Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Доброволна делба на имот

  • 967
  • 15
Здравейте,
Моля за помощ относно моя казус
След смъртта на баща ми, аз и брат ми наследихме къща, която искаме да се раздели, съответно да се извадят два нотариални акта за неговата и за моята част. Данъчната оценка на къщата е 300 хил. Въпросът ми е колко излиза тази доброволна делба за да знам дали в момента мога да си го позволя. След разговор с 2 нотариуски малко се обърках. Разбрах какви документи трябва да занеса, но едната ми каза за изготвяне на проект от геодезист за реална делба, тоест за разделяне на общата вещ на самостоятелни обекти и вписването им в кадастъра- колко струва този проект и колко време отнема? Другата нотариуска не ми каза за такава процедура. Също ме интересува освен нотариалната такса дължи ли се данък?  Едната нотариуска каза не, а другата ми каза че дължим 3% данък по чл 47 от ЗМДТ, но четейки го този член пише, че се плаща данъка ако ти даряват дял и върху увеличението на дела ти се начислява данъка? Може ли някой преминал скоро по тази процедура да ми разясни.
Благодаря предварително : ))
Виж целия пост
# 1
Едната ти е предложила разделяне на имота на реални части, което все пак е по-добрият вариант, щом имотът е делим, а не просто да ти напишат, че притежаваш 1/2 ид.ч. от имот и сграда. Трудно е да се каже колко ще излезе, ама трябва да заснемат имота, там зависи колко точки са за цената,  трябва да се изготви скица проект за делба, както и схема на самостоятелните обекти от къщата, трябва след това са се нанесат измененията в ПУП, има и такса към АГКК, фирмите си предлагат услугите на различни цени... Не пишеш къде си, наистина най-добре вземи скица на имота и с нея питай в геодезическа фирма за ориентировъчна цена и време. Може и към 2 различни фирми да се обърнеш, да сравниш цените. Естествено, нотариални такси и местни данъци и такси са отделно от този разход.
Виж целия пост
# 2
нот.такса за изповядване на договор за делба за 300 хиляди е около 1400 лева  и 300 лева такса вписване в имотен регистър, отделно повечето нотариуси събират пари и за написването на самия договор - може да е между 0 и 1400 лева
местен данък не се дължи, ако преди и след делбата имате еднакви дялове, ако някой получа повече кв.м. - плащат се 3% върху превишението, във Вашия случай би трябвало да няма местен данъка ако сте братя и получавате поравно
принципно еднофамилна къща на 1 етаж не може да бъде делена, най-вероятно имате къща с повече етажи и тя трябва да бъде заснета в кадастъра не като една къща, а като отделни апартаменти на всеки етаж, т.е после да си разделите апартаментите
така че ще имате разходи и за това геодезическо заснемане и разделяне, но нямам представя колко струва
така че цялата процедура ще ви излезе 3-4  хиляди лева
Виж целия пост
# 3
По-добре да минете през процедурата със скиците и разделянето сега и да платите съответните суми, щом имате съгласие в момента. Че не се знае след години дали няма да решите друго.
Няма да стане съвсем бързо, пригответе се за ходене насам-натам по институции, но това е положението.
Според мен, дори на един етаж да е къщата, е възможно да се раздели на 2 имота (жилища), 300 хил. данъчна оценка е сериозна сума, вероятно не е съборетина.
Виж целия пост
# 4
Ако във всички документи до момент има един имот, за разделянето му е необходимо да се направи проект от архитект. Всеки един от имотите трябва да отговаря на изискванията на ЗУТ за самостоятелен обект. След което трябва да се изпълни разделянето - стени, стълби или каквото там е необходимо. Това става със съответното разрешение за строеж. После се вписват отделните имоти в кадастъра (с геодезическа фирма), вадят се данъчни оценки е с комплекта документи се отива при нотариус.
Виж целия пост
# 5
Каквито и разходи да се налагат, делбата с обособяване на реални имоти, а не идеални части, е за предпочитане - чисти сметки, добри роднински чувства. А и разходите не са накуп - процедурата е дълга, плащанията са за съответния етап.
С годините хората стават по-големи егоисти, по правило, не че няма изключения. Компромиси по-трудно се правят. По-добре докато са с ъкъла си, да си оправят документално наследството.
Виж целия пост
# 6
Ако във всички документи до момент има един имот, за разделянето му е необходимо да се направи проект от архитект. Всеки един от имотите трябва да отговаря на изискванията на ЗУТ за самостоятелен обект. След което трябва да се изпълни разделянето - стени, стълби или каквото там е необходимо. Това става със съответното разрешение за строеж. После се вписват отделните имоти в кадастъра (с геодезическа фирма), вадят се данъчни оценки е с комплекта документи се отива при нотариус.

Потвърждавам - това е процедурата.
Трябва първо становище от архитект да имате - да се види дали реално е поделяема на две или повече части. Може да не може да се обособят архитектурно две части...това архитект ще каже. От там се тръгва.

Дори да разделите къщата реално на две части, земята ще ви е обща - тя има характер на обща част както при етажната собственост. Всъщност и тук ще имате етажна собственост - ще сте собственици на индивидуални обекти /след делбата на къщата/, и съсобственици на обща част към тези инд.имоти - на земята. По отношение земята - може да си разделите само как ще я ползвате, но не и реално да си я разделите, както евентуално ще направите по отношение на сградата.

От ЗУТ


Чл. 202. Доброволна делба на съсобствена сграда, жилище или друг обект, както и правни сделки за прехвърляне на реално определени части от тях могат да се извършват само ако обособените дялове или части отговарят на одобрени за това инвестиционни проекти, с изключение на обектите по чл. 147, ал. 1, т. 1. Това се удостоверява от общинската (районната) администрация.Чл. 203. (1) Съдебна делба на съсобствена сграда, жилище или друг обект се извършва само ако съответните дялове могат да бъдат обособени в самостоятелни обекти без значителни преустройства и без неудобства, по-големи от обикновените, при спазване на строителните правила и нормативи. Главният архитект на общината (района) по предложение на съда и в определен от него срок одобрява инвестиционен проект или издава мотивиран отказ. При наличие на техническа възможност, доказана с инвестиционен проект, се одобрява и повече от един вариант за делба.
(2) Контролът по законосъобразност на одобряването на проектите или по отказа по ал. 1 се извършва от съда, пред който е висящо делото за делба в същото производство.


Виж целия пост
# 7
Аз да добавя като съвет. Има различни варианти - да търсите отделни специалисти - архитект, геофирма за заснемане и т.н. Има и фирми, които предлагат комплексна услуга, защото си имат всички тези специалисти, включително юристи. Има възможност и да отидете при главния архитект на общината и да попитате за фирма/архитект, който да направи необходимото.

За земята - ако не може да се обособят 2 отделни парцела, което си минава през сложна процедура, даже по-сложна от разделянето на отделни жилища на къщата, може да се споразумеете единият да вземе земята с по-малка част от къщата, а другият да има по-голяма част от къщата с учредяване на право на строеж.
Но дори да си останете в съсобственост на земята под къщата, няма проблем всеки един от вас в един момент да продаде жилище със съответната ид.ч. от земята, без да пита другия съсобственик. Това е голямата разлика юридически при обособени обекти (жилища) в общ парцел в сравнение със съсобственост върху сградите и земята. Много по-лесно и удобно е при разделяне на отделни жилища.
Виж целия пост
# 8
Ако парцелът в който е сградата, е неделим, няма как единият да я вземе - земята. Тя става обща част - юридически и категорично. Неделима!

Трябва й архитект който да и начертае проект като начало. За разделянето на сградата.
Виж целия пост
# 9
Искаш да кажеш, че има юридическа пречка единият да учреди право на строеж върху земята, а другият да остави в дял на първия собствеността върху земята? И по взаимно съгласие при доброволната делба единият ще има жилище/обособен обект в сградата с право на строеж, а другият ще има жилище/обособен обект в сградата със собственост върху целия парцел.
Разбирам, че това е малко вероятен вариант при делба, но все пак дали наистина е юридически невъзможно?
Виж целия пост
# 10
Защо  и на кого да учредява ПС единия?
Не съм сигурна че разбрах питането...
Казвам че двамата остават СЪсобственици на земята. И че земята има характер на обща част към инд. собствености на двамата - така както стълбището, покрива и т.н в блок са общи части към апартаментите.
Виж целия пост
# 11
Това го знам от личен опит, Тета. Защото съсобственик продаде собствената си къща върху съсобствен парцел без да ни предложи на нас първо.
Виж целия пост
# 12
Земята може да остане в ид.части, като се направи протокол за разделяне кой коя част ще ползва. Вариантът с правото на строеж е възможен, но трудно биха се изравнили дяловете. Ще трябва да има доплащане.
Виж целия пост
# 13
Аз моля за разясняване тук, на следния казус.
При майка са имот с 5 собственика, всеки си има жилище + ид.ч. от земята. Проблема е , че като се съберат на всеки по НА ид.ч. сбора дава 108кв.!!! Къде е грешката гледани са на всички НА и е факт че в сбора надхвърлят 100%.
Как може тези 8кв. който излизат+ да се приравнят към всички ?
Прави се доброволна делба ли и спрямо някаква формула , се приспада от всеки по % ли ?
Ако има някой идея , може ли да каже?
Виж целия пост
# 14
Ако става въпрос за земята често се случва да има промяна в парцелите и точното им измерване, така че при промяна на всеки съсобственик процентът остава еднакъв но   Точните кв.м се увеличават или намалят
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия