Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

  • 71 530
  • 766
# 510
Виж какво пише за за това покритие.
Палатиум

Ултра усилено покритие

Палатиум е трислойно, вътрешно подсилено антиприлепно покритие, което надвишава другите покрития с 3.5x. Основата е обичайно твърда, докато покривната му обвивка е богата на флуорополимери (устойчивост на корозия и устойчивост на висока температура). Неговата забележителна издръжливост го прави идеален за ежедневна употреба.

 

 Разпределение на топлината 260°C / 500°F

Твърдост ✔✔✔✔✔ 3/5

Незалепващи свойства ✔✔✔✔✔ 4/5

Устойчивост на корозия ✔✔✔✔✔ 4/5

Разпределение на топлината е грешен превод на устойчивост до еди каква си температура. 260 градуса е температурата при която тефлона започва да отделя разни гадости. Така че когато видиш 260 градуса да знаеш, че най-вероятно става дума за тефлон скрит под някое невинно наименование. Вероятно към този тефлон са добавили някакви частици за да го направят по устойчив на надраскване, което пък му е влошило незалепващите свойства.

Плочите обезсмислят индукционния котлон. Нали идеята на индукцията е да превърне дъното на съда в котлон. А така веднъж индукцията ще нагрее плочата, а после плочата трябва да нагрее тенджерата.
Виж целия пост
# 511
Айде сега - тефлон. Кълнят се, че няма такива работи... Ама то знаеш ли вече. Това ще се правя, че не съм го чула, за тефлона Grin до сега си живеех спокойно, че са ми ОК тиганите!!!

Иначе за плоча - да, четох по този въпрос и няма да слагам. Ще си взема нови, затова питах за препоръка. Тогава така подреждам по приоритет:
1. Индукция;
2. Здравословни;
3. Да не нагряват дръжки;
4. Да не загарят;
5. Разумна цена (250 лв. за тенджера ми се струва неразумно!)
Виж целия пост
# 512
Е как се кълнят като то си го пише, флуорополимери, затова го оцветих в червено.

FEP продаван под търговската марка Teflon FEP от Дюпон, точка на топене 260 градуса.

Значи си взимаш чисти неръждаеми, които са предназначени за работа с индукционен, но трябва да се откажеш от незалепващото покритие. Или пък класически емайлирани. Тези два варианта ти покриват всички изисквания без незалепването.
Виж целия пост
# 513
Alia1, ако разполагаш с бюджет, ти препоръчвам Цептер. Ползвам ги от 20 години, и гарантирам че отговарят на всичките ти изисквания!
Не е реклама!!!
Виж целия пост
# 514
Добре, значи явно аз не съм довидяла нещо. При каква температура се отделя тефлонът? Някъде в пространството ми се мерна 360оС? Означава ли, че не са ОК тези тигани, които имам?
Виж целия пост
# 515
Различни тефлони са, за този Палатиум е 260 градуса максимума. Доколко са вредни не знам, едни твърдят, че отделя разни неща, а други, че ако не го прегряваш е ОК.
Виж целия пост
# 516
Можеш ли да ми дадеш конкретна марка, ще съм ти признателна?
Виж целия пост
# 517
Не мога да ти дам конкретна марка, но тези неръждаемите от WMF ми изглеждат ОК. Но не съм ползвал и не мога да дам категорична оценка. Но пък при неръждаемите няма кой знае каква философия. Твърдят че дъната им провеждат равномерно температурата, което ме навежда на мисълта, че има плочка алуминий между слоевете за целта, защото неръждаемата стомана не е много топлопроводима.
Виж целия пост
# 518
Е, то в такъв случай няма угодия. От друга страна, този емайл не е ли вреден? Пък и не се ли пука много?
Виж целия пост
# 519
Кой емайл? Тези от WMF нямат емайл.
Виж целия пост
# 520
Не тези на WMF. По принцип емайлираните.
Виж целия пост
# 521
Не тези на WMF. По принцип емайлираните.
Аз имам емайлирани Riess, сболюнно нищо не се е напукало. Ползвам ги непрекъснато и съм изключително доволна
Виж целия пост
# 522
Ще ви помоля и за препоръка за тиган за палачинки. Какво ползвате?
Виж целия пост
# 523
]
Не тези на WMF. По принцип емайлираните.
Не, трудно се пука. Може да се напука при рязко охлаждане, например ако нагрятия съд го сложиш под студена вода. Макар че аз имам два соц съда дето не си знаят годините и не са се напукали, имат промяна в цвета и това е. Имам и един чугунен сач на около стотина години, който се е напукал, но напукването освен, че изглежда неестетично не е никакъв проблем. Чугунените и стоманените съдове няма какво да отделят през напукания емайл, че да е повод за притеснение и двата типа са желязо и въглерод, които са абсолютно безвредни за организма, от въглерод сме съставени, а желязото е необходим за организма елемент. Ако пък се ориентираш към класически емайлирани търси на Metalac Сърбия или руски, китайски не, защото са от много тънка ламарина. Ето и тези Riess изглеждат добре. За съжаление нашата фабрика в Брацигово е фалирала, а бяха качествени. Metalac се продават в София на ул. Трапезица до метростанция Сердика. Ако си от София можеш да отидеш да ги видиш. И в ИКЕА има добри емайлирани, но им се нагряват дръжките. За да не се нагряват трябва да са от този тип.
https://drebisimo.com/tendzheri-i-kaseroli/5848-24-sm-emajlirana … etka-imperio.html
На този им се нагряват, но са най солидни.
https://kupisi.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0% … D1%82%D1%80%D0%B0
Има и с пластмасови, които не се нагряват, но те пък не са издръжливи и не могат да се вкарат във фурна.
Виж целия пост
# 524
Не мога да ти дам конкретна марка, но тези неръждаемите от WMF ми изглеждат ОК. Но не съм ползвал и не мога да дам категорична оценка. Но пък при неръждаемите няма кой знае каква философия. Твърдят че дъната им провеждат равномерно температурата, което ме навежда на мисълта, че има плочка алуминий между слоевете за целта, защото неръждаемата стомана не е много топлопроводима.
Ползвам съдовете на WMF, по указания са само стомана 10/18. Кое ги различава - “готвят” по-бързо и по-вкусно. Наистина не мога да си обясня на какво се дължи по-добрият вкус, но факт.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия