Какви ножове да избера?

  • 10 042
  • 71
# 15
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи. Дръжките често се разпадат заради лошо слепване на чирените, понякога острието е само частично продължава в дръжката. Не е т. нар. фул танг или острието продължава в дръжката. Имам някакъв компект китайци от кауфланд, купен преди години, върши работа, но изтъпи ли се трудно се точи. Гледайте да е инокс. Карбоновата (въглеродната) стомата е прекрасна за остриета, но само за ловни и бойни оръжия. Често биват правени от ресор от автомобил, а това е стоманата на стоманите. Чудесен баланс на якост, пластичност и твърдост. Ножовете и брадвите са практически вечни. Да не говорим за дамаската стомана, въпреки че рецептата на истинската дамаска стомана отдаван е изгубена, но това е друга тема. За кухнята не е препоръчително защото там е влажно, а не искате да режете храна с ръждясъл нож. Не е изключено, разбира се, да си вземете и такъв нож, но той трябва да се съхранява или на сухо място, или в кания и задължително намазан с някакво масло, като олио, ленено или нещо такова, което да предпазва острието от влагата и хидратира кожата, ако канията е от кожа. От кухненските Делимано доколкото знам са добри, Фискарс, Солинген, Опинел също. Японци не. Не са за вкъщи. Излишно скъпи, а и колко човека познавате, които могат да обелят домат като ябълка? И колко човека биха използвали тези умения вкъщи? Освен това е хубаво да си имате един компект брустчета за грубо и финно. Масатите и керамиката не точат, а само заглаждат вече заточеното острие. Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа. Най-малкото самия звук от стърженето на стомана по камъка много хора го считат за меко казано варварски.
Виж целия пост
# 16
Може ли препоръка за конкретен модел ножове, от които сте доволни?
Виж целия пост
# 17
Ножове BRIO. Мисля че все още ги има в Кауфланд.
Виж целия пост
# 18
Може да самалко скъпички, но аз гласувам за скандинавците. Никаки китайци. Стоманата е много твърда и трудно се точи. Дръжките често се разпадат заради лошо слепване на чирените, понякога острието е само частично продължава в дръжката. Не е т. нар. фул танг или острието продължава в дръжката. Имам някакъв компект китайци от кауфланд, купен преди години, върши работа, но изтъпи ли се трудно се точи. Гледайте да е инокс. Карбоновата (въглеродната) стомата е прекрасна за остриета, но само за ловни и бойни оръжия. Често биват правени от ресор от автомобил, а това е стоманата на стоманите. Чудесен баланс на якост, пластичност и твърдост. Ножовете и брадвите са практически вечни. Да не говорим за дамаската стомана, въпреки че рецептата на истинската дамаска стомана отдаван е изгубена, но това е друга тема. За кухнята не е препоръчително защото там е влажно, а не искате да режете храна с ръждясъл нож. Не е изключено, разбира се, да си вземете и такъв нож, но той трябва да се съхранява или на сухо място, или в кания и задължително намазан с някакво масло, като олио, ленено или нещо такова, което да предпазва острието от влагата и хидратира кожата, ако канията е от кожа. От кухненските Делимано доколкото знам са добри, Фискарс, Солинген, Опинел също. Японци не. Не са за вкъщи. Излишно скъпи, а и колко човека познавате, които могат да обелят домат като ябълка? И колко човека биха използвали тези умения вкъщи? Освен това е хубаво да си имате един компект брустчета за грубо и финно. Масатите и керамиката не точат, а само заглаждат вече заточеното острие. Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа. Най-малкото самия звук от стърженето на стомана по камъка много хора го считат за меко казано варварски.
Че кое му е трудното на беленето на домат?  И аз искам нови ножове и ще следя темата. Сегашните ползвам от над 13 години, но ги точа редовно. Вероятно още могат да се ползват, но искам нови.
Виж целия пост
# 19
Нещо се изгубих в превода..
Хем всеки иска твърди ножове, хем сега твърдите не са хубави, вземете си от ламарина за 5лв, понеже лесно се точат..
Ножове от Дамаска стомана е само за красота, без значение каква е.
Виж целия пост
# 20
Цитат
Отделна тема е правиното заточване. Но това вече е мъжка работа.

Хайде, бе! В къщи не давам на ММ да точи ножовете. Всички ножове си ги точа сама, че даже и неговите. Твърдата стомана си има свои плюсове, бавно се захабява, но и трудно се заточва, иска си чалъм и опит.

За мен, кухненският нож трябва да е удобен, функционален, с добър баланс и да се заточва добре. И да не е скъп, но да е качествен.

Ако е с дървена дръжка, може да се направи смес от олио и пчелен восък, дръжката да се затопля на котлона и намазва, докато спре да поема. Така се запазва с години, защото не поема вода. Периодично може пак да се промазва, ако има нужда.

Важно е да имате удобно и качествено точило за бързо заточване.
Имам най-различни точила, вкл. и натурални камъни. Най ценен ми е белгийският котикул, много стар, от дядо ми. Всъщност той ме научи от малка, винаги ножовете ми да са добре заточени. Направо не търпя тъп нож.

За домашно точило за неопитни хора препоръчвам да си вземете някое джобно, примерно на Лански. Често минавам кухненските ножове, вкл. и най-големите, с това точило, почти през няколко дни и винаги са заточени, рядко ми се налага да правя основно заточване на кухненски ножове.  Моето е от този тип, при избора  исках да е волфрам карбид от едната страна ( за бързо отнемане на метала) и керамика от другата, за по-фино завършване. Бяха ги пуснали в Била. https://www.brannik.bg/dzhobno-tochilo-lansky-quick-fix/ Но това е май е от двете страни с керамика, не се вижда добре.
Тук има снимка, на която се вижда разликата, че дясното е с волфрам карбид https://www.lamnia.com/bg/p/27006/%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80 … -lansky-quick-fix

Въобще не слугувам на марки. Разбира се, на най-добрите марки ножове, може да се разчита. Но, според мен, не си заслужава да се дават толкова пари за такива скъпи кухненски ножове, след като могат да се намерят много добри, направо за без пари. Освен това кухненските ножове ги експлоатираме, без да ги пазим, затова не си заслужава скъп комплект.
Преди години си купих от ТСМ ( до Халите) чудесен комплект от 5 кухненски ножа с  вертикална стойка, доста евтин и качествен. И съм много доволна. Предимно тях ползвам, мисля, че са китайски, но са много стилни като дизайн, удобни и стоманата е добра. Добре се заточват и лесно. Имам и най-различни други ножове, вече на доста години, все с добра стомана. Някога у нас имаше ножарска фабрика във Велико Търново. Техните ножове бяха изключително качествени. Все още могат да се намерят тук там по малки магазинчета.

Така, че, моят съвет е да се помоли някой близък, който разбира от ножове, да подбере, както и добро джобно точило.

Ако ми трябват кухненски ножове, бих си направила труда да отида на място и да видя и пипна този комплект за 40 лв. На снимка ножовете изглеждат доста сносни.
https://www.emag.bg/komplekt-kuhnenski-nozhove-kring-roma-7-chas … mp;scenario_ID=49

--------------------
ПС
Alexslav, ламарината е най-отвратителното нещо за заточване. Има и  ножове, пълен боклук. Ще ги познаеш, като хванеш острието за върха, че лесно и силно се огъва в страни. Някак няма плътност.
Има твърди и по-меки стомани за ножове. Меките се заточват лесно, но и лесно се изтъпяват, нащърбяват при невнимание. Твърдите се заточват доста трудно, както казах, иска си опит, но и трудно се изтъпяват и нащърбяват.
За кухненски ножове, лично аз предпочитам малко по-меките стомани ( но не много меки) и си ги минавам често през точилото.  2-3 минавания от всяка страна са достатъчни.
А много старите ножове ( от преди 1944,  не зная от кога точно) са от стомана, която потъмнява, леко ръждясва ( но с някакъв различен тип ръждясване), но се заточват перфектно.
Виж целия пост
# 21
Аз използвам от няколко години точило от този тип:

https://www.green-master.eu/products/tochilo-za-nozhove#description

Много съм доволна, защото заточва добре и бързи и не изисква умения, а ъгълът на заточване е винаги перфектен.

Иначе съм склонна да давам пари за скъп нож, защото се купува много рядко. А и аз съм свикнала почти за всичко да използвам един и същ нож. Опитвала съм да разнообразя, но универсалният нож ми е най-удобен.
Виж целия пост
# 22
Разбира се има и други добри.
Дадох за пример точило Лански, защото при него е гарантирано, че металните пластини са волфрам карбид и правилен наклон също е гарантиран. Има много точила от този тип, но при "куча марка" тези неща не са гарантирани. Имам такова, остри, но острието на ножа забива и го точи на "къдрички".
Виж целия пост
# 23
При мен няма проблем. Или е въпрос на "сигурна ръка" или на изработка. Но е най-лесното, което съм имала.
Виж целия пост
# 24
И двете. Simple Smile Иска се малко да посвикне ръката да движи ножа, но и качествено точило.
Както казах, имам едно куча марка, което 'къдри", а ръката си е моята, не я сменям.
Виж целия пост
# 25
Ох, ще ме уморите 😆. Супер сте, но аз предпочитам друг да ми точи ножовете. Искам нови, че моите поостаряха.
Виж целия пост
# 26
И двете. Simple Smile Иска се малко да посвикне ръката да движи ножа, но и качествено точило.
Както казах, имам едно куча марка, което 'къдри", а ръката си е моята, не я сменям.

Малка забележка - при точилото от моя линк не се движи ножът, а точилото.
Виж целия пост
# 27
Цитат
Малка забележка - при точилото от моя линк не се движи ножът, а точилото.
При  повечето точила от този тип са възможни и двата варианта на движение. Лично аз предпочитам точилото да е стабилно, а да движа ножа. Така се заточва по-равномерно.

Reunion, донеси ми ножовете. Ще забравиш, че искаш нови, ако са качествени. Joy
Виж целия пост
# 28
О, да. Може, ама се губи точно стабилност и контрол.
Виж целия пост
# 29
Не са особено евтини, но и не са особено качествени. Нося ги на заточване веднъж, два пъти годишно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия