Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Осиновяване на дете от роднина

  • 4 107
  • 3
Здравейте,понеже не намерих достатъчно информация,искам да ви питам нещо . Защо не може да се осинови дете на брат,сестра,братовчед,роднина...
От социалните казали че дори сестра ти да иска да ти го даде ,НЕ може .Директно отива в дом детето и в друго семейство🤨 Нямало как роднина да вземе детето.Ако искаш да осиновиш ,трябва да си регистриран и да ти предложат някое дете , не може да се вземе това дете което е твоя кръв.
Защо не предлагат тези деца първо на роднини, преди да ги дадат на непознати или да ги размотават по домовете?
Виж целия пост
# 1
Може да се осинови между роднини. Отворете семейният кодекс и прочетете добре. Малко известен факт, но в България има и непълно осиновяване, което се практикува между роднини само.
Социалните служители или не познават добре закона и шикалкавят, ако имат предвид някого и му търсят дете.
Възможно е да има ограничения, кои роднини могат да осиновяват, макар че не виждам логика. Но при брат / сестра мисля, че може да се иска настаняване "при близки и роднини" има и такъв вариант. По принцип, дори и при отказ на БМ да се грижи за детето, първо се проучва разширеното семейство и едва тогава се дава на чужди хора.
Виж целия пост
# 2
Когато се изостави дете или при проблеми в семейството, заради които детето се отнема от родителите, първо се търси кой от близките роднини има желание да се грижи за детето и го настаняват при него. Ако никой не изяви желание, то тогава се търси приемно семейство, при което да бъде настанено. След което би трябвало да се работи с родителите, за да остане в семейството. Осиновяването в България официално е крайна мярка за закрила. 

Във вашия случай, ако сте роднини би могло детето да се настани при вас, като се мини съответната процедура. Непълното осиновяване също съществува в бг закондателството. Вероятно има вариант и за пълно осиновяване след време, но за това консултацията с адвокат ще даде яснота.
Семейния кодекс би ви помогнал, аз бих се консултирала и с адвокат.

Едно от възможните за мен обяснения за това, което са казали на Вашия близък е да предотвратят изоставянето на детето, като "сплашат" че ще попадне в дом и живота му е обречен.
Виж целия пост
# 3
Може, но както са ти казали - при условията на непълно осиновяване. Това, което са ви казали за регистрите, се отнася само за пълното. Не може да се осинови само дете, което на тебе ти се пада брат или сестра, племенник може, както и всякакъв друг роднина.

Подозирам, че в случая не става дума за изоставяне, а за близък, който иска да осинови дете и иска то да е негово роднинско. Така ми звучи авторът.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия