Бакшиш при онлайн поръчки на храна

  • 9 357
  • 174
# 165
Мине ли се не мине време и пак се подхваща темата за благотворителност и изхранване на гладуващия персонал... Grinning
Виж целия пост
# 166
При онлайн поръчка, давам някакви дребни за бакшиш, в заведение 10-15 % както дойде
Виж целия пост
# 167
За онлайн,тъпо ми се вижда да дам някакви стотинки, за другите закръглям.
Нали ужким заради пандемията препоръчват "безконтактна" доставка. Не би трябвало да има обидени...
Иначе, винаги оставям, зависи от обслужването. Оня ден оставихме доста добър бакшиш при сметка към 50 евро в една близка таверна, защото хем храната е страхотна, хем обслужването е на ниво. Бяха ни запомнили - за мен меню на английски, донесоха и цяло панерче с хляб със зехтин и подправки и порция тарама хайвер, бонус от заведението.
Виж целия пост
# 168
При онлайн поръчка всъщност се спестява работата на сервитьора. Да, има доставчик, но вероятно се плаща и цена за доставка.
Но някой, който да ти сервира, да се разкарва, да носи табли, да подрежда маса и да отсервира няма - съответно точно поради тази причина не мисля, че бих се чувствала тъпо, че не съм оставила бакшиш. Особено пък и ако плащам онлайн.
Виж целия пост
# 169
Винаги плащам онлайн поръчките, по-удобно е и покрай пандемията по-безопасно.
Въпросът ми беше, че ако таксата доставка се изплаща после на куриера, то в този случай едва ли има резон в оставянето на бакшиш. Аз давам 1-2лв, ако няма доставка и по-малко, ако е с доставка или закръглям.
Виж целия пост
# 170
На доставчика, без значение дали ми доставя храна или обувки, давам дребна сума, колкото да не ми връща монети (1 - 2 - 2,50 лева), защото не ми сервира и отсервира. Ако се е наложило да ме чака, да идва втори път, да ми връща нещо, да ме издирва, мога да му дам и повече. Не ми се е налагало, но ако човекът е положил внимание и усилие, за да ми достави поръчката, ще му дам нещо отгоре.
Ако пия кафе за 4 лева, не оставям повече от 1 лев. Ако вечеряме за 99 лева, ми е тъпо да закръгля само до 100.
Виж целия пост
# 171
Не винаги деленето на бакшиша е удачно.
Готвачи и помощници се назначават на съвсем други условия.
Ако доставчика взема 40 лв/ден, то готвача е назначен напр.на 85лв дневно. И то ако е начинаещ, с малко опит.
Виж целия пост
# 172
Зависи каква е работата за 600 лева нето. Ако има кой да му дава бакшиш, чудесно!
Ако е затворен в малък офис и работата му е да го отключва, чисти и заключва, няма как да минем да му оставим по 50 стотинки.
Лекарите също са с ниски заплати. Може би малко по-високи от споменатата 600 лева и доста хора им "благодарят" по някакъв начин.
Виж целия пост
# 173
Скоро след някаква поръчка на храна, доставчикът специално се обадил да благодари на ММ за бакшиша. Други клиенти много малко оставяли.. А ние всъщност и не оставяме много чак. Та се замислих...

Сложен въпрос е, защото има много тежки професии, които не са за всеки, зле платени са, но са необходими.  А не е възприето да се оставя бакшиш на работещите навсякъде.

По отношение на самата храна - даваш бакшиш на доставчика или сервитьора, а на готвача - не, например.

От друга страна, доставчици са ми признавали, че имат пратки за разнасяне в особено натоварени дни до малките часове. Не всеки има нервите и силите да се справи.
Виж целия пост
# 174
Снощи бяхме на ресторант в София. Обслужването беше изключително зле. Обслужваше ни младо красиво момиче, но много вяло, незаинтересовано, сякаш не беше там. Забравяше да донесе някои неща, не отсервираше празните чинии. От 15 маси, бяха заети само 3-4 с по двама души на маса. На нея повече й се седеше отстрани на столче и си гледаше в някаква друга посока. Но изобщо не се замислихме дали да й оставим бакшиш. Оставихме около 10 процента, а тя едва-едва благодари. Просто си го отнесе с кимване. Може да й е било зле (така изглеждаше), а може просто да си е такава. Но понеже младичка и нежничка, явно това не е проблем за гости и мениджъри.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия