановление номер 9 на МС от 27/01/2020 г.
" 1.   индивидуалният резултат от държавния зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература е в 10 на сто от найвисоките резултати за страната за учебната година на придобиване на средно образование и индивидуалният резултат от втория задължителен държавен зрелостен изпит или от задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация е равен или е над средния за страната резултат от съответния изпит за учебната година на придобиване на средно образование; 
2.   индивидуалният резултат от държавния зрелостен изпит по учебния предмет Български език и литература е равен или е над средния за страната за учебната година на придобиване на средно образование и индивидуалният резултат от втория задължителен държавен зрелостен изпит по учебния предмет Математика, Физика и астрономия или Химия и опазване на околната среда е в 30 на сто от най-високи резултати за страната от съответния държавен зрелостен изпит за учебната година на придобиване на средно образование."
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия