Бързо и лесно готвене с малко бебе в къщи!

  • 6 206
  • 76
Здравейте и извинявайте ако вече има подобна тема! Simple Smile
Без да влизам в излишни обяснения, имаме детенце на 1 месец, което аз гледам сама в нас. Мъжът ми работи на смени, които често са по над 10 часа. Откакто с малкия сме в къщи, сме го закъсали с храната. Караме основно на хляб, масло, салам, яйца и junk food. Просто не ми остава никакво време за готвене, а в малкото свободно такова гледам да подремна.
Обмисляме идеи как да подобрим положението и засега ни хрумна:

1. Да правим меню за седмицата и събота и неделя когато и двамата сме в къщи да подготвяме различни смески (зеленчуци примерно) и да ги слагаме в камерата, за да нарязани и готови за употреба.
2. Да си вземем гювечета, за да може да правим бързо хапване на микровълнова. Видях, че има не малко рецепти за това.

Основният проблем, който аз виждам, идва не от самото готвене, а от подготовката на продуктите.
Не целим някакви сложни гозби. Насочили сме се към неща като пиле с ориз, пиле с картофи, паста. Сега не ми идва на ум друго, но приемам и предложения. Simple Smile

Ще се радвам ако споделите и други хитринки, които биха ни помогнали, за да организираме готвенето малко по-лесно!
Виж целия пост
# 1
Ехх, спомням си много добре, как беше в първите няколко месеца.. Аз взимах детето с мен в кухнята. Слагах я в люлка или в количката и така успявах да сготвя нещо. Имахме късмет, че е лято и никои не искаше да яде някакви завъртяни, мазни манджи. Аз готвех, предимно пилешко филе със зеленчуци на тиган. Става много бързо ! Също и много скара правех, и докато се пече нещото, аз съм си с бебето. Беше трудно, но и това мина доста бързо. Сега отново готвим заедно , но детето вече ми се мотае в краката и ме дърпа за дрехите 😄 и май е по- трудно така 😄 Успех !
Виж целия пост
# 2
Лятото е сезонът с по- малко готвене. Наблегнете на салати, а всичко останало ще е бонус. Лесно се прави баница, спагети (има готови сосове за тях), варива(продават се полуготови в буркани- боб, нахут), замразени зеленчуци за гювеч, месо в буркани също се продава и т.н. Според мен наблегнете на добре зареден хадилник и фризер докато си влезете в релси, а при всяка възможност за готвене ще импровизираш според ситуацията.
Виж целия пост
# 3
Вкъщи всеки яде нещо различно, с една манджа не минавам.
Бебето е малко, според мен е по-трудно като почне да пълзи и да се катери 😒

Има теми за prep meal, има теми за бързи рецепти.
Погледни ги.

Аз варя повече ориз, картофи, бобови, спагети. На един с рагу, на друг с риба, със зеленчуци, с каквото има.....
2-3 дена издържат в хладилник.
Готвя двойно и тройно някои неща и замразявам (рагу, месо).
Виж целия пост
# 4
И аз имах същия проблем като твоя в началото,като се роди малката. Много ми помогна ергономичната раница , но тя е за след 3ти месец някъде . Пъхаш бебето вътре да се гушка в теб и ръцете ти са свободни. Хем то е спокойно , хем ти можеш да свършиш това онова . Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Мисля ,че слинга се ползва от по-рано , прочети за него. Върши същата работа .
Виж целия пост
# 6
Бебето е толкова малко, а на теб ти е трудно да готвиш. А като порасне, като проходи? Сега е най-лесно - стои си само легнало на едно място и не мърда. Знам, че в живота ти се случва нещо ново, но без да искам да те стресирам ще ти кажа, че ще дойде и по-труден период. Трябва да помислите как да организирате ежедневието си. Може да готвиш вечер, след като детето заспи или и през деня, когато спи. В тези първи месеци то и без друго основно спи. 
Най-добре помислете какво ще готвиш слидващите 2-3 дни, та да напазарувате и всичко да е под ръка като започнеш.
Ами, трудно е. Ще се наложи да влезете в ритъм.
Виж целия пост
# 7
Вземи си глинен гювеч,слагаш всичко сурово и във фурната,хем много вкусно,хем здравословно и не иска бъркане,наглеждане и т.н.Можеш да готвиш кюфтета по чирпански,дроб по селски,зеле с месо,картофи с месо,постни гювечи и др.
Виж целия пост
# 8
Не гювеч, а слоукукър. Незаменим помощник е, повярвай. Дори на морето си го нося. Сутрин за две минути слагаш продуктите и забравяш. Ето сега за 30 секунди буквално сложих обяда ни с ММ и щерката за утре и на сутринта е бомба. Също и тенджера под налягане, която ще е полезна за манджите на детето.
Ще свикнеш, споко. Още месец да се осафериш и ще видиш колко време реално имаш, което намалява и намалява за сметка на задачките.
Виж целия пост
# 9
Най-лесно е да ядете месо със салата.
Примерно понеделник пържоли, вторник пилешки бутчета, сряда риба, телешко и т.н.
Месото/рибата само се осолява, 1 мин., после печеш и не се занимаваш с бъркане, следене.
В дните без месо - тиквички, ориз, картофи - пак само режеш, подправки и печеш във фурна.
Ако нямате предразсъдъци, вкусен вариант са и кренвирши с кашкавал, ход дог с готови питки, наденички и др. подобни.

Една идея за домашен хляб без месене (само разбъркваш с лъжица и като втаса, изсипваш на хартия и печеш), подготовката е няколко минути. В комбинация със сирена и червено вино...
https://www.youtube.com/watch?v=tOLdpgu-ueo

Можеш да слагаш 1 пържола или бутче повече и за следващия ден да го нарежеш за салата цезар или комбинирано с елда, например.
С рибата също, оставяш 1 парче и на следващия ден сваряваш малко киноа, добавяш зеленчуци и кленов сироп по желание. Сстава страхотна вечеря (единственото нещо от асортимента на Хепи, което харесвам, на стари години открих киноата и елдата, но са много вкусни).

Пастата не я причислявам към мързеливите неща - ако правите хубав сос си е доста въртене, определено не е от ястията, които можеш да оставиш да се готвят сами.
Гювечетета също, поне ние ги правим като обработваме предварително лука, домата, разправия си е.
Пробвахме със слоукукър, но въобще не ни хареса вкусът.

Скрит текст:
Наистина малките бебета не ходят, но пък ядат през 2-3 часа и това накъсване ми разказа играта, бях направо неадекватна, добре че по принцип у нас готви мъжът ми след работа. Горните неща му отнемат 10, до 15 мин. После си изградихме режим като си деляхме храненето нощта и се поосвестих, след 3 г. пък съвсем положението става човешко Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Основното при нас беше мъжа и кухненския ми робот. Мъжа ми оправяше всичко дето беше за белене и рязане на едро, а робота за всичко останало. От там нататък всичко оправях с една ръка. Вкъщи никога не сме готвили пържено, или панирано, така че това не ми е било проблем. Основно готвех супи и яхнии на бавен огън - слагах всичко заедно накуп, и го оставях да къкри за около час. Или пак всичко заедно в тава, и във фурната пак на бавен. Лесни неща, като пилешка супа, или яхния с картофи и грах, или месо със зеленчуци на фурната... Когато мъжа си беше вкъщи той правеше по-интересни работи за хапване Grin Всичко, което можеше да се замразява, го готвехме в двойна доза, и бутвахме половината във фризера. Също тогава установихме ползите от топлите щандове в супера, които ни идваха добре като е по-тегав ден - мъжа грабваше нещо на връщане от работа, и ни решаваше проблема. И вижте какво можете да си купите вече приготвено - замразени нарязани лук, моркови, гъби, готови сосове за паста, и т.н.
Виж целия пост
# 11
Зависи какво искате да готвите. Повечето неща, които готвя отнемат не повече от 10-15 минути, не броя времето, в което се пекат във фурната. Прегледайте рецепти, набележете си базови ястия и действате. Още повече сега е сезонът на салатите, та салата и пържола или салата и наденички не отнемат повече от 15-20 минути, паста - на единия котлон пастата на другия соса, стандартните пиле с ориз, пиле с картофи все бързи манджи. Номерът е да влезете в ритъм. Успех.
Виж целия пост
# 12
Дай някаква насока какво по принцип обичате да ядете и ще ти дадем по-конкретни идеи.

Не е лесно с бебе, което яде на всеки три часа. Докато го преобуеш, нахраниш и  приспиш...., а и ти трябва да подремваш, ако се буди през нощта.

Ако обичате супи, яхнии, винен кебап и подобни, можеш да сготвиш повече в някой от дните, в които таткото е в къщи  и да сложиш горещо яденето в буркани. Обръщаш ги с капачката на долу, докато истинат и са ок после без замразяване за поне месец, а вкусът им не се променя. Става и за яденета с картофи и ориз, които при замразяване не са много вкусни после.
Виж целия пост
# 13
Много добра идея е да си правиш заготовки за различни ястия и да пакетираш във фризера. Самото пакетиране също е от значение - например нарязан магданоз, копър, чушки на кубчетата или жулиени, настърган морков пакетирам в малки пликове, които оформям в плоска тънка форма, а не на топка. Така в процеса на готвене само си отчупвам лесно нужното количество. По същия начин пакетирам кайма в пакети по около 250 грама - много бързо се размразява. Смес за принцеси, нарязано на малки хапки свинско месо за винен кебап, на по-едро за готвене, телешко по същия начин - все в плоски пакети, надписани кое какво е. Пържолите слагам в плик по две, една ДО друга, за да не залепнат при замразяване, после вадиш колкото бройки ти трябват и действаш във фурната под фолио и тн. Гледам да имам и от полуфабрикати - кордон бльо пакети - незаменимо ми е при внезапни гости. Буркани с миш-маш пак и по същата причина, добавяш няколко яйца и готово. Когато готвя боб или леща правя малко по-голямо количество и още горещи сипвам в буркани с винт, които обръщам с капачките надолу, за да се вакуумират. Охладени в хладилника една седмица са си ок за следващо сервиране. Лесна "рецепта" - пилешки бутчета в йенска тенджера - сипвам малко олио, сол, червен пипер, овалвам ги, добавям малко масло и вода и захлупвам. Същото става и в плик. Като гарнитура картофено пюре (ако бързам, картофите ги режа на филийки, за да се сварят по-бързо).
Използвайте сезона за пресните плодове и зеленчуци, добре е за теб и кърмата.Както и да си направите заготовки за захранване на бебчето.
Надявам се да съм била полезна. Наслаждавайте се на малкото човече и го щипнете по нослето от една баба Simple Smile
ПП - писали сме едновременно с AGBSM - сготвени картофи във фризера Не! Още не мога да прежаля една тава с мусака Simple Smile
Виж целия пост
# 14
Тете, като каза една баба, се сетих, как майка ми мъкнеше тенджери и буркани Simple Smile.

Ако имате отзивчиви баби и дядовци, ползвайте ги. Хем те ще се радват, хем вие ще похапвате.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия