Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

  • 70 546
  • 766
# 75
Аз използвам пластмасови кутии с плътно затваряне на капака. Пластмасата да е за многократна употреба и да е без съдържание на бисфенол и вредни оцветители. Конкретно - ползвам Tupperware за съхранение и пренасяне на храна. Пластмасата им се използва и в медицината, има сертификати за продуктите. Имам комплект кутии на 14 години и като цвят, форма и т.н. не са мръднали. Унищожих един от капаците, но си купих нов и купите продължавам да ги ползвам.
Виж целия пост
# 76
аз съм си купила 4 стъклени кутии с капак от Икеа и в тях съхранявам. Предпочитам стъклените, защото мога да топля в тях храна във фурната (ограничила съм ползването на микровълнова и мисля скоро изобщо да я махна - последните два месеца не е ползвана), а в наличните пластмасови само плодове/зеленчуци при пътуване. За децата за училище съм купила метални кутии и шишета (от стомана, не от алуминий).
Виж целия пост
# 77
Момичета, каква е тази стомана 202? Намирам информация само за 18/10. Благодаря!

Стомана, която ръждясва, нискокачествена. Предимно в строителството се използва. Има високо съдържание на никел.  Изключена е употребата за приготвяне на храна.
Виж целия пост
# 78
Здравейте! Благодарение на информацията в тази тема се реших и се сдобих с тиган на Силит със силарганово покритие. Някъде от месец го ползвам и като цяло съм доволна засега. Повечето неща, които приготвям в него са ок, но яйцата много залепват и с усилие се почиства след това. Някой да има различен опит да сподели? Също така една от причините да не се реша на чугун беше, че са тежки, ами този сега едвам го вдигам с една ръка, за да пресипя от него. Споделям, просто да имат предвид хората, които се чудят дали да си вземат такъв.
Виж целия пост
# 79
Здравейте! Благодарение на информацията в тази тема се реших и се сдобих с тиган на Силит със силарганово покритие. Някъде от месец го ползвам и като цяло съм доволна засега. Повечето неща, които приготвям в него са ок, но яйцата много залепват и с усилие се почиства след това. Някой да има различен опит да сподели? Също така една от причините да не се реша на чугун беше, че са тежки, ами този сега едвам го вдигам с една ръка, за да пресипя от него. Споделям, просто да имат предвид хората, които се чудят дали да си вземат такъв.
Привет! Можете ли да споделите кой модел точно сте закупила. Аз още обмислям комплекта на Солинген споменат по напред в темата, но и тиган и уок тиган искам да ди закупя. Този, който сте взела по-тежък ли е от чугунен?
Виж целия пост
# 80
Аз от комплекта на Солинген има малка забележка към капаците. Много са леки и ако нещо ври по силно направо подскачат и пръска от тях. По принцип не е драма, просто намалям котлона, но от тази марка очаквах повече. Имам тенджера от Лидл с къде, къде по солиден и оплътняващ капак (пак стъклен). На мене каймата, бърканите яйца и лукът (при запържване) ми залепват повечко и за тях ползвам тефлонов тиган. За друго не съм имала проблем.
    И да ви се оплача. Тенджера на Vicko от стомана 18/10. Правих саламура в нея и трябваше да я почакам после доста, докато истине. Появи ми се ръжда на дъното Rage
Виж целия пост
# 81
Малко пояснения за Солинген. Ако не ви е известно - това е сравнително малък град в Германия, който от 17-ти до началото на 20-ти век е център на металообработваща промишленост. Изделията (предимно режещи инструменти - саби, ножове, бръсначи, ножици) са били изработвани от поколения майстори, предаващи си тайните на занаята, поради което името на града се е превърнало в символ на качество.

Факт, който от 80-те години на 20-ти век насам се експлоатира най-безсрамно. Задругата на майсторите от град Солинген дава право на всеки свой член да използва името на града в названието на продуктите си. Но, за да стане един майстор или фирма член на въпросната задруга, достатъчни са две условия - да има адресна регистрация в гр. Солинген и да си плаща годишния членски внос на задругата. В момента има хиляди фирми и фирмички (предимно китайски, разбира се), които са наели по една стаичка за офис в гр. Солинген, плащат си таксата и спокойно и законно продават китайски стоки с марка "Солинген" с безумни надценки. В последните години девалвацията на името е толкова силна, че сериозни немски фирми като Böker, съществуваща в града от средата на 18-ти век и използваща като лого стилизирано изображение на кестеновото дърво, под което се е намирала една от първите ковачници, избягват да споменават името "Солинген" в рекламата си.

Обяснявам това, за да не се подвеждате и да не очаквате нещо повече (освен неадекватно завишена цена) от продуки, включващи в името си "Солинген". Реално днес има три вида съдове - от чугун, от неръждавейка и от алуминий с керамично покритие (боклуците с тефлон изобщо не ги обсъждаме). Всички те се изработват в едни и същи китайски фабрики, с едни и същи китайски машини, от едни и същи китайски материали и от едни и същи китайци Simple Smile Разликата между алуминиева тенджера с керамично покритие от "Метро" за 30-40 лв и такава с покритие от "стрити на прах камъни от Алпите" за 150-200 лв е единствено в рекламата.

Що се отнася до т.нар. "неръждаеми" стомани, в действителност има три вида такива. Едните са обикновени неръждавейки със съдържание на хром над 14%. Те не ръждясяват само в сладка вода. Намокрени със солена вода или нещо кисело и оставени няколко дни неизмити, съвсем нормално е по тях да се образуват огнища на точкова корозия, които с времето преминават в петна от ръжда. Няма никакви проблеми да готвите в тях примерно домати, стига след това да ги измиете, без да ги оставяте да се накисват с дни. В най-лошия случай в храната ще премине нищожно количество железни йони, които дори са полезни. Така че колежката geizer трябва да се радва, че действително си е купила качествени съдове от стомана без никел.

Вторият вид съдове са от същата тази неръждавейка, но с добавени около 10% никел. Те не ръждясват в никакви условия, но, както е споменато в шапката на темата, не са особено здравословни.

И третият вид са напълно неръждаеми стомани (от които не ми е известно някой някога да е произвеждал съдове за готвене, те се използват само за качествени водолазни и други ножове) са азотните прахови стомани (Vanax 35, Vanax 75, Nitrobe 77), при които въглеродът е заменен с азот и съдържат не карбиди, а нитриди. Причината да не се използват за съдове е, че са мно-о-о-ого скъпи и трудни за обработка (джобно ножче с 9-10 см острие от такава стомана обикновено струва 4-цифрена сума).
Виж целия пост
# 82
Ето това е моя тиган: https://m.kochform.de/Universal-Pfanne-Professional-hoch-von-Silit.htm
Претеглих го 1, 800 кг
Виж целия пост
# 83
Много полезни последни постове. Благодаря! Ще постна по-късно съдовете на “Solingen”, които съм харесала и ще се радвам да споделите мнение.
@ mi6o_i_pe6o мижеш ли да ме насочиш към конкретни модели или други марки?
Виж целия пост
# 84
@Matta
Ами нали точно това обяснявам - че марката и модела нямат никакви значение, ако става въпрос за съдове с керамично покритие. Вземаш това, което ти е удобно като размери, форма, тегло и конструкция. Ако е за съдове от неръждавейка - за Vicko вече разбрахме, че ползват стомана без никел. Другият начин да се увериш е да провериш състава на стоманата. Това става с XRF (рентгено-флуоресцентен) анализ. Свързваш се по мейла с инж. Пламен Бонев от НАИМ, попълваш молба по образец, която той ще ти изпрати, превеждаш таксата за услугата (преди пет години беше около 50 лв) в сметката на НАИМ и изпращаш съда за тестване. След няколко дни получаваш отговор за състава на стоманата с точност до 0.1%. Аз съм любител на ножове и съм пращал остриета за проверка на състава. Методът е недеструктивен, т.е. изследваният образец не се уврежда по никакъв начин. А стойността на изследването е напълно адекватна, като се има предвид разликата в цените между обикновените и "марковите" съдове.
Виж целия пост
# 85
@Matta
Ами нали точно това обяснявам - че марката и модела нямат никакви значение, ако става въпрос за съдове с керамично покритие. Вземаш това, което ти е удобно като размери, форма, тегло и конструкция. Ако е за съдове от неръждавейка - за Vicko вече разбрахме, че ползват стомана без никел. Другият начин да се увериш е да провериш състава на стоманата. Това става с XRF (рентгено-флуоресцентен) анализ. Свързваш се по мейла с инж. Пламен Бонев от НАИМ, попълваш молба по образец, която той ще ти изпрати, превеждаш таксата за услугата (преди пет години беше около 50 лв) в сметката на НАИМ и изпращаш съда за тестване. След няколко дни получаваш отговор за състава на стоманата с точност до 0.1%. Аз съм любител на ножове и съм пращал остриета за проверка на състава. Методът е недеструктивен, т.е. изследваният образец не се уврежда по никакъв начин. А стойността на изследването е напълно адекватна, като се има предвид разликата в цените между обикновените и "марковите" съдове.
Благодаря!!!!!! Simple Smile
Виж целия пост
# 86
Съгласна съм че не е важна толкова марката, а качеството на самия материал. Но на пазара има например доста съдове от стомана 18/10 които са на доста по добра цена от Солинген, включително и доста ефтини турски.
Какво трябва да гледаме в такъв случай когато правим избор?
Аз като лаик гледам дъното им да е по дебело, но подозирам че това не е всичко.
Виж целия пост
# 87
И аз това гледам - да е дебело дъното. На едната от тенджерите ми в средата на долната част на дъното има цлиндрична медна вложка за подобряване на топлообмена (медта има по-висока топлопроводимост от алуминия и стоманата), подобно на тези в качествените процесорни радиатори. Помня, че в "Метро" беше около 50 лева. Само че етикетът с цената беше залепен на капака, затова го размених с капака на една тенджера от 25 лв... Wink Другото, което гледам, е и тенджерата, и капака да имат пластмасови дръжки за хващане. Защото някои модели са с изцяло метални дръжки и като се нагреят, трябва да ги хващам с кърпа, за да не се опаря.
Виж целия пост
# 88
Да вземем да завършим нещо с металургия, че да си изберем читави тенджери. Joy
Виж целия пост
# 89
Здравейте! Искаше ми се да се възползвам от намаленията в reno.bg и видях, че хвалят tescoma. Не виждам обаче нищо относно безопасността в описанията на тиганите на тази марка. Какво можете да споделите за тази марка и какво бихте ми препоръчали. Трябват ми тиган и тава и искам да се възползвам от това намаление или ЧП някъде.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия