Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мнение за с. Бистрица за къща

  • 1 547
  • 15
От години търсим парцел, за да си построим къща, винаги има нещо, къде не е УПи, къде е далече. Ходихме в Банкя, Перник, селата около Перник,с. Железница, Ярема, Кокаляне, и т.н, всички ги знаете....

Сега харесахме в с. Бистрица, много е близо до София буквално 10минути и си на Околовръстното, планина, въздух, УПИ е, красиво,за мечтаната къща.
Естествено има си недостатък -по висока цена, та се колебая. Дали по-високата цена си струва(с около 20-25% повече от бюджета ни) ? Мъжът ми е за- ще се построим хубава модрна къща и винаги ще можем да  я продадем на печалба, ако ни трябват пари.
Аз съм скептична сега заради кризата, която всички ни плашат, пък и не искам да продаваме, а да е нашата къща, но не знам дали ще се справим финансово (имаме собствен бизнес, но е в услугите, сега ако ни затварят  бара и не знам докога, от къде пари, какво ще стане). А казват че е обратното, жените били непрактичните Simple Smile

Какво мислите за с. Бистрица, има ли живущи там, струва ли си космическите цени?

Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 1
90% от парцелите са "неоправени" ...т.е. предстои борба с инстанции и институции с неясен край във времето.
Отговорът е един оправен парцел, разбира се ако е такъв си струва горницата.
А дали сега е моментът,  може да прецените само Вие. Имайте предвид, че това е един проект за следващите 2..3 г. , каквото и да Ви обещават. Парите, да няма да ги давате наведнъж, но винаги си оставяйте резерви.
Отговорете си на въпроса: какво би се случило в най-лошия вариант? И вземете решение
Виж целия пост
# 2
Хубаво ще е да споделите и цена, все пак ние не можем да гадаем какво е за вас космическа цена.

Иначе моето мнение за Бистрица е че пътя до там е двулентов с много завои и като вземем предвид и вилните зони/околовръстни квартали трафика е тегав в пикови часове и при зимни условия. Иначе самото село е прекрасно и наистина е на удобна локация, близо до ИКЕА, ринг мол, декатлон и т.н.

Иначе за евентуална продажба на печалба - успех, те всички така си мислят. Къщата НЕ е ликвиден имот, особено пък ако я закъсате по средата риска да увисне с години недостроена нараства значително. Отделно, ако ще е с кредит вероятно ще трябва да ипотекирате друго жилище и тогава пък филма и риска за вас става огромен. По мое мнение (може и да греша) строеж с цел инвестиция в момента изобщо не е удачен. Относно цени на парцели - Томева го  е казала много добре, мога само да добавя, че цената им едва ли би паднала драстично, дори и при криза и срив на пазара, защото обикновено са наследствени, а наследството за българина се продава като все едно е злато или не се продава. Сигурно ще смъкнат с 5-10% и то НЕ топ парцели. И да го купите, после вероятно ще може да го продадете за аналогични пари след кризата, но пък парцелите са още по НЕ ликвидни от къщите.

Та моя съвет е хубаво да си прецените възможностите и средствата, предвид че сте и в затруднен бизнес изобщо няма да ви е лесно.

И кажете на чичо Ричко шотландския боец да не се оплаква толкова по медиите щом има пари за къщи Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Струва си, аз платих 40% над бюджета.

Вижте парцела, вземете адвокат.

Нашият парцел беше спрян от съдебна делба, барабар с неуредиците от първа копка до настаняване - 1 година.

Това, което ви трябват са пари.
Виж целия пост
# 4
Преди 3 години като купувахме, в Бистрица беше (според нас) неразумно скъпо. Опитахме през приятел, който е местен, да потърсим нещо с ненадута цена - нямаше, не се и появи. Доколкото знам, там трябва да се внимава да не е свалчищен район (явно има някакво свлачище край Бистрица) и да не е в сянка. Според мен селото е страхотно като за село, пътят може да е тесен и със завои, но поне се поддържа; има ГТ... Но за мен си се студено. Нашите познати от там са си свикнали, но на мен ми е осезаемо студено всяка пролет/есен (зимата е все едно, щото е студено навсякъде).
Виж целия пост
# 5
Ние когато търсехме парцел ходихме в Бистрица, Владая, Княжево, Герман и в крайна сметка купихме в Яна. От тази страна на Стара планина грее през целия ден слънце! В Желява, Сеславци, Бухово и много слънчево и цените бяха поносими. Има редовен градски транспорт, няма задръствания по магистралата и детските градини са хубави.
В Бистрица наистина е хубаво, но бюджетът не ни го позволи. Само за парцел около 500 кв.м искаха преди две години около 40 000 евро. Не знам как е сега. Виждам вече, след като купихме парцел в регулация в селото с ток и вода точно около нас и след изравняване и правене на нов ПУП само заради 50 см разлика в границите си представям какво сме щели да платим във Бистрица реално преди да почнем да строим!  В смисъл виждам какви разходи, какво нещо е докато го докараш до момент "Разрешение за строеж"! А още не сме почнали истинския строеж. Виждам много къщи на етап груб строеж, които се продават може би поради причина неправилно плануван бюджет! Понякога много искаме нещо, но дали можем реално да си го позволим? Не знам с какви пари разполагате. Само вие можете да прецените, дали можете да се справите с разходи по парцел, проектиране, вкарване на ток и вода, други бюрокрации и т.н..Предполагам и знаете, че къща над 100 кв. се строи само със строителна фирма, която е регистрирана в Камарата на строителите? Каквото и да решите ви пожелавам успех.
Виж целия пост
# 6
Ще споделиш ли точна сума да го докарате до разрешение за строеж?
Виж целия пост
# 7
Гого, много зависи какъв парцел ще купиш. Нашия беше с виза за проектиране, не сме минавали ПУП и т.н. От покупката до РС най-скъпото ни беше самият проект (към 5К) и сондажът за вода (още толкова). Таксите в общината бяха малки, едни 100-на лева помня, че платихме на Софийска вода за проучване, нещо подобно и на ЧЕЗ (може цените да са други сега, това е преди 2-3 години). Друг съществен разход или не помня, или пропускам.
Виж целия пост
# 8
Визата за проектиране не е разход. В зависимост от това, каква къща ще строите е и цената за проекта.
Ток и вода - това е уловката. Особено Софийска вода. Зависи къде е най-близката тръба на Софийска вода и колко дълго трябва да е разклонението. Няма как да го знаеш преди да купиш парцела. Само при нотариален акт ще ти издадат изходни данни и от двете дружества. Не вярвайте на брокер, който казва, че имотът има достъп до ток и вода.
Всички други разходи са много индивидуални.  ЧЕЗ до този момент ни е струвал 1000 лв, Нов ПУП с нови граници още толкова и една година време. Архитектурен план се смята по квадратурата на къщата. Одобрението за строеж също.
При нас около 5К.
Още не сме почнали същинския строеж. Там не знам какво ни чака.
Виж целия пост
# 9
Т.е. да разбирам че до момента сте дали 80к за парцел + 5к за да го докарате до разрешение за строеж? Това не изглежда много, на фона на тея 80к и това което ви чака да платите за строеж, довършване и обзавеждане.
Виж целия пост
# 10
Т.е. да разбирам че до момента сте дали 80к за парцел + 5к за да го докарате до разрешение за строеж? Това не изглежда много, на фона на тея 80к и това което ви чака да платите за строеж, довършване и обзавеждане.
Кога съм казала, че парцелът ми е 80К?
Аз купих парцел в с. Яна, а не в Бистрица.
Виж целия пост
# 11
По-горе си писала че е 40к евро, което е грубо 80к лева Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Казах, че за парцел във Бистрица преди две години искаха 40 000 евро и че нашият бюджет не ни го е позволил. Ние купихме парцел в Яна.
Виж целия пост
# 13
Ток и вода - това е уловката.

Точно. Параметрите и разположението на парцела са само едната част. Другата е ток и вода. Трябва да е сигурно, че има пред имота, че са законно изградени и има капацитет за присъединяване. Защото колкото и да е хубав ако няма ток и вода.. все тая, че е хубав. Лошото е, че изходни данни се дават само на собственик. Вариант е познати в чез/вик. Или някои от подържащите фирми и проектанти, които имат данните. От 3 години се занимавам служебно с изграждане на трафопост за няколко парцела в Костинброд. Стана факт чак сега. Даряване на земята, включване в инвестиционната програма, чакане за изграждане, такси, глупости. Накрая го построиха 1 метър навътре в един от парцелите, но както и да е. Отделно за присъединяванията пак проекти. Отиват едни хиляди. Та идеята е да преценяте за цената дали е ОК чак след като имате пълната картина.
Виж целия пост
# 14
Интересно, никой не говори нищо за канализация а тя е по-скъпа от захранването с вода Sunglasses
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия