Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 27

  • 18 926
  • 765

Имате въпроси за кърменето, но не желаете да пускате нова тема?
Задайте въпросите си тук!

Ползвайте и търсачката, като укажете да търси по ключови думи в подфорум "Кърмене" за по-точни резултати, а в ..::..БИБЛИОТЕКА - всичко за КЪРМЕНЕТО е ТУК!..::... ще намерите много и полезна информация, която вероятно ще отговори на много от въпросите ви!

***********
Sign ExclamationАко за първи път отваряте тази тема, задължително прочетете този текстPushpin

Кърменето е естествен процес и като такъв бива регулиран от бебето. Сучейки бебето ви дава сигнал на тялото да произвежда мляко според нуждите му. За да може това да се случи и тялото да произвежда точно толкова мляко, колкото е нужно на малкото човече, е необходимо процесът на кърмене да се случва на поискване. Това означава майката да откликва на всеки сигнал, който бебето подава, че е гладно и да предлага гърда. Не гледайте часовници, не следете режими, водете се по бебето. Предлагайте гърда на всяко "мрън". През първите седмици бебето се задържа на гърда различно време - може да е 15 минути, може да е 30 минути, може да е час. Бебето често заспива по време на кърмене, буди се след половин час и отново иска да суче. Това е нормално. Сукането изисква усилия, малките бебета бързо се уморяват и заспиват. С времето това се променя - бебето ще заякне и интервалите и продължителността на сукане ще се съкратят. Производството на кърма работи на принципа "търсенето определя предлагането", колкото повече суче бебето, толкова повече кърма произвежда тялото ви, до момента, в който се постигне определен баланс. Важно е да се отбележи, че честотата на кърменията, а не продължителността на отделното кърмене е това, което стимулира хормоните, отговарящи за производството на кърма.

Не бива да ви притеснява, че бебето яде често или седи дълго на гърда, така се стимулира процеса на лактация. Макар да ви се струва, че бебето седи нон-стоп на гърда, това е нормално в първите седмици и е нужно, за да се регулира кърмата.

Няма нужда да чакате гърдите ви да се "напълнят" след кърмене. Кърмата се произвежда на момента. Няма такова нещо като празни гърди. Не е нужно да усещате гърдите твърди, напрегнати, не е нужно непременно да усещате рефлекс на потичане на кърмата. След като се регулира кърмата, гърдите "омекват", каквото е всъщност нормалното им състояние.

Ако бебето ви е по-поспаливо и се буди на големи интервали от време (повече от 3 часа), е нужно майката да инициира кърмения. Предлагайте гърда средно на 2 часа през деня, а през нощта е позволена една 4-часова пауза. Имайте предвид, че нощното кърмене е най-важно за лактацията и е важно да кърмите бебето през нощта. Не се правят паузи за "почивка на стомахчето", не се "приучва" новородено да спи по цяла нощ. За да установите добър старт на лактацията, се изисква да се стимулират гърдите, което става с кърмене на поискване или с цедене с помпа, ако бебето не е при майката.

Ако сте родили с цезарово сечение, това би могло да създаде някои препятствия за плавен старт на кърменето, ако чувствате силна болка, трудно се движите, имате прикрепена система, били сте под пълна упойка, бебето е било отделено 6-24 часа от вас, кърмата ви още не слязла. Но не се тревожете. Това не означава, че няма да успеете да кърмите бебето си. Моментът, в който бебето е при вас, го слагайте на гърда. Това, което ще помогне е контакт кожа в кожа, слагане на бебето на гърда при всяко "мрън", редувайте гърдите на хранене, за да се стимулират и двете. Дори да не е слязла кърмата, поставянето на бебето на гърди или дори гушкането му и допирът кожа в кожа, ще помогнат на тялото ви да получи сигнали, че производството на мляко трябва да започне. Помолете за помощ акушерките - нека ви подадат детето, не се напрягайте и намерете удобна за вас поза на кърмене. Може да кърмите и легнала в леглото. Може да стимулирате допълнително гърдите като използвате помпа за цедене и дохранвате с изцеденото мляко бебето, особено ако кърмата ви е слязла на 4-5 ден от раждането.

Кърмете и гушкайте бебето си, това е всичко от което има нужда малкото човече през четвъртия триместър, за да се адаптира към новата среда.

Sign ExclamationЗа кърменето на недоносено дете, прочетете тук Pushpin
Скрит текст:
Раждането на недоносено бебе е шок за всяка майка. Трудно е да видиш детето си, голямо не повече от шепа, окичено с тръбички и игли, с апарат за дишане и сонда за хранене. Въпреки този огромен стрес, обаче, тялото на майката започва да произвежда кърма.

За жалост в българските болници е практика при преждевременно раждане на майката да се предлагат хапчета за спиране на лактацията. Шири се и заблудата, че поддържането на кърмата само с помпа за дълго време е невъзможно. Истината е, че това е абсолютно ПОСТИЖИМО. Необходимо е само да се снабдите с някаква помпа за кърма. Пазарът изобилства от всякакви марки и видове, за всеки бюджет. Има и качествени електрически на достъпни цени. Веднага щом се снабдите с помпа (по възможност веднага след раждането) е добре да започнете стимулация на гърдите. Колкото по-често се изцеждате, толкова повече кърма ще произвеждат гърдите. Най-добре е да го правите поне 8 пъти за 24 часа, а най-добре 10-12. Не е нужно интервалите да са равномерни. Все пак трябва да следите да е не по-рядко от три часа през деня. През нощта бихте могли да си позволите една 4 часова пауза, не повече. За увеличаване на лактацията би помогнало цедене между 2 и 5 сутринта, когато нивата на хормона пролактин са най-високи. В началото е добре да се цеди не просто до капка, но и на празен ход поне по 10-ина минути на гърда. Така заявявате, че е необходимо по-голямо количество. Също така можете да опитате и редуване на гърдите. Цедите първата, втората, пак първата и така ги изреждате няколко пъти като при всяка изпомпвате до капка + няколко минути "на сухо".

Ако имате проблем с потичането на кърмата с помпа и гърдите са напрегнати, може да опитате няколко неща - цедене на ръка, топла кърпа на гърдите и цедене, загряване на фунията на помпата. Ако имате снимка на бебето можете да я гледате докато цедите.

След известно време ще дойде и най-щастливият за вас миг - да се приберете вкъщи с бебето на ръце. Вероятно ще се чудите какво да правите - да цедите и да храните от шише, да храните само от гърда или да комбинирате методите. Първият вариант би ви дал сигурност, че бебето се храни достатъчно, но е добре поне да опитвате да предлагате гърда.
За да улесните засукването може да опитате някои техники. Първо да хванете гърдата при ареолата между показалеца и средния пръст, насочени във вертикална посока. Така площта, която бебето трябва да поеме с устичката си става по-малка и ще му бъде по-лесно. Ако това не проработи, може да опитате със силиконови протектори, да цедите от едната гърда и да дадете да суче от другата и да кърмите на голо.

Ако след кърмене бебето продължава да търси да суче на 15 минути, вероятно не суче ефективно и е добре да обмислите дохранване. То може да се осъществи по няколко начина - със сонда, прикрепена към гърдата, с шише, с лъжичка или със спринцовка. Ако се налага дохранване е изключително важно да цедите след кърмене.

Дори и бебето категорично да отказва да засуче, не се отказвайте и първо потърсете помощ от консултант по кърмене. Може и тогава да не успеете, но продължавайте да опитвате, защото някои недоносени успяват да засучат чак на около 3 месеца рeална възраст.

Автор: Didi_i_Mitko

Sign Exclamation Pushpin Sign Exclamation Моля прочетете това интервю на Ася Демирева за митовете около кърменето https://www.shushulka.com/prez-lyatoto-karmata-vkisva/ и вижте това видео на Христина Янева - Хедра https://parentacademy.bg/kurmene-istini/ за митовете и истините около кърменето.
***********
Полезни връзки:

Блогът на Христина Янева-Хедра - https://xedra.wordpress.com/
 фейсбук -  https://www.facebook.com/pg/Xedrablog/posts/?ref=page_internal
 Инстаграм- https://www.instagram.com/christina.yaneva.hedra/

Блогът на Десислава Пеева - http://xn--e1aanighju0e.eu/
Блогът на Бу - https://missby.wordpress.com/
Блогът на  Мария Масларова-Айла - https://atwins.wordpress.com/
Блогът на Мария Нориега - за кърменето на близнаци и ЗВБ като естествен преход от кърмене към захранване - https://zabliznacite.wordpress.com/
Сайтът на д-р Уилям Сиърс, автор на “Книга за бебето” - https://www.askdrsears.com/topics/feeding-eating/breastfeeding/  

Национална Асоциация "Подкрепа за Кърмене" - http://www.podkrepazakarmene.com/
Инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/podkrepa.za.karmene/
Ла Лече Лига - https://lllbg.org/lll/
Сайт за проверка съвместимостта на лекарствени препарати и кърмене (моля, консултирайте се с педиатъра на детето или акушер-гинеколога си преди употреба на което и да е лекарство!) - http://www.e-lactancia.org/
Фондация "Нашите недоносени деца" - полезна информация за недоносени бебета, включително и съвети за кърмене - http://www.premature-bg.com/

Сайт на Американска Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебето- https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiat … -and-Feeding.aspx

Сайт на Световна Здравна Организация и насоки за хранене на бебето - https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding

Сайт на УНИЦЕФ и насоки за хранене на бебе - https://www.unicef.org/parenting/feeding-your-baby-when-to-start-solid-foods

Сайт на Канадската Педиатрична Асоциация и насоки за хранене на бебе - https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/breastfeeding

**********
Полезни видеа:

Популярни пози за кърмене
https://www.youtube.com/watch?v=XZfGzJBBwME
https://www.youtube.com/watch?v=xQsjquf5pYk

Кърмене по Томпсън метод
https://www.youtube.com/watch?v=c85hUOwgz64&t=204s
http://brochures.mater.org.au/brochures/mater-mothers-hospital/b … e-thompson-method

Кърмене в легнало положение
https://www.youtube.com/watch?v=t8mC08FbBJQ
https://www.youtube.com/watch?v=P_AizOPWYL8
https://www.youtube.com/watch?v=fK_le3fNcm8&t=49s

Оригване на бебе                         
https://www.youtube.com/watch?v=m50PTFmmlxw
https://www.youtube.com/watch?v=uVd5IYKjxNg&t=87s

Как да коригираме болезнено засукване
https://www.youtube.com/watch?v=85e4170qda4&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=hKVxVfCGHqw&feature=youtu.be

**********
Полезни книги:
**********
Полезни статии:

Дохранване със сонда:
https://lllbg.org/2017/04/sistema-dohranvane-garda/
https://xedra.wordpress.com/2013/05/07/diy-lactaid/
https://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/

Що е то cluster feeding и как да се справим с него :

https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/cluster-feeding-tips/
https://www.medelabreastfeedingus.com/article/94/how-to-manage-c … nd-fussy-evenings
https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93baby/fussy

Блистер и как да се справим с него:

https://xedra.wordpress.com/2008/09/07/bliste/
https://www.bg-mamma.com/?topic=410275
https://breastfeeding.support/blisters-on-nipples/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/nipplebleb/
https://breastfeedingusa.org/content/article/blebs-teeny-tiny-meanies


Запушени млечни канали, а сега какво?:

http://www.podkrepazakarmene.com/155-155.html
https://www.babycenter.com/0_clogged-milk-ducts_8494.bc
https://www.babycentre.co.uk/a8494/blocked-ducts-during-breastfeeding
https://kellymom.com/nutrition/vitamins/lecithin/
https://kellymom.com/bf/concerns/mother/recurrent-mastitis/
https://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=29197
https://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=1594

Как да разбера дали бебето е с къса юздичка? :

https://xedra.wordpress.com/2012/04/16/tongue-tie/
https://www.namama.bg/article/kasa-iuzdichka-na-ezika/
https://www.bundoo.com/articles/12-ways-to-spot-tongue-tie-in-babies/

Кърмене и диабет, възможно ли е?:

https://mamaitati.com/karmeneto-i-diabeta-vaprosite-koito-si-zadavate/
https://www.laleche.org.uk/diabetes-and-breastfeeding/
https://www.webmd.com/diabetes/breastfeeding-and-diabetes
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/breastfeedi … tational-diabetes

Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога?:

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2019.29128.kbm
Скрит текст:
Mога ли да кърмя след рентгенова снимка и кога е един от честите въпроси, които получаваме като консултанти по кърмене. Най-новият протокол на Академията по медицина на кърменето (към чиито протоколи като консултанти се придържаме и се обръщаме за направляващи клиничното поведение насоки) отговаря на въпросите, свързани с различните видове образна диагностика, без или с използване на различни видове контрасти, вкл радиоактивни такива и йод-базирани. За щастие, обикновените рентгенови снимки не налагат изобщо нито изчакване преди кърмене, нито изхвърляне на кърмата (дори снимките на бял дроб). Същото важи и за повечето от останалите радиологични изследвания. Единствената ситуация, която налага твърдо и категорично пълно спиране на кърменето за настоящото дете е използването на йод 131 (който обаче принципно изисква спиране на кърменето 4 седмици преди изследването и в съвремието се ползва рядко). Временно спиране на кърменето и изчакване за няколко дни налагат някои от радиоактивните контрасти и по-точно сравнително често използваният в различни диагностични направления технеций Tc 99m. Тъй като има различни технеций-съдържащи контрасти, използвани за различен вид диагностика (бъбречни, сърдечни, тироидни изследвания), трябва да се знае точният препарат и препоръките за изчакване варират от няколко часа до няколко седмици.
П.П. ЯМР, независимо от наличието на думата "ядрен", няма нищо общо с рентгенови лъчи. Съвременното название, което точно отразява същността на изследването, е магнитно-резонансно изследване. При него няма никаква радиация и не засяга кърменето изобщо (контрастите, използвани при ЯМР, също най-често са напълно съвместими).Текстът е на Христина Янева - Хедра от ФБ страницата й "Кърменето като начин на живот"

Какво значи капацитет на гърдите и как влияе на кърмата?:
http://loveandbreastmilk.com/wp/breast-storage-capacity/

***********
Правилно засукване:Кърмене на бебето:Знаци, че бебето е гладно:Пози за кърмене:
Съхранение на кърма:Алкохол и кърмене:
Кафе/кофеинови напитки и кърмене:
**********
Стари теми:

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 26
Скрит текст:
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 25
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 24
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 23
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 22
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 21
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 19
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 18
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 17
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 16
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 14
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 12
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 11
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 10
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 8
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 7
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 6
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 5
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 4
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 3
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 2
Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ...

Виж целия пост
# 1
С огромна благодарност към Little cactus и нейните съмишленички, с помощта на които преодолях не един проблем.
Поздравявам всички кърмещи майки, които с цената на всичко дават най- доброто на децата си!
Виж целия пост
# 2
Здравейте Simple Smile

Не знам, дали въпросът ми е за тук или за темите за захранване, ако трябва ще питам и там.

Сега към въпроса... бебето ми днес става на 5 месеца. Голямо бебе се роди и голямо върви. Изключитекно кърмено на поискване (с изключение на дохранване докато чаках да ми дойде кърмата първите 3 дни в родилното). Храни се по около 6 пъти денем и 1 път, рядко два пъти нощем. Вода пие малко и рядко - веднъж в седмицата. Аз предлагам през ден за всеки случай, но по-интересно й е да си играе с шишето.
Предстои ми до месец да захранвам. Искам да захраня по метод воден от бебето. Тя отговаря на всички критерии, само я чакам да стои още малко по-стабилно. Въпосите ми сa:

 Кога да предлагам храната, когато й е време за цокане или малко по-рано?
Веднага след храненето с твърда храна ли да кърмя или да има интервал и игра?

Тъй като този метод по-бавничко захранва, трябва ли и кога трябва да се притеснявам да не направи детето дефицит на желязо или друг елемент?
Последно и най-маловажно, но все пак... как да подходя с педиатърката, която е от старата школа, съветваше режими, нощно паузи и т.н.

едит: препоръчайте книга, която като я прочета и всичко за захранването да ми стане ясно Laughing Laughing преувеличавам, но да.. ясна е идеята
Виж целия пост
# 3
Храната е хубаво да се предлага поне час след кърмене, просто ако не е гладно детето,може да не прояви голям ентусиазъм към твърдата храна. Като оптимално би било да предлагате храна, когато сте всички на масата. Да ядете заедно с  детето, да ви гледа докато ядете как дъвчете. Като след твърдата храна - предлагате гърда, ако иска - да си дояде мляко. След 6ти месец започват да се изчерпват резервите от желязо, които са натрупани още по време на бременността. Това не значи,че детето ще има дефицит или че трябва да се притеснявате за такъв. Има контролни изследвания,които педиатърът назначава на половин годинка и  годинка.
С педиатърката - вие ще прецените как да го контактувате. Не е нужно да обяснявате какъв метод ще ползвате, ако не желаете. Може комуникацията да е съвсем бегла по въпроса, аз лично не съм обсъждала нищо за захранването  с лекаря на детето. Щом яде и расте, друго не  я е интересувало. Все пак й споделих за метода,но тя се интересува от актуални препоръки.

Книга в първи пост я има даже, специално за звб " Захранване, водено от бебето" на Мария Нориега. "За бебето" на Сиърс също е чудесна, но тя обхваща всякакви тематики и все пак частта за храненето и кърменето са прекрасно представени.
Има тема тук във форума за звб също 😉
Виж целия пост
# 4
Малък кактус, мерси за съветите.

Ще прочета препоръчаната книга и след 2-3 седмици мазаницата започва, хаха

Ще си спомням с умиление, колко е било лесно да е само на мляко бебето, без плесканици, шишета, води, давене, миене на зарзават. Както и възможността за нахранване, където ме свари деня...
Виж целия пост
# 5
Здравейте, може ли да ми кажете дали може да се мажа с Витасин крем, докато кърмя? Става въпрос за дланите.
Виж целия пост
# 6
Благодаря, Кактусче за новата тема! И ние вече 1г и почти месец се кърмим, въпреки че аз се надявам до септември да сме приключили, но не знам как да стане. Ето, сега сме на морето и майка ми го гледа, аз ходя до обяд с каката на плаж. Така ми отпадна кърменето преди обяд, защото той още има дремване сутринта към 10ч. Съответно кърмата понамаля. Да, ама сега се чудя, като се приберем и е с мен как ще го приспя? За следобедния сън още го кърмя, но и там ми се иска да спра. Малко по малко се надявам да стане, защото той не отказва и скоро няма изгледи да се откаже.
Виж целия пост
# 7
Последно и най-маловажно, но все пак... как да подходя с педиатърката, която е от старата школа, съветваше режими, нощно паузи и т.н.

Тъй - като превенция за анемия аз лично давах месо постоянно - всеки ден, нищо, че съветите на всички бяха да се дава през ден.

За педиатъра - аз казвах, че не яде с лъжица. Не иска да си отваря устата и затова давам парчета. Той свиваше рамене и казваше "еми щом така яде, ама само да не се задави". За кърменето - спрях да се обяснявам. В един момент след захранването, даже и не е ставало въпрос.

Иначе, 5 месеца след отбиването, ужасно много ми липсва кърменето. Затова и ви следя, макар и бегло. Ама знае ли човек какво ще му предложи съдбата 😀
Виж целия пост
# 8
Да! 😊
Здравейте, може ли да ми кажете дали може да се мажа с Витасин крем, докато кърмя? Става въпрос за дланите.
Виж целия пост
# 9
Здравейте мами, не можах да изчета всички коментари по предните теми, затова се извинявам, ако преди това има отговор на моя въпрос. Станах мама за първи път на 20.07 на едно страхотно момченце. Както почти всеки имам притеснения относно това дали му стига кърмата. Храна го на поискване, понякога на 1-1,30 , 2-3 часа, а нощем понякога и на  4 часа се буди. През другото време си спи спокойно, има мокри пелени, но ме притяснява това , че ака само първите два дена докато бяхме с болницата, ето до днес вече трети ден не е акал. Вчера дойде и лично лекар да го прегледа, каза че всичко е нормално, ако още 2 дена не ака, ще предпише нещо. Колкото и той да ме успокои, аз все още се чудя дали му стига кърмата и затова да не може да ака, дали още по често да го храня, въпреки че щом заплаче веднага го слагам на гърда. Не искам да започвам да му давам АМ, а и не искам да му давам от шише, още ми е и трудно да се цедя. Вие какво мислите?
Виж целия пост
# 10
Здравейте мами, не можах да изчета всички коментари по предните теми, затова се извинявам, ако преди това има отговор на моя въпрос. Станах мама за първи път на 20.07 на едно страхотно момченце. Както почти всеки имам притеснения относно това дали му стига кърмата. Храна го на поискване, понякога на 1-1,30 , 2-3 часа, а нощем понякога и на  4 часа се буди. През другото време си спи спокойно, има мокри пелени, но ме притяснява това , че ака само първите два дена докато бяхме с болницата, ето до днес вече трети ден не е акал. Вчера дойде и лично лекар да го прегледа, каза че всичко е нормално, ако още 2 дена не ака, ще предпише нещо. Колкото и той да ме успокои, аз все още се чудя дали му стига кърмата и затова да не може да ака, дали още по често да го храня, въпреки че щом заплаче веднага го слагам на гърда. Не искам да започвам да му давам АМ, а и не искам да му давам от шише, още ми е и трудно да се цедя. Вие какво мислите?
Знам, че всички ще кажат “не е нормално новородено да не ака всеки ден”- но аз казвам, че някои правят изключения. Моят мъник е на 1г и 5м и все още ака на 3-4 дни веднъж. Това е така откакто сме се прибрали от болницата ( от ден 4ти), поради тази причина бях започнала с АМ по препоръка на педито - уж е било гладен запек, но при нас не беше причината това - разбрах чак след края на 1вия месец, като спрях с АМ и останахме само на кърма. Нищо не беше се променило с АМ, явно си е до организъм. Искам да подчертая, че нямаше и запек, нормално ако за новородено. Разбрах, че повече усвоява кърмата - така и наддаваше около 1-1,8кг на месец. Докато тръгна да пълзи по-малко.
Но много зависи и от бебето- колко са на брой напишканите памперси на денонощие?
Виж целия пост
# 11
Здравейте мами, не можах да изчета всички коментари по предните теми, затова се извинявам, ако преди това има отговор на моя въпрос. Станах мама за първи път на 20.07 на едно страхотно момченце. Както почти всеки имам притеснения относно това дали му стига кърмата. Храна го на поискване, понякога на 1-1,30 , 2-3 часа, а нощем понякога и на  4 часа се буди. През другото време си спи спокойно, има мокри пелени, но ме притяснява това , че ака само първите два дена докато бяхме с болницата, ето до днес вече трети ден не е акал. Вчера дойде и лично лекар да го прегледа, каза че всичко е нормално, ако още 2 дена не ака, ще предпише нещо. Колкото и той да ме успокои, аз все още се чудя дали му стига кърмата и затова да не може да ака, дали още по често да го храня, въпреки че щом заплаче веднага го слагам на гърда. Не искам да започвам да му давам АМ, а и не искам да му давам от шише, още ми е и трудно да се цедя. Вие какво мислите?
Знам, че всички ще кажат “не е нормално новородено да не ака всеки ден”- но аз казвам, че някои правят изключения. Моят мъник е на 1г и 5м и все още ака на 3-4 дни веднъж. Това е така откакто сме се прибрали от болницата ( от ден 4ти), поради тази причина бях започнала с АМ по препоръка на педито - уж е било гладен запек, но при нас не беше причината това - разбрах чак след края на 1вия месец, като спрях с АМ и останахме само на кърма. Нищо не беше се променило с АМ, явно си е до организъм. Искам да подчертая, че нямаше и запек, нормално ако за новородено. Разбрах, че повече усвоява кърмата - така и наддаваше около 1-1,8кг на месец. Докато тръгна да пълзи по-малко.
Но много зависи и от бебето- колко са на брой напишканите памперси на денонощие?
Около 6-7 памперса сменям.
Лошото е , че доста бързо заспива докато суче, и затова се чудя дали се нахранва.
Виж целия пост
# 12
На 1 седмица новороденото трябва да има средно по 6-8 памперса с урина и 3-5 с ако за 24 часа. Изпражненията на кърмените бебета са полутечни яркожълти с малки бели примеси.

Мекониумът отделен ли е? Зеленото ако? Имало ли е жълто до сега?
За съжаление, от описаното бих ви казала още утре да идете на безплатната консултация с неонатолога към болницата, в която те раждали или друг. Да се премери детето да се види общия вид. В дохранването няма нищо лошо. То понякога спасява кърменето.
Колко кърмения има за 24 часа,жълтеница? Как протече раждането? Колко е родено детето,колко наддаде в болницата? Разкажете още малко. От двете гърди ли се храни на кърмене? Като е на гърда, чувате ли преглъщане, на всяко 2-3 суквания трябва да има преглъщане. Но може да чуете цъкане също, има ли го това?
Виж целия пост
# 13
Влизам с, може би, несериозен въпрос в полунощ Simple Smile
Някъде (може и тъй да е било) четох, че при рязко сваляне на килограми, в кърмата се отделят токсини. Доколко е вярно това и какво се разбира под рязко?
Година и седем месеца след раждането, не съм свалила нищо, освен килограмите, които оставих в родилното. Не съм се и старал особено де. Усещам, обаче, че не мога повече така. Познавам се и знам, че ако започна нещо, в началото ще сваля ударно поне 5кг. Само това с токсините, което прочетох мимоходом някъде, ме спира. Може и към достоверен източник,където да чета, да ме насочите.
(питам първо тук, защото ако напиша "кърмене и диета" в гугъл, подозирам, че ще ми излязат някакви глупост от рода на "не пийте кафе, не яжте боб и т. Н.)
Виж целия пост
# 14
Повече от 3-4 кг за месец би резултирало в отделяне на токсини и в кърмата, ето добър източник, преводна е статиятаhttps://www.google.com/amp/s/missby.wordpress.com/2012/07/06/bf-sport/amp/

Може би да начертаеш цел по 0.7кг макс на седмица, по-умерено 🙂
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия