Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследване на ХОРМОНИ – 21 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

  • 17 574
  • 398
Добре дошли в новата тема Hug
Стари теми:
Тема 20

Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца (най-общо).
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на базалната температура
(тълкува се по-точно, ако се изследва заедно с Е2)

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 9:30ч., на гладно, без кафе, може да се пие само вода
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:




Изследвания на промоционални цени:
За Жената -  общи, вкл. и хормони
Ин Витро
Виж целия пост
# 1
Здравей, Денис! Погледни, моля те, тези
TSH - 2.33    референтни/0.27 - 4.20/
FT4 - 13.98   референтни/9.30 - 17/
FT3 - 3   референтни/2 - 4.40/
Благодаря!
Виж целия пост
# 2
Този път нямам питане, само искам да благодаря отново на тази прекрасна дама Денис, която споделя всички наши тревоги и отговаря на всички наши въпроси! Simple Smile  Heart Heart Heart Heart Heart
Виж целия пост
# 3
Здравейте, записвам се да следя темата за пръв път! На 33 съм, нямам деца, плануваме догодина да започнем опити, нямам търпение вече. Утре съм на гинеколог и ще ги накарам да ми пуснат всякакви кръвни и хормонални тестове. От 3:30 следобяд ми е прегледа, дали да гладувам цял ден или може да хапна нещо леко преди обяд?
Напоследък се изпотявам много всяка нощ, събуждам се плувнала във вода, а в стаята не е горещо. Имам и ужасно акне на брадичката около овулация и цикъл. Почти съм сигурна че всичко е на хормонална основа. Но ще пиша като получа резултатите, отивам да погледна старите теми, че доста неща не са ми ясни.
Виж целия пост
# 4
Здравей, Денис! Погледни, моля те, тези
Скрит текст:
TSH - 2.33    референтни/0.27 - 4.20/
FT4 - 13.98   референтни/9.30 - 17/
FT3 - 3   референтни/2 - 4.40/
Благодаря!
Здравей!
ТСХ е висок, Т3 и Т4, засега, горе-долу, са добре, но показват че си в начална Хипофункция на ЩЖ.
При опити и желание за бебе, ТСХ трябва да е под и около 1.0
Ако искаш, вземаш предварително мерки - ако не, рискуваш и се надяваш ТСХ, при бременност да не се повиши много и бързо.
ПП.
Имай предвид, че лятото, ТСХ физиологично е по-нисък или при теб, може да е и по-висок от сегашната стойност.
Когато ТСХ е нисък, това показва, че ЩЖ не може да синтезира достатъчно хормон, а този хормон е много важен за начална бременност - за нормално развитие на ембриона ... майката осигурява този хормон на бебето до 20г.с. когато ЩЖ на бебето заработи самостоятелно.
Не искам да плаша никого - четете и се информирайте, преди да вземете каквото и да било решение, за вас и вашето бебе ( никой не може да е сигурен кога точно ще зачене, а ЩЖ е много чувствителна и често неадекватна както при небременните, така и при бременност). Когато е провеждана терапия преди зачеване,  ЖЩ е по-спокойна, реакцията и е по-лека и по-лесно се овладява.


Sianka Hug


Здравейте, записвам се да следя темата за пръв път! На 33 съм, нямам деца, плануваме догодина да започнем
Скрит текст:
опити, нямам търпение вече. Утре съм на гинеколог и ще ги накарам да ми пуснат всякакви кръвни и хормонални тестове. От 3:30 следобяд ми е прегледа, дали да гладувам цял ден или може да хапна нещо леко преди обяд?
Напоследък се изпотявам много всяка нощ, събуждам се плувнала във вода, а в стаята не е горещо. Имам и ужасно акне на брадичката около овулация и цикъл. Почти съм сигурна че всичко е на хормонална основа. Но ще пиша като получа резултатите, отивам да погледна старите теми, че доста неща не са ми ясни.
Здравей!
Моите поздравления за това решение! Simple Smile  ( ,предварително да провериш хормоните).
Преди АГ-прегледа, може да се храниш, да пиеш кафе ... важно е да си спокойна и да си зададеш всички въпроси, които те вълнуват.
Хормоналните изследвания се правят сутрин рано, до 9.00ч. най-късно, на гладно, без кафе.
На 1 стр. на темата са посочени всички базови хормони + условията, които трябва да се спазват.
Пожелавам ти да няма сериозни проблеми, и бързо и лесно да заченеш, ... когато решиш.
Няма нещо, което да не може да се коригира, така че мисли позитивно.
Виж целия пост
# 5
Благодаря за темата Grinning След около 10 дни ще правя изследване на щитовидните хормони и ще се включа с молба за тълкуване Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 6
Аз също се записвам да следя, скоро ще правя отново изследвания и ще споделя резултати тук Simple Smile

Към момента за 4 месеца успях да сваля ТСХ от 3.80 на 1.50 Simple Smile и ще се старая да го поддържам около 1цата.
Виж целия пост
# 7
Благодаря, Денис!
Виж целия пост
# 8
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Прогестерон/Progesteron   H    37.76       ng/ml     ж. фол.ф. 0.2-1,5;овулативна фаза 0,8-3,00;лут.ф. 1,7-27,00;постменопауза 0.1-0.8; мъже 0,2-1,4   

Бихте ли споделили мнение за този висок прогестерон в деня на трансфера Thinking Назначих си го сама тази сутрин и естествено ще го покажа на доктора, но може ли да ме отложи Disappointed
Чела съм за стойности 18, 20, 25, но чак пък 37 ....
Виж целия пост
# 9
Здравейте на всички! Стана ми интересна темата. Благодаря на denis за създаването и.
Аз не планувам бременност, на 40 години съм с редовен цикъл. Единствено съм изследвала през живота си щитовидни хормони, които според лекарите са в норма. Имам съмнения, че промените, които се появяват от няколко месеца при мен предимно дните преди,около или след цикъл, както и по време на овулация също са свързани с хормоните, но незнам с кои. В тези дни ми е зле общо казано. Изпитвам дискомфорт в стомаха, гадене, напрежение като цяло, хваща ме диария, покачва ми се кръвното...Задържам и вода в тези дни, това ми е ясно.
Някой от хормоните дали са свързани с подобни симптоми? И кои хормони е добре да изследвам?
Благодаря! Успех на всички кандидат мами!
Виж целия пост
# 10
Име на теста (изследване)       Резултат     Единици   Референтни стойности   Метод
Прогестерон/Progesteron   H    37.76       ng/ml     ж. фол.ф. 0.2-1,5;овулативна фаза 0,8-3,00;лут.ф. 1,7-27,00;постменопауза 0.1-0.8; мъже 0,2-1,4   

Бихте ли споделили мнение за този висок прогестерон в деня на трансфера Thinking Назначих си го сама тази сутрин и естествено ще го покажа на доктора, но може ли да ме отложи Disappointed
Чела съм за стойности 18, 20, 25, но чак пък 37 ....
Не е проблем, не се притеснявай - често се случва при АРТ процедури.
Ако приемаш по-високи дози прогестин, може да е и от това.
Може да е и инцидент (имало е такива случаи), повтори го след 3-4 дни за да имаш и база за сравнение за по-късно ( ако сега е инцидент).
ПП.
 Прогестерон се изследва 3-4 часа след прием на прогестин  и това трябва да се спазва при контролите, за да може да сравняваш стойностите.
Виж целия пост
# 11
Здравейте, бихте ли коментирали моите резултати , мисля че ТСХ е малко високо , при желание за бременност бях чела ,че трябва да е около 1 , също ме притеснява FT4 .
Благодаря предварително

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        4.83       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        20.35       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        1.99       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        18       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        20       IU/ml     < 34     ECLIA
Виж целия пост
# 12
Здравей, Денис!

https://bg-mam.ma/p/1157908/40965579 Поставям линк към поста ми от миналата тема с част от резултатите. Тук ще прикача останалите изследвания, които ме посъветва да си направя. Консултирах се с ендокринолог, който установи PCOS и автоимунен тиреоидит на Хашимото- еутиреоидна фаза, но според нея нямам инсулинова резистентност и единственото лечение, което ми предписа, е 6 месеца противозачатъчни Yaz заради окосмяването, които не съм сигурна дали да пия. Попитах за хранителен режим или добавки, но не ми даде никакъв съвет. С нормално телесно тегло съм, водя сравнително активен и здравословен начин на живот. Може ли коментар?
Благодаря, хубав ден !

Виж целия пост
# 13
Здравейте, бихте ли коментирали моите резултати , мисля че ТСХ е малко високо , при желание за бременност бях
Скрит текст:
чела ,че трябва да е около 1 , също ме притеснява FT4 .
Благодаря предварително

Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        4.83       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        20.35       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        1.99       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        18       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        20       IU/ml     < 34     ECLIA
Здравей!
Хормоните са добре, само ги следи от време на време. При теб няма проблем с ЩЖ, нямаш и Хашимото.
ТСХ 1.0 е за тези, които са с Хипофункция на ЩЖ



Здравей, Денис!
https://bg-mam.ma/p/1157908/40965579 Поставям линк към поста ми от миналата тема с част от резултатите. Тук
Скрит текст:
ще прикача останалите изследвания, които ме посъветва да си направя. Консултирах се с ендокринолог, който установи PCOS и автоимунен тиреоидит на Хашимото- еутиреоидна фаза, но според нея нямам инсулинова резистентност и единственото лечение, което ми предписа, е 6 месеца противозачатъчни Yaz заради окосмяването, които не съм сигурна дали да пия. Попитах за хранителен режим или добавки, но не ми даде никакъв съвет. С нормално телесно тегло съм, водя сравнително активен и здравословен начин на живот. Може ли коментар?
Благодаря, хубав ден !

Здравей!
Е2 е много висок, може да има киста/ЗФ?! - добре е да те видят и на УЗ
Андрогените са високи и ОК е добро решение, но ти си преценяваш. Ако искаш потърси второ мнение от специалист.
Имаш и ИР - просто промени начина си на хранене - повече протеин, по-малко мазнини и въглехидрати.
Ако успееш да контролираш инсулина, това ще повлияе добре и андрогените ( освен ако няма и проблем с НбЖ?!)

Когато има по-високи нива на андрогените, както е при теб, има по-бърза обмяна/ засилен метаболизъм и това може да замаскира някои симптоми на ИР, особено в по-ранна възраст, с годините, ако това не се лекува, може да се промени и да започнеш да качваш кг и мазнини.
Виж целия пост
# 14
Денис,бях в овулация преди 4 дни. Дали я е имало? Едва ли,но не е 0 все пак..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия