Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Куче и котка вкъщи

  • 3 196
  • 45
Здравейте,

Изправена съм пред голяма дилема и наистина не знам как е редно да постъпя.
Имаме женско куче - лабрадор на почти 7 години - много дружелюбна и игрива.
Деца нямаме още, но работим по въпроса. Кандидат-осиновители сме и правим ин-витро процедури.
Онзи ден докато разхождах кучето видях в далечината как една жена вади от кашон едно котенце. А може и повече да са били.
При следобената разходка чух мяукане в същия район и като се приближих видях едно много малко току-що прогледнало коте. Съвсем инстиктивно го взех и го заведох вкъщи. Оказа се, че то още не може да се храни, а само бозае. Та с ММ ходихме в една вет. клиника и там ни дадоха инструкции как да го гледаме, както и АМ със шише.
Трудността идва от това, че нямаме възможност да го храним през 4 часа, защото и двамата сме на редовен работен ден. Хайде, ако все пак успеем дори и с не толкова често хранене да го поотгледаме, не знам оттам нататък какво ще правим.
Преди време съм имала котки, но помня, че към една от тях проявих доста силна алергия и се наложи да я дадем на друго място.
Затова по-скоро ми се иска да му намерим добри и грижовни стопани. В някое село не ми се дава. Котето е мъжко и не знам ще оцелее ли ако е на самотек.

От друга страна, ако все пак наистина се привържем и с риск от алергии го задържим ( то е изключително сладко и направо ти стапя сърцето), не знам какво да очаквам от комбинацията възрастно куче- млада котка. Апартаментът ни е голям, но все пак...кучето винаги е навряно в нас.
Знам, че някъде на 2-3 месеца трябва да се ваксинира. Това, че имаме куче, което извеждаме навън, дали би било проблем докато е прясна още ваксината?
Отделно - куче, котка и деца в апартамент? - сигурно ще е пълна менажерия. Особено, когато се очаква децата да са бебета. Съвсем по-отделно, всеки месец по 1-2 пъти пътуваме до друг град на около 30 км от нас, където прекарваме уикенда. Обикновено мъкнем кучето с нас. А ако трябва да мъкнем и котето, ще трябва да му пренасяме всички аксесоари плюс тоалетната и изобщо не знам и по време на път как ще се държи. Кучката обикновено мрънка като караме бавно и по завоите.
Моля хора, които имат деца и отглеждат котка и куче да се включат със съвети. Както моля и хора, които евентуално желаят да осиновят коте да ми пишат. После ще ви покажа и снимка.
Виж целия пост
# 1
Една близка носи кърмачета на работата и където ходи в клетка с нещо меко и топло постелено. Носи си топла вода в термос и АМ. Те се събуждат само да ядат, през останалото време кротуват. Трябва да го изаквате вие, чрез масаж, имитиращ облизването от майката, защото само не може. Кучетата често приемат малки котета и други малки животни от друг вид. За 2-3 дни отсъствие повечето хора си оставят котките сами, естествено, ако вече са пораснали достатъчно, че да се хранят и обслужват сами. Повечето котки много се стресират при смяна на обстановката и това е оптималното. Само се приготвя по-голям съд с вода за пиене, по-голямо количество суха храна и 1-2 тоалетни с повече постелка. Може допълнителните тоалетни да са импровизирани - леген или здрав кашон с пясък (постелка). Не е проблем да се гледа и дете, заедно с кучето и котката. За по-малко пускане на косми трябва редовно ресане. От вас зависи как ще са нещата. Не е нужно котето да стои изолирано от кучето и хората след ваксинация.
Виж целия пост
# 2
Кукумицинка, благодаря, че писа.
Не мога да го нося на работа. Постоянно влизат колеги и клиенти, а то много мяучи. Пътувам с ГТ. Трудна работа.
Иначе да, то вече си знае да ака и пишка и това с дупето го правим. Слагаме му бутилка с топла вода и мекички шалове да се гушка. Кучето още не дава на котето да се свира в него, макар че то се опитва. Само го ближе и пощи. Сигурно й трябва време да свикне.
Дано да може да порасте нормално с по-редки хранения през деня.
Виж целия пост
# 3
Хм, а защо мяучи постоянно? Да не би да остава гладно или да има някакъв здравословен проблем? На тази възраст би трябвало да изкарват доста време в сън.
Виж целия пост
# 4
Всички неща, които описват са ми/ни/ се случили, но при нас:
Първо имахме 1 котка. Намерихме 2 изхвърлени още непрогледнали котета в кашон и ги прибрахме и ги отгледахме макар, че не сме ги хранили на 4 часа, защото бяхме по цял ден на работа и двете оцеляха. Успяхме да да дадем само едното, а другото остана в къщи. Вече имахме 2 котки в къщи.
Второ, съпруга ми ми подари куче.
В апартамент имахме 2 котки, куче и морско свинче.
Забременях и родих и вече имахме и бебе.
Разведохме се и сега имам 2 котки, куче, морско свинче и 5 годишно дете и е абсолютно възможно да се гледат всички.
Котките могат да стоят сами, ако отсъстваме, но кучето не може, за кучето се грижи или майка ми или го извежда бившия ми мъж или приятели, но много рядко всъщност отсъстваме.
Виж целия пост
# 5
Да, което доста спи . Мяучи, когато му се обърне внимание и гледа се сгуши. Като се разбуди, започва да щъка. Но още се тайка. Ходи малко като жабче.  Водихме го на лекар, не казаха да има здравословен проблем. Казаха, че е на около 20 дни.

Poohito, а малките котенца като ги ваксинирахте имаше ли проблем, че контактуват с възрастната котка?
Аз се чудя дали това, че кучето все пак ходи навън няма да е опасно за току-що ваксинирано коте.
Също не знам кога може да се обезпаразити външно, а забравих да питам за това ветеринарите.
Виж целия пост
# 6
Аз първо за мяукането ще отговоря.На тази възраст и чак до към 50-60 дни трябва да си е при мама, ако е заедно с братчетата и сестите, би си мълчало, но сега е самотно и уплашено.Моя приятелка имаше едно такова малко коте, което все мечеше жално и нямаше угодия.Занесоха го на село.В съседната къща имаше котка с малки котета.Тя ги местеше от едно място на друго.Тази котка занесе едно от нейните при самотното и то престана да плаче.Майката сновеше и при двете групи малки и така ги отгледа милата.На вашето му липсва компания от себеподобни, които да се и приятелски настроени. Когато отраснат, котките са саможиви животни, но на бебешка възраст плачат когато са сами.
Не е добра идея да местите котка от дома и при пътуване.За кучето е чудесно да е с вас, но котките се измъчват така.Преди мен ви написаха как се постъпва ако отсъствате за 2-3 дни, ако е за повече, се дава ключ на приятел, който да се грижи-всеки ден да чисти тоалетната и да оставя храна и вода.
А за бъдещите ви планове за бебе с толкова животни в апартамент...не бих си го причинила, но вие си решавате.Аз имам голямо куче и котка, но живея в къща и детето ми е голямо.Животните излизат само да се поразходят, предпочитат да стоят в къщи с нас, всички сме домошари.Голямо чистене пада всеки ден и все виждам косми, особено пролет и лято, това въпреки ресането. Нищо не ви спасява от космите, животните си се скубят.Като дойде бебето, няма да имате това време за тях.
Виж целия пост
# 7
Доста критики мога да отнеса за това мнение, но...
никога не сме ваксинирали котките и /по образование съм ветеринарен лекар/ не намирам много смисъл да ваксинирам котки, които не напускат апартамента, може би, ако излизаха...
Може би това е безотговорно отношение, но си е някакво мое решение, което до сега не е дало отрицателен резултат.
Виж целия пост
# 8
Аз имам 4 котки и две кучета. Три от котките са осиновени от улицата и едното ми куче.
Имам и три големи деца. Всички живеем заедно при добро желание. Чистенето от косми обаче е ежедневно.

Успех ви пожелавам.
Виж целия пост
# 9
Благодаря , българска мама. А вие в къща ли живеете или в апартамент?
Виж целия пост
# 10
Благодаря , българска мама. А вие в къща ли живеете или в апартамент?
В апартамент за сега. В процес сме на строене на къща и се надявам всички догодина да се изнесем, за да имаме двор и кучетата поне да са навън през деня.
Виж целия пост
# 11
ние имаме йорки на 5 години, преди няколко месеца спасихме бебе коте от улицата. Намерихме му осиновители още същия ден, но децата направиха голяма драма, а и на нас не ни се даваше, и си оставихме и котето. Неразделни са с кучето, такава игра пада, спят заедно, ядат заедно, много по-щастливо изглежда и кученцето ни с приятелче. Ние също правим опити за бебе (трето за нас), съжителството с животинки не ме притеснява, даже напротив. Ваксинирахме котето, но и кучето е с всички ваксини и не са ни казвали да има проблем.
Успех и с котето и с процедурите за дете Hug
Виж целия пост
# 12
С две котки и куче сме през половината от времето заедно в апартамент, проблеми не сме имали. Прахосмукачка робот почиства сутрин и след обяд, докато ни няма, което отчасти решава драмата с космите.
Виж целия пост
# 13
Alba rosa, всички са ти дали много хубави и изчерпателни съвети. Да ти дам и моите относно опасността от вирусни заболявания Blush Да има такава, изключително опасни са, и шанса да се зарази малко неваксинирано коте е голям, да, вие сте преносители, кучето също е приносител, докато не минат бебешките ваксини на котето и карантината, не пипайте чужди котета и кучета, това са вируси, които се пренасят дори с обувки, т.е много висока хигиена, лапичките на кучето се почистват преди кучето да влезе у дома. Като мине карантината вече става лесно. Възрастните котки се ваксинират ежегодно и се обезпаразитяват редовно по схема, ветеринарния ви лекар ще обясни детайлно. Според новите препоръки ваксинирането при котките може да става веднъж на 2 години. По-важното е да няма алергични от Вас, за да не Ви се налага раздяла с пухчето. За да опазите бебето от отключване на алергия до 6 месец не се препоръчва пряк контакт бебе-коте/куче, до тогава само визуален, за да се преодолеят емоционалните бариери и след 6-ия месец на бебето постепенно могат да се оставят в 1 стая със животните, след това вече и да искате отърване няма, то ще търси контакт с тях и те с него Blush
Също, според лекарите се препоръчва контактуването със животни да става от ранна детска възраст, с цел засилване имунитета на бебето. Според някои учени, първите 6 месеца на неконтакт се считат за излишни, но все още голям процент от медиците считат спазването на този времеви период за разумен. Отделно се препоръчва за домашен любимец кучето за изграждане на полезни навици у децата-чувство за отговорност, търпеливост, лоялност, умение за общуване и т.н, и т.н.
Едното ми коте е прибрано от улицата, беше толкова малко, че едва му пъхах спринцовката в устата, започнахме с пипета, след това със спринцовка, накрая вече лапна и биберон за малки котета. Сега е голям и дебел, и неразделим с кучето. Спеше по 14 часа, хранех го по 2 пъти на денонощие, то просто спеше непрекъснато, дори го проверявах дали диша Blush отиваше си до тоалетна, и след това отново сън. 
При Вас най-важното условие го има-съвместно желаете да го запазите.
При пътуване-котките могат да си стоят сами у дома, за тях извеждането от дома е огромен стрес, Вашата липса за няколко дни ще я преодолеят по-лесно Blush
Сега видях написаното за прахосмукачка-робот, от няколко години бръмчи всеки ден, и съм безкрайно благодарна, че е измислено това нещо!
Очакват Ви прекрасни моменти!
Виж целия пост
# 14
Благодаря ви на всички, че писахте. Виждам, че не сме сами в това предизвикателство и това донякъде ме успокоява, че все някак ще се справим.
Само настина това последното, което написа Diva ме тревожи. Нашето куче е много контактно. Напоследък не сме ходили по кучешки градинки, но ...все пак. Риск от заболяване има при контакт със заразено куче или по принцип?
Котачето постоянно иска да се навира в кучето. Вчера даже в паницата й влезе. Ако има възможност ще ви пусна клипче да видите. Трудно ми е да ги изолирам един от друг. И без това кучето е някак умислено на моменти и сигурно ще се шокира съвсем ако я отделим от нас.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия