Мнение относно строителни фирми/инвеститори

  • 44 684
  • 399
# 15
Първо ме интересува как е възможно инвеститора преди да започне да строи да ипотекира нещо, което тогава още не съществува.
Съществува право на строеж и то също струва пари, значи може да се ипотекира. Освен това макар да няма отделни имоти, вече има изкоп, основи, стени до кота нула... Това струва пари.
Второ как ще има тежест върху имот, който няма акт 16/разрешение за ползване.
Както казах - правото на строеж може да се ипотекира. Освен това след акт 14 вече имаме обособен имот, който може да се продава, значи и да се ипотекира. Затова, не че е гаранция, в предварителните договори на зелено изрично се пише, че продавачът няма право да ипотекира.
Трето как тази тежест ще остане незабелязана при издаване на нотариален акт, след като едно от задълженията на нотариуса е да провери точно това.
Може да остане, макар и трудно. Обаче не е и нужно, защото на теб ще са ти взели даже и 90% от парите преди акт 16, и като почнете да вадите документи за НА ще видиш една ипотека.
И четвърто какво имаш предвид по-точно с "да си отварям очите", т.е. какво конкретно бих могъл да направя аз лично, за да предотвратя такъв развой.
Да намериш строител с добра репутация, да напишете добър предварителен договор, преди всяко етапно плащане да си проверяваш за ипотека, да палиш свещи в църквата.
Виж целия пост
# 16
Да намериш строител с добра репутация

Ам аз нали точно заради това съм отворил тази тема, ама нещо никой не отговаря по същество на въпроса ми.
Не че и другите неща не са важни и интересни, приятен лаф се завързва, само че основния ми въпрос за строителните фирми и репутацията им още стои.

...да палиш свещи в църквата.
Satisfied
Виж целия пост
# 17
Ами ако никоя от нас няма опит с баш тези фирми как да ти отговорим?
Виж целия пост
# 18
Ами ако никоя от нас няма опит с баш тези фирми как да ти отговорим?

Еми ако е така, (мал)шанс...

Но като гледам колко сгради са изпостроили сумарно тия фирми, се надявах все някой от живеещите там да е във форума. Ако не - явно ще хлопам по вратите Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Нямаш никаква гаранция като са с репутация. Непрекъснато фалират внезапно стабилни фирми. Даже някои и нарочно го правят..)
И пак препоръчвам - адвокат за договора.
Виж целия пост
# 20
Нямаш никаква гаранция като са с репутация.

То гаранция за нищо няма. Единственото сигурно са 2-та метра под земята.
Но е все някаква индикация какво е правил досега, от кога е на пазара и какво е почнал да прави занапред.

И пак препоръчвам - адвокат за договора.

Естествено, дори на няколко различни бих отишъл. Не бих предприел такава покупка, без да съм получил от различни места независими позитивни мнения.
Аз за един договор за интернет на МТел отидох на адвокат (и спечелих), където ставаше дума за 500 лв, пък какво остава за харчене на 6-цифрена сума.
Виж целия пост
# 21
само да допълня, че е твое задължение да провериш имота за тежести, не на нотарисуа. отделно тежестите следват имота и няма проблем да си купиш ипотекиран апартамент. реално доста хора го правят.
Виж целия пост
# 22
По-горе са ти отговорили за някои от рисковете при покупката на имот.
Относно "паленето на свещи" в църква, първо ме усмихна, но реално е точно така.
Нямаш гаранция, че строителят ще довърши имота, а няма да го зареже някъде по средата, колкото и да му е добра репутацията. Тук инай-добрият адвокат не може да те предпази от такъв риск. Затова се плаща на етапи, като се прави сметка, че ако не дай си Боже нещо такова се случи, да можете да го довършите чрез друга фирма, колкото и да е сложно това и зависещо от банката, евентуални дела и т.н..
Затова има купувачи, които категорично не купуват на зелено. Въпрос на преценка и приоритети.
Виж целия пост
# 23
Аз категорично не купувам на зелено. Майка ми загуби вече 60 000 лв. през 2007 г. Не ви съветвам на тази сделка, без значение как ще плащате, на етапи, на дати, строителят като не може да го завърши, никой адвокат не може да ви помогне. В момента ние сме сформирали една кооперация и я мъчим вече 14 г. тегаво и много сложно е. Не си струва да си разбиете здравето за това.
Виж целия пост
# 24
От друга страна кризата от 2008-а поизчисти пазара от самозвани набедени строители и сега като цяло случаите с незавършени сгради са изключение (аз не съм срещала в последно време). Знам няколко забатчени строежи, но те са от миналата криза. От след това в квартала ми няма незавършено.
Виж целия пост
# 25
има, има. ако знаеш колко работа имат банките....
отделно имам и преки наблюдения. мои познати така се прецакаха, въпреки предупрежденията. бутнаха им къщата + на още няколко калпака и дупката стои вече повече от година. а уж сериозна фирма, уж и в германия строят и т.н. смях.
Виж целия пост
# 26
Не знам защо вече няколко човека ме убеждават против опцията "на зелено" - както казах, аз също не съм фен на тоя вариант. И други хора, лични познати, също са ми разказвали примери.

Факт е обаче, че при по-хубавите сгради 70-80% от жилищата се разпродават на зелено. Остава само това, което никой не иска - със северно изложение, или гледка към съседния блок, вместо към планината, с кофти разположение, твърде малки или твърде големи, и т.н.

Ефектът е малко като при т.нар. bank run, когато всички хукват да си теглят парите от банката, при което тя фалира. В крайна сметка всеки тегли, само защото всички други теглят, и единствената печеливша стратегия е да играеш "с тълпата", иначе изгаряш.

Има го и обратния ефект - когато една сграда е почти изцяло разпродадена на зелено, това дава известна сигурност на инвеститора, че проектът ще е успешен, и ако не е хипер криминален тип, той има мотивация да го завърши като хората, да си прибере печалбата и да няма разправии.

В крайна сметка да не забравяме, че строежа на една сграда колкото е риск за всеки купувач, толкова е риск и за инвеститора. И сред купувачите има много черни овци...
Виж целия пост
# 27
Аз имам много горчив опит и много съм изстрадала, но всеки си решава сам за себе си. Аз бих си купила кофти изложение, пред това да не мога да завърша жилището. Ти ни попита, ние ти дадохме мнение. Парите и нервите са си твои.
Виж целия пост
# 28
Именно. Всеки си нови отговорността за избора си.
Аз си купих на Акт 14, и признавам - грам страх не съм вложила, че няма да стане и тн. Чакаме в момента Акт 16, иначе вече съм във владение.
Но баща ми - иска сега също напълно на зелено да купува и аз съм съм притеснена за него и едвам го удържам, че е като малко дете.
Виж целия пост
# 29
авторът иска сам себе си да убеди. няма лошо, всеки сам си решава и носи последиците от избора си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия