Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво ще се случи с остаряващите жилищни сгради в България

  • 3 655
  • 65
Здравейте,
От известно време се питам какво ли ще се случи с остаряващите кооперативни жилищни сгради (блокове) след изтичане на предопределеният срок за безопасно ползване и по-скоро със собствениците на апартаменти в такива?
Би трябвало държавата да е отговорна за тези сгради и след изтичане на предопределеният период за ползване те да бъдат разрушени. При такъв сценарий, какво се случва със собствениците на апартаменти? Дали ще бъдат финансово обезпечени и ако да, то дали обезпечението ще е в реален размер на стойността на имуществото?
 
  Повечето жилищни сгради в повечето градове в България са строени може би през средата на миналия век и най - късно до 70-те, след което, навярно поради "преходът" и икономическите промени в страната строителната дейност е значително намаляла.
Не знам какви са всъщност цифрите, но ако средният живот на панелена сграда е около 50 години, а на тухлените примерно 100 години, какво ще се случи със собствениците на апартаменти в сгради, които стават  негодни за ползване?
Виж целия пост
# 1
Simple Smile В центъра на София има сгради от началото на миналия век - собствениците им се грижат за тях и ги поддържат. Собствеността си върви с правата, но и със задълженията.


Какво ви навежда на мисълта, че панелите имат 50 години живот, а тухлите - 100? За какъв "предопределен срок" пишете - дайте повече информация, нормативни документи, нещо конкретно.
Виж целия пост
# 2
Поддържайте си сградите, че ако станат опасни, ще ги бутнат и ще ви обезщетят на данъчна оценка, с която ще можете да си купите най-много гараж 🙃
Виж целия пост
# 3
По света има сгради на няколко века.Дори панелките ще издържат много повече от 100год.Просто си поддържайте сградите- и общи части не само вашата кутийка.
Виж целия пост
# 4
При нормално поддръжане с ремонтни дейности, този срок не значи нищо.
Т.е. нищо няма да се случи, хората ще продължат да ги ползват.
Виж целия пост
# 5
Няма такъв предопределен срок за безопасно ползване на сграда. Сградата може да си издържи и векове, ако се поддържа и ако не пропадне почвата (което става много рядко). И собствениците на апартаменти в стари сгради да бъдат така любезни да си поддържат и ремонтират частната собственост.

Знам, че често се спекулира с 50 годишния живот на панелките, но не мисля, че реално има такова нещо. По-скоро някъде може би е писано за експлоатационен срок, след който се очаква всички инсталации да са за смяна (водопроводи, канали, електро, изолации, дограми...). Но ако се направи истинско саниране блокът може поне още 50 години да кара. Родният ми дом е в 6 етажна кооперация,  строена и с участието на баба ми някъде 1930 година и още си стои в центъра на София и след мен ще остане вероятно. Толкова за предопределения срок.

От къде накъде държава ще е отговорна за тези сгради? Държавата може евентуално да констатира, че сградата вече е опасна, и да забрани да се ползва. Но до там. А собствениците на апартаменти да се оправят, това тяхното е частна собственост. От къде на къде държавата ( т.е. другите данъкоплатци) да им строят нови жилища или да ги обезпечават??? Егати дерибейския социалистически мироглед. 

Накратко, собствениците на апартаменти в сгради, които стават  негодни за ползване, да си купят нови жилища, да си построят нови сгради (имат запазено право на строеж, което им е безплатно) или да духат супата. Мен какво ме е грижа за тях? Да не съм живяла в жилищата им, че да им дължа нещо?

Макар че се съмнявам, че държавата както винаги пак ще помогне в някаква степн на незаслужаващите Sad
[/quote]
Виж целия пост
# 6
Абсолютно! Някой да не дойде да се погрижи за моята къща?! И честно казано, покрай безплатното саниране малко ме беше яд, и моята къща има нужда от саниране, което за момента не мога да си позволя, защото струва над 10 000 лв. Нито съм съгласна парите от моите данъци да отиват за панелките. Аз лично смятам, че ще дойде време, когато ще се събарят или ще падат панелки, защото вече ще са опасни, надявам се да не е скоро. Но който е по-умен и може да си го позволи, продава панелката и купува тухла. Впрочем, родителите ми имат къща, която въпреки всички ремонти, все още има кирпичени стени и е над 100-годишна, мисля, че ще изкара още доста години.
Виж целия пост
# 7
но ако средният живот на панелена сграда е около 50 години

Аз лично не го вярвам това, и след 100 години пак ще стават за живеене. Целта е да се поддържат сградите. Мога да дам много примери от Берлин.

За това как живота на панелката минавал са празни приказки според мен Wink
Виж целия пост
# 8
...Нито съм съгласна парите от моите данъци да отиват за панелките...
Програмата не беше за панели, а за многофамилни сгради.

Иначе - не вярвам да дойде време да събарят панелите, това са стабилни сгради и ще ни надживеят.
Виж целия пост
# 9
Интересен въпрос.Имаме апартамент в центъра на Плевен,строен мисля 60-те години (в блок Марс на 8 от 15 или 16 етажа, вече не помня,че 8-9 години имаме наематели и не сме ходили).И аз съм се чудила какво ще стане с него,но мисля че при добра поддръжка ще изкара поне още 60 години(не е панел,не е тухла,а май се води ЕПК)...
Виж целия пост
# 10
Панелките не са комунистическо изобретение.
Първите панелни сгради са строени в Ню Йорк през 1939г.
В СССР-по-късно,през 1948г.
Във Великобритания през 1951г.

Какво се е случило с тях не знам..


http://www.imotdnes.com/panelkite_vyv_varna_i_po_sveta-a-2634.html

Всъщност никой не може да каже колко е живота на панелното жилище.Защото все още 100годишен панелен блок няма...
Проблем е и това,че панелните сгради не са поддържани.

Освен това са частна собственост и собствениците не могат да очакват,че държавата ще им ремонтира жилищата.
Зависи и как са строени,кой ги е строил.
Помня,че строителни войски работеха там-тоест циганчета се учеха на занаят.
Виж целия пост
# 11
Как са строени - безспорно, но това важи за всяка сграда.
Какво имаш предвид за поддържането?
Виж целия пост
# 12
Ремонтите,които всеки собственик прави както му скимне имат значение.

,,1. Премахването на подпрозоречната част на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 2 степени.
2. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля земетръсната устойчивост на хоризонтални трусове на сградата 4 степени.
3. Премахването на страничните "колони" на фасаден панел сваля статичната устойчивост на същия панел 2 пъти.

Специалистите съветват, че при сдобиването ни с панелен апартамент, трябва да отделим необходимото време за разкриване и саниране (презаваряване, грундиране, боядисване) на заварките и замонолитване на междупанелните фуги. Във всички случаи обаче трябва предварително да потърсим авторитетното мнение на експерти в съответната област.,,

Слаби места са междупанелните фуги.

Асансьорите,инсталациите....
Виж целия пост
# 13
Не съм специалист но според мен панелните блокове ще са си там и след 100 години. В Берлин има доста панелки и имаше репортаж как мислили да ги надстрояват, защото имало голям недостиг на жилища. Не мисля, че немците са прости хора Grinning
Виж целия пост
# 14
-veni-, неправомерните промени са проблем при всяка сграда, като цяло сериозните намеси в панелите са изключения, поне според моите наблюдения, а те обхващат голям брой имоти.
Тези точки не открих кой ги е написал, но съм била в дома на архитект, който беше нарушил т. 1. За мен не е правилно и му го казах, той от своя страна отговори, че разбира повече от мен. Не се и съмнявам, че е така Simple Smile

Относно заварките, усещането ми е, че едни фирми си търсят клиенти. Преди години направиха произволни проверки и доколкото помня докладите показаха, че няма амортизация, затова и не го направиха задължителна процедура.
В един момент ще се наложи, но по-скоро ще е към края на срока на експлоатация, който е общи линии точно това маркира - времето, в което ще са безопасни само с текущи ремонти.

Относни асансьори, покриви, течове в мазета и ВиК инсталации - със сигурност има изключения, но масово се поддръжат. Поне в София, за другите градове не мога да кажа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия