Сподели ни сладка рецепта от детството и спечели страхотни награди от "Сладея"!

  • 8 267
  • 246
# 240
С удоволствие участвам с още една рецепта, обичана още откакто бях на 5 6 годинки

Домашен щрудел

1 кора за баница
1 кг ябълки
1 ч.ч. канела
10 смлени ореха
1 ванилена захар или 2 ванилии
2 ч. л захар
олио/краве масло

Ябълките се обелват и настъргват с ренде на дребно. Към тях се прибавя канелата, захарта и ванилията. Орехите се начупват и смилат на дребно. Прибавят се към сместа с ябълките. Приготвя се тава , която се намазва с олио или краве масло, разтваря се пакета с кори, всяка една се намазва с олио и  отгоре се слага по 1 2 супени лъжици от сместа, навива се пожелание, може с форми на охльови, форма на триъгълни парчета или навити на руло. За по-голяма сигурност се използват две кори, за да не може сместа да излезне по време на изпичане. Когато цялото количество е използвано, отгоре се намазва с олио или малка част от кравето масло. Пече се при фурна загрята на 160 градуса, за около 40 минути. Важно е да не се пече при много силна температура, защото плънката може да изтече или щрудела ще стане прекалено корав. Когато е готов може да се поръси с пудра захар.
Виж целия пост
# 241
Сладки Праскови
За бисквитките:
450 гр. брашно
2 яйца
1 ч.ч. захар
¼ ч.ч. олио
¼ ч.ч. прясно мляко
1ч.л. бакпулвер
ванилия
щипка сол
За пълнежа:
Малко повече от половината от трохите издълбани от бисквитките
1 ч.ч. смлени орехови ядки
3 с.л. Течен шоколад
1 ч.ч. горещо прясно мляко
2 – 3 с.л. кафява захар
1 ч.л. ром
ванилия
За гарниране :
оранжева и червена сладкарска боя
¾ ч.ч. захар смесена с едино пакетче ванилова захар
Разбиват се яйцата със захарта и ванилията с миксер на пухкав крем.
Прибавя се олиото, а след него млякото. Сместа се разбърква до гладкост.
Към течните съставки се изсипва брашното предварително пресято и разбъркано със солта и бакпулвера.
Всичко се омесва до получаване на меко, но компактно тесто.
От тестото се оформят топчета с големината на малки орехчета.
Подреждат се в тава подготвена с хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 170° за 13 минути.
Бисквитките трябва да останат бели след изпичането, само от долната страна са с леко кафеникав цвят.
След изваждането на тавата от фурната трябва да започне издълбаването на бисквитките за да става по-лесно, докато са още топли и меки.
След като са издълбани се приготвя сместа за пълнежа.
В блендер се поставят орехите и трохите от издълбаването. Смилат се, но не съвсем прахообразен,изсипват се в купа и към тях се добавя захарта, ванилията, шоколада и прясното мляко. Всичко се разбърква  добре, ако сместа е рядка се добавят още малко трохи, ако пък е гъста се добавя още малко прясно мляко.
Сместа за пълнежа се оставя настрани да се охлади преди да са напълнят черупките.
Пълнят се плътно с помощта на малка лъжичка и се слепват по две.
В две отделни, малки купички се разтваря хранителната боя.
С четка  се разнася боята по бисквитките и веднага след това се овалват в пясъчната захар овкусена с ванилия.
Виж целия пост
# 242
Обожавам бухти, ето и рецептата по която ги прави мама:

200 г. кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 яйце
1 ч. л. захар Сладея
щипка сол
350 г. брашно
олио за пържене
Виж целия пост
# 243
Гевречета/Донати
1к.ч.кис.мляко+1ч.л.хл.сода
1яйце
1к.ч.захар
Брашно,колкото поеме до меко тесто за точене
От всички продукти се омесва тесто,разточва се на кора с дебелина  до 0.5см.С чаша се изрязват кръгчета,а в средата им се прави по-малко кръгче с капачка.Пържат се в сгорещена мазнина до златисто.
Виж целия пост
# 244
С удоволствие участвам в играта на "Сладея" с може би най-любимия ми сладкиш от детството "Агнеси", чиято рецепта пазя и приготвям за специални случаи Heart

Нужни са:
125 гр. масло /меко/
1 ч.ч. захар /чашата е с вместимост 250 мл./
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. брашно /пресято/
кората на 1 лимон /настъргана на специалната звездовидна приставка на рендето/
4 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. ванилия /пълна//на „Д-р Йоткер“/
Отделих белтъците от жълтъците. Жълтъците прибрах в хладилника докато ми потрябват. Белтъците разбих на гъст сняг. В купа разбърках маслото, захарта и лимоновата кора на крем. Вече без миксер добавих орехите и брашното. Получава се много гъсто тесто. Постепенно прибавих белтъците, като разбърквах внимателно, за да запазят въздушостта си. Тава с размер 22х30 см. намазах с масло и леко поръсих с брашно. Изсипах сместа, загладих и пекох в предварително загрята на 170 гр. фурна, за около 25 мин. или до суха клечка.
Докато сладкишът леко изстива на стайна температура, намалих степента на фурната до 50 градуса. Разбих на бял крем жълтъците с пудрата захар и ванилията. Нанесох върху още горещия блат и разпределих равномерно. Върнах сладкиша във фурната и суших за около 1 час и половина. Моята майка го оставяше 24 часа да се суши на стайна температура, но аз предпочитам този начин. Оставих да се охлади напълно и внимателно нарязах на малки ромбове. Винаги има риск да се напука част от глазурата, затова е добре ножът да е много остър. Преди да разрежа, с острото на ножа леко минавам по повърхността маркирайки парченцата. След това с остър и топъл нож ги нарязвам.
С този сладкиш ще впечатлите и най-взискателните гости или приятели!
Да ви е сладко!😋
Виж целия пост
# 245


Благодарим на всички потребители, които споделиха своите рецепти и сладки семейни спомени!
Изтеглихме и последните 10 потребители, които печелят готварска престилка и продукти „Сладея“. Това са:


beniii
La mamma
๑ஐღ Елиза ღஐ๑
1905vv
Vanja77
denyil
Kati_
Illy_
lady_gothic
Liliq Voinova


Честито! Cake

Date Oчакваме печелившите да се свържат с нас до 30.08.2020 г. на e-mail: igra@bg-mamma.com, като упоменат, че са победители във втория етап на играта на "Захарни заводи" и напишат потребителското си име, електронната поща, с която са регистрирани във форума и координати за получаване на наградата:
- имена
- адрес за доставка
- телефон за връзка


Candy Съвсем скоро ще обявим и петимата потребители, чиито рецепти ще бъдат публикувани на Sladea.bg
Виж целия пост
# 246


Екипът на "Захарни заводи трейд“ ЕАД избра петте рецепти, които ще бъдат публикувани на www.sladea.bg през следващия месец. Честито на:

Tada Герита85 - Лесен кекс с ябълки
Tada Диана Димитрова_398787 - Желе от дюли
Tada beniii - Домашен течен шоколад
Tada Лавандулова гора - Дамски каприз
Tada Liliq Voinova - Бабини меденки

Envelope Ще очакваме Герита85, Диана Димитрова_398787, beniii, Лавандулова гора и Liliq Voinova да ни изпратят своите две имена като лично съобщение във форума.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия