Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нова Зеландия

  • 10 189
  • 53
Здравейте мили мами, аз съм Йоана на 23 по професия сервитьор, съпруга ми е  сръбски гражднин с временно пребиваване готвач топла точка. Само със средно образование сме и двамата. Смея да кажа, че знаем английски на добро ниво.  Живота в България не ни се струва най-добрата алтернатива, нито този в Сърбия. Таа след дълго обмисляне и обсъждане се спряхме на Нова Зеландия. Бих искала да попитам дали тук има някоя дама която да е емигрирала в Нова Зеландия и да сподели за това. Рових доста из интернет и като цяло ме интересува дали хора с нашата професия биха имали шанс изобщо там. Във всички форуми пише, ще като за начало за първите няколко месеца ще са необходими доста финансови средства, но никой не конкретизира с приблизителни суми. Другото нещо, на което съпруга ми е попаднал и не може да намери е, че в момента с предимство били млади семейства и като цяло миваш през инревю и ако те одобрят ти дават жилище, което естествено изплащаш и работа. На мен това ми звучи доста нереално.Много мислихлехме и за Канада, но смятаме че там е доста по-трудно. Ще се радвам и за Канада да чуя от първа ръка. Като цяло бих искала да разбера малко повече за самия подбор, който правят и как се случват нещата от някой, който е минал през това.
Ще съм много багодарна на всякакви  на всякакви кометари!

П.С. Нямаме нещо което да ни задържа тук, работим сезонно и може да се каже, че нямаме приятели и някаква среда, от която да ни е трудно да се откъснем. четох и много за това как Нова Зеландия не била подходяща за хора  на нашата възраст, понеже нямало развлечения за младите и била лишена от "живот", това изобщо не ни притеснява, а даже добавя още плюсове.
Виж целия пост
# 1
Според мен, потърсете източници в самата Нова Зеландия - свържете се с евентуални работодатели. Вижте има ли българско посолство или консулство и им направете и на тях запитване, а и разцъкайте сайта им. Вижте какво трябва, за да може да работи човек там - работни визи ли, в какви срокове, какви са цените.
Може и да намерите някоя бг мама там, но едва ли, а на вас си ви трябва информация от първоизточника.
Виж целия пост
# 2
Не пускай две теми.
Това е на другия край.на света. Трябва да минете през поне 3 летища... и много вероятно няма да можете да се върнете в Европа поне 1-2 г. Помисли си.
Виж целия пост
# 3
НЗ е прекрасно място. Но е много трудно с визите. Разгледайте сайта за имиграционите, дали въобще има възможност за виза. Поработете над английския си.

Ако наистина искате да се местите, почвайте да събирате отсега пари. Ще ви трябва голям начален капитал. Само билетите за двамата ще излязат 4-5000 лв. От
Потърсете във фейсбук - има различни групи.
Виж целия пост
# 4
Всяко начало е трудно, особено, когато решиш да заминеш в другия край на света. Смятам, че не е толкова трудно с визите, или поне такава представа съм добила от материалите в интернет по темата. А относно това, че минимум 2 години няма да можем да се върнем, като цяло не ми беше минавало през ума.
Благодаря за съветите ще разръчкам официалния им сайт, но аз по-скоро исках да чуя мнението на някой, който все пак е минал през цялата тази какафония.
Виж целия пост
# 5
Разгледайте този сайт bg2nz.com но мисля ,че в момента процедурата е спряна заради корона вирусаz
Виж целия пост
# 6
Всяко начало е трудно, особено, когато решиш да заминеш в другия край на света. Смятам, че не е толкова трудно с визите, или поне такава представа съм добила от материалите в интернет по темата. А относно това, че минимум 2 години няма да можем да се върнем, като цяло не ми беше минавало през ума.
Благодаря за съветите ще разръчкам официалния им сайт, но аз по-скоро исках да чуя мнението на някой, който все пак е минал през цялата тази какафония.
Австралия и Нова Зеландия са трудни за визи, ако нямате търсени от тях професии. Попринцип са много желани дестинации за емиграция.

Имайте предвид , че икономиката на НЗ не е особено силна. Цените са скъпи, заплатите зависи от града, но не са особено големи. Севрният остров около Окланд е добре, на южния стандарта е по-нисък. Попринцип има много работа в туризма, но на фона на корона кризата не се знае както ще стане със сектора. Другият силен сектор е земеделието, ако ви се работи нещо такова.

Иначе е много красиво място, хората са отворени, времето е хубаво, има много имигранти. Да, много е далече, не може човек просто да се върне за 1 седмица. В момента границите са затворени, но стартирайте процеса, ако сте се решили и събирайте начален капитал.

Във Ютюб също има много информация, главно на английски.
Виж целия пост
Реклама
# 7
Здравей, към настоящият момент аз живея вече 3 год и половина в Австралия. Дойдох на 27 год изпълнена с много надежди и очаквания.
Сега, видяла достатъчно, обмислям връщане в Европа. Австралия и Нова Зеландия са доста трудна за достигане цел за взимане на постоянна виза, имайки предвид липсата на образование при Вас, което е основата да дойдете, стажът в Европа не се зачита, не ги впечатлява.....всичко е много различно тук. Относно финансовата част - стандартът е висок много / моята квартира в Сидни е А$370 на седмица, 1 кутия цигари е А$ 24-25 най-евтините/ погледни сайтове на супермаркети. Разбира се за да дойдете грубо ще трябват за двамата над 20 000 лв, най-лесно е със студентска виза, за държавни такси, такси за имиграционен агент, застраховки, само първоначална такса за Колеж + такси за колеж, самолетни билети, наемани на квартира/. Най-трудната част е след пристигането- намиране на работа/ без образование варианти са - честач, работа в ресторанти, строителство......всички тежки области. Хора с образование също минават през тези професии, както споменах опит извън местните сектори не са нищо тук/


Бих казала помислете за Европа, има не лоши градове с възможности.  Идвайки тук ще ви отнеме години, ако въобще успеете да вземете постоянни документи.
Туристическите места може би не са най-Ок.....

*давам примери за Австралия, но живота и стандартът е сходен.

Благодаря.
Виж целия пост
# 8
Много Ви благодаря за инфото, доста се разколебах след като прочетох вашите мнение и доста по-усърдно ровене из Интернет. Да, за жалост без образование сме, което ще ни попречи. Разколебана съм и изплашена. Гледах официалния им сайт,  надали изобщо ще сме одобрени, след като реално нямаме образование, работили сме единствено в България, което, да си го кажем е нищо... Та доста бързо осъзнах реалността и стъпих на земята..

Благодаря на всички за мненията и съветите, наистина много ми помогнахте!!
Виж целия пост
# 9
След като не си излизала извън България и си без образование, не се хвърляй на другия край на света. Виж нещо в Европа, с договор от тук, с опция за бързо връщане.
Виж целия пост
# 10
Ама недей да се разколебаваш така! Не ми е било целта това. Не е лесно, да, но не е и невъзможно, има и много други българи там. Помислете си дали не искате да учите нещо на място, дали можете да съберете пари и така нататък. Млади сте!
НЗ е много хубава страна и като цяло за мен начина на живот там е много по-хубав от този в Европа. Дестинацията е прекрасна, въпросът е как може да се осъществи.
И да ти дам малко перспектива. Минималната заплата е 19 $, тук малко повече инфо:
http://www.salaryexplorer.com/salary-survey.php?loc=155&loct … =28&jobtype=1
А тук може да си сметнеш данъците: https://www.paye.net.nz/calculator/

Както казах има доста работа в туризма, разбира се след като се успокои кризата.

Та така, ако ви се ходи се пробвайте. Просто не очаквайте, че ще стане от днес за утре Simple Smile

В Европа освен в Англия ще имате друг език, освен английския, който трябва да владеете, така че и това не е лесно.
Виж целия пост
# 11
Пробвай във Великобритания. Щом сте само със средно, според мен това ви е най-добрата възможност. ЮК за мен е най-социалната държава, сиреч - има много поляци, българи, румънци и т.н., които с години живеят на помощи там. Не го давам като съвет да живеете на помощи !! А само давам пример, че са много толерантни с новодошлите. Проблемът е, че от толкова толерантност осъзнаха, че харчат прекалено много пари за социални помощи и няма ефект за икономиката. Това е и една от причините за Брекзит. Затова, ако ще се ориентирате, гледайте да е по-бързо, че ще има нови правила за емигрантите.

Както казаха по-нагоре, помислете си и да запишете нещо в университет, защото така ще ви е една идея по-лесно с теглене на заем за живеене. Но където и да отидете наистина ще ви трябват много пари, а щом казваш, че сте в ресторантьорството, не знам кога ще успеете да ги съберете.
И в хубаво да имате сертификат за ниво поне В2.
Виж целия пост
# 12
Не е въпроса в това. Въпроса конкретно е, че идеята беше за добро бъдеще, за да може децата ни да са в нормална държава, със закони, които се спазват, да я няма тая селяния, която за жалост върлува на Балканите и се разпростира почти из цяла Европа. Германия не е това което беше едно време, почти навсякъде в Европа те гледат с друго око. Слава богу имам познати тук и там в Европа. А за Англия дори не ми се коментира. Реално в Европа нормален живот имав някои от скандинавските държави. Там на нас конкретно езика е проблемен. Това е лично мое мнение, не го налага на никого. И за това именно се насочихме към НЗ, но явно като старт сме попаднали на грешна информация. Където и да реши човек да емигрира в началото навсякъде е трудно. Но не и невъзможно. Стига да си решен и да се бориш.
Виж целия пост
# 13
Изключително относително е това, което казваш. Млада си, нормално е да вярваш на хората, но от една непозната съвет - не вярвай на другите, а разчитай на собствения си опит. Аз пък имам познати в Англия и Германия, които са изключително добре и също като теб са тръгнали почти от нулата. Вие си знаете, разбира се. Скандинавия, Австралия, НЗ... където искате. Но където и да идете, ако искате да сте една идея по-добре ви трябва перфектен английски и диплома, с която да представите. Прегледай сайтовете за работа в съответната държава, ако трябва използвай Гугъл транслейт. Виж какво се изисква и докато сте в България се опитайте да се ошлайфате колкото може. Свържете се с посолствата в България, те ще ви дадат най-полезната информация. От там нататък си поставяте срок да съберете пари и действате. Какво повече от това искаш? Разбиранията на всеки са различни, един ще ти каже - НЗ не е хубава, друг - много е добре.
Виж целия пост
# 14

Yoana16 съгласна съм- Европа не е това, което беше.
Това, че те гледат различно зависи къде си.

Не се отказвайте от НЗ и Австралия или също Канада- не е лесно, но не е невъзможно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия