Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Притеснителни симптоми при дете на 10 месеца

  • 5 383
  • 24
Здравейте, мами

Имам момченце, което вече е на 10 месеца, но има някои притеснителни за мен симптоми. Ще се опитам да ги изброя. Моля кажете дали симптомите наистина са притеснителни или аз си притеснявам излишно:

- много често издава мрънкащ звук, наподобяващ "Ъъъъ" В повечето случаи го издава когато му се спи, но наистина е често.
- От време на време си върти/клати главата, предимно когато е раздразнен или се е стреснал.
- Все още не е много стабилен при седнало положение.
- Много лесно се стряска, дори когато излае куче или някое друго дете изпищи.
- Рядко се заглежда в странични неща или хора.
- Все още погледа му е центриран. От време на време си събира едното или двете очи към носа.

Имам съмнения за аутизъм, но доктор ми каза, че все още е рано и трябва да стане на поне 2 години за да се разбере. Най-много ме притесняват първите 2 симптома.

Моля, споделете вашето мнение. Благодаря ви!
Виж целия пост
# 1
Времето ще покаже. Има ли възможност да е наследствено?
Виж целия пост
# 2
Времето ще покаже. Има ли възможност да е наследствено?

Не, не мисля.
Виж целия пост
# 3
Честно, на мен нито един от симптомите не ми се вижда притеснителен.
Контактен ли е?
Виж целия пост
# 4
Най-много ме притесняват първите 2 симптома.

Моля, споделете вашето мнение. Благодаря ви!
Точно първите два са ми най-нормални. И моята дъщеря по цял ден издава звук "ъъъъъъхх". Имам братовчедка, която е доста по-малка от мен и я помня като бебе. Много се дразнех на ъхкането, а леля ми казваше,че иска да говори и така показва,че иска нещо.
Виж целия пост
# 5
Честно казано мен последните две неща  и нестабилното седене повече биха ме притеснявали. Останалите са нотмални неща според мен. А иначе ходи ли, лази ли, изправя ли се по мебелите? За центрирания поглед съм чувала, че до към годинка се оправял, но само съм го чувала. Знае ли си името? Отговаря ли на усмивка с усмивка? Според мен е рано да се говори за аутизъм толкова рано. Децата се развиват с различни темпове и може още да не е дорасъл за всичко, което ти се струва, че трябва да прави.
Виж целия пост
# 6
За Ъъъъ-кането се приготви да се увеличава. Дъщеря ми е на годинка и по цял ден се чува това. Просто започват да разбират и да искат да правят все повече неща, но не могат да кажат. За това използват някакъв звук.
За другите неща едва ли на този етап някой ще се наеме да каже нещо повече. Просто детето е прекалено малко, за да се поставят такива диагнози.
Ако не сте, споделете на педиатъра за притесненията си и ако е необходимо да ви изпрати на консултация.
Виж целия пост
# 7
Гледа ли ви в очите? Усмихва ли ви се? Познава ли ви? Обича ли смешки, песнички? Пълзи ли ( правилното пълзене е много важно за развитие на мозъка - оставете го на земята и слагайте играчки на 20-30см).
Виж целия пост
# 8
Гледа ли ви в очите? Усмихва ли ви се? Познава ли ви? Обича ли смешки, песнички? Пълзи ли ( правилното пълзене е много важно за развитие на мозъка - оставете го на земята и слагайте играчки на 20-30см).
На 10м "смешки", песнички"??
За пълзенето, това, което пишете- не е коректно. Нито вярно. Пълзенето не е задължителен елемент- много деца прохождат без да са пълзели изобщо.

Цитат
"Все още не е много стабилен при седнало положение."
На 10м възраст, това е нормално.

Кое не е нормално:
* кръстосване на очите, но зависи кога и как го прави

Цитат
"Рядко се заглежда в странични неща или хора."
Важното е дали фиксира поглед, когато му говорите.

"Аутизъм" е изфабрикувана диагноза. Тук има много спорове, но истински аутизъм (всъщност- психиатрична патология) има в 1/50 от всички случаи, кръщавани така.
Виж целия пост
# 9
Това са част от основните въпроси при наличие на проблем в развитието.
Под смешки имам предвид да си скриеш лицето зад двете си ръце и да се покажеш “ДЗАк”, “бао”. Когато се направи няколко пъти, има ли реакция, или детето даже не забелязва.
За пълзенето - просто го стимулирайте да пълзи. Никой не говори за прохождане.
Виж целия пост
# 10
Някои деца не пълзят, а направо прохождат. Хубаво е да пълзят, защото това е етап в процеса на двигателно развитие, но не е задължително.
Виж целия пост
# 11
Моето дете е на 1г. постоянно Ъъъка , и сочи нещо, че иска. Като е кисела пак го прави, не мисля , че е проблем. С лазенето не се справяше изобщо ( лази като мъжко куче по малка нужда ), но пък с ходенето се справя добре. И аз мисля, че лазенето не е задължително. За седенето бих се притеснила, но всичко си е до детето.
Виж целия пост
# 12
Много ви благодаря на всички. Ще обърна повече внимание на някои от нещата за които ме посъветвахте.
Виж целия пост
# 13
Така описано не ме притеснява нито един от показателите.
Относно седенето- и двете ми момчета бяха по-тромави. Пълзяха на 8 месеца, но първият седна сам на 10 месеца, а вторият почти на 11. Малкият беше по-едричък и с голяма глава, която сякаш му тежеше.Оставих ги сами да седнат. Пак на 10-11 месеца сами се изправиха. Деца в норма са. Проходиха между година и 2 месеца и година и 4 месеца, кротки деца бяха, не са от физически активните.
Виж целия пост
# 14
Здравейте! Около годинката трябва да започне да посочва. Тогава ще се изяснят нещата. Моята дъщеря започна чак на 1.6 месеца,много късно. Имахме съмнения също,имаше около 10 симптома. Всичко се избистри към 2 години. Сега е 8 годишна госпожица,говореща гръцки,английски и български свободно.Синът ми обаче започна да посочва на 10 месеца и си личеше,че е много развито дете. Ако Ви интересува ще Ви кажа какви задачи ни даваше нашата невроложка за нея на 1 годинка. :* Късмет!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия