Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Преустройство на апартамент

  • 632
  • 13
Здравейте!

Закупих апартамент стара тухла, с реална площ от 76,04 кв.м.  Състои се от голяма спалня, стандартен хол 15 кв.м. с изход към тераса около 5 кв.м голяма кухня с изход към малка тераса, баня с тоалетна - 6 кв.м., две тераси - на хола около 5 км.в, две малки сервизни помещения- по около 2 кв.м, едното се намира до спалнята и може да мине към нея и заедно с част от коридора да образува холокухня, другото до входната врата, голям и широк коридор. Жилището до момента се е ползвало като спалня, хол, кухня, но може да бъде преустроено на две големи спални, образувани от сегашния хол и кухнята, холокухня около 20 кв.м, образувана от сегашната спалня, едното сервизно помещение и част от коридора, баня с тоалетна, перално помещение.
Тук идва дилемата. Аз искам да стане на две спални и холокухня, но мъжете у дома(мъжът ми и синът ми) искат да остане както е досега. Аргументите на страните са следните:
Аз - ние с мъжа ми оставаме в сегашното семейно жилище, което е 60 кв.м, а новото става семеен апартамент за сина ми, който още не е женен и ще живее там сам.
Те - холокухнята лишава жилището от дневна зона ,тоест хол, защото на практика ще бъде кухня с място за хранене, мястото за кухненската част ще бъде в тъмната зона без прозорец, там няма да бъде приятно да се седи през деня, след готвене и хранене всеки ще е по спалните. Освен това идеята на сина ми когато има свое семейство е ние да се преместим в новия апартамент, да продадем семейното жилище и с парите от него + неголям заем, той да закупи свой по-голям семеен апартамент, нещо около 90-100 кв.м. Не мога да взема решение кой вариант е по-добър. Защото голям основен ремонт ще се прави сега, къде после да се поправя грешка, когато вече се живее там.
Искам да видя и други гледни точки отстрани, за да се ориентирам и да взема някакво решение. Заболя ме главата от мислене. Sad
Виж целия пост
# 1
Най-добре е да има отделни стаи за всички. Т.е. - хол и две стаи.
На колко е синът?
Виж целия пост
# 2
Ако вие сте ок с идеята един ден да живеете там, правите по свой вкус. Ако вие си оставате твърдо в това жилище, а другото е за него и каквото ще да го прави, правите по негов.
Виж целия пост
# 3
Доколкото разбирам основната идея е жилището да е за сина, защото когато създаде семейство може да се окаже, че по-малкия апартамент не може да се продаде както планира и да не успее да купи друго по-голямо жилище. В тази връзка според мен го помолете той да каже как би преустроил помещенията ако все пак той ще живее в жилището. А после по отношение на обзавеждането на кухнята и спалнята нека избора е ваш в случай, че вие ще живеете там, а той продаде другото жилище. За останалите помещения изберете вариант който би се харесал и на вас, и на него. Ако той живее там със семейството си съпругата му ще може да избере ново обзавеждане за кухнята и спалнята, за да се почуства домакинята там, а останалите общи части ако са направени с водещия вкус на сина ви би трябвало да устройват и вас ако вие ще живеете там, и младото семейство, ако се случи те да живеят в новото жилище.
Виж целия пост
# 4
Много сложно сте ги замислили нещата. Какво бих направила аз: бих отишла с мъжа ми в новозакупения апартамент. Бих си го направила така както на мен ми харесва, евентуално бихме намерили решение с мъжа ми да ни е удобно на двамата. Сина не бих питала въобще. Той ще живее в сегашното ви жилище и когато му стане малко ще го продаде, тегли кредит и си купи по- голямо.
Виж целия пост
# 5
Хм...интересни мнения:) Синът е на 30 г, затова мислим вече по такива варианти. Жилището, в което живеем сега, е до Панаира, търси се усилено в района и ще се продаде. Съседите до нас продадоха за няколко дни своя.
Новият апартамент е на още по-добро място, бих отишла да живея там. Ако ще ходим ние там, ще го оставя както е сега. С това разпраделение за нас, двамата, е най-добре.
Но и аз се замислям дали пък няма да удари на камък с по-голямо жилище, да няма финансова възможност или да не намира по-добро и тогава двете спални ще му дойдат добре. Иначе казва новият апартамент да остане така, както е сега.
Затова питам, да видя как мислят хората отстрани.
Виж целия пост
# 6
Като човек, минал през основен ремонт на три жилища старо строителство, не бих се хванала с ремонт, който да прекрои изцяло апартамента. Първо в момента си правите едни планове, които могат да се окажат невъзможни заради носещи стени и пр. Второ, в момента живея в жилище от 76 кв.м., което изначално е проектирано като тристайно. Не съм убедена, че ще успеете да постигнете това усещане с усвояването на мокри помещения и пр. Трето, в настоящето ни жилище холът е 18 кв.м., отделно имаме кухня. Ами не е много широко. Вашият кухньохол би се получил около 18-20 кв.м. предполагам?
Според мен се пренесете вие в новото жилище, а за него е достатъчен старт и малкият апартамент. Ако иска нещо повече, да надгражда.
Виж целия пост
# 7
Направете си големия за вас, малкия за него и това е.
Виж целия пост
# 8
+1 за това, вие да идете в големия, а той да остане в стария апартамент. Хем ще си направите новия да ви е удобен, хем той, докато е сам, ще си живее в познато място и спокойно ще си прави сметките за по-нататък.
Виж целия пост
# 9
Моето лично мнение е, че отделна кухня, хол и спалня са идеални за една двойка, която вече е отгледала децата си.
Виж целия пост
# 10
Взе да ми се прояснява. Нещата вървят натам да запазим новото жилище във вида, в който е, и да ходим там след ремонта, пък сина после да решава за старото. Явно те са били прави, а аз не знам защо се чудех на ума им. Simple Smile
Еми.... благодаря!
Ще се преместя в темите за ремонт, че трябва да обмисля интериора.
Виж целия пост
# 11
Много сложно сте ги замислили нещата. Какво бих направила аз: бих отишла с мъжа ми в новозакупения апартамент. Бих си го направила така както на мен ми харесва, евентуално бихме намерили решение с мъжа ми да ни е удобно на двамата. Сина не бих питала въобще. Той ще живее в сегашното ви жилище и когато му стане малко ще го продаде, тегли кредит и си купи по- голямо.
Нещо такова, но с уговорката, че на мястото на авторката бих избрала в кой от двата апаратмента искам да живея, а другия бих оставила на сина.Може да останете в старото жилище или да отидете в новото - както на вас ви харсва. Изобщо не бих се ангажирала с ремонти на жилището което му давам. Това си е негова грижа. Достатъчно е, че му е дадено жилище. От там нататък да прави каквото намери за добре.
Виж целия пост
# 12
Честно казано не знам къде предпочитам да живея. Новото място е по-централно, обаче на старото съм свикнала, има някои ценни удобства навън. Вътре може да се направи всякак. Нямам особени предпочитания, но все пак новото и по-подходящо за това, което съм намислила да правя за Изабелчето(котето ми), та може би в крайна сметка натам ще се насоча.
Виж целия пост
# 13
Според мен трябва да изберете сега, а не след време.

Двама души, според мен, могат и в двустаен. Зависи и стария ви апартамент какъв е. Ако е панел, нека синът ви го вземе, за да може да го продаде, защото на възрастните им е много скъп и няма да се решат.

В цялото планиране има въпросителни, синът ви може и да не се ожени, за какво да преустроява новият апартамент... Или пък жена му да има друго мнение как да са стаите...

Този, който купува жилищата, според мен, трябва да има право да си избира, а за надарения - каквото остане. И като дадете на сина си, дайте му нотариално. Той ще намери начин да си го ремонтира.

Направете го така, че да няма бъдещи размени на жилища.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия