(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

  • 30 535
  • 820
# 15
В Щатите на някои места е забранено да събираш дори дъждовна вода, за да поливаш. В същото време поливат с питейна райграса пред къщите си.
В началото на демокрацията, САЩ обявиха че ще ни дадат едиколкоси пари за подпомагане на селското ни стопанство и една заблудена душа, моя приятелка, се срещна с отговарящия за мероприятието служител в посолството им.
Беше си направила план- имаха върнати земи, трябваше й трактор, втора употреба, за нов не е и мечтала, за да ги обработва фамилията.
Та, попитала как да кандидатства.
Е, оказа се тия пари са ги отпуснали за наемане на американски специалисти, които да ни учат на земеделие......

Та, защо се чудим, че дотук докарахме нещата- да си заринем кладенците и да поливаме с чешмяна вода, ако я има де.
Виж целия пост
# 16
А тези кладенци,дет въобще нямат вода и са пресъхнали от около три години,трябва ли да се регистрират?Щот имаме такъв на село,даже вече и джунглата го е скрила.
Виж целия пост
# 17
Не е изключено да ти потрябва кладенеца.У наше село  водопроводната инсталация си е на селото . Но ремонтите зачестяват че е стара .Бяхме без вода цяла седмица .  Само моя кладенец работеше  та идваха за вода при мен . Но миналата година нещо помпата ми запуши , а тая  нямаше кой да ми помогне да я извадя и да я видя .  Още по соца ,казваха в Унгария че са поставили  водомери на водосточните тръби .
Преди 15-тина години бях на гости в едно банашко село. Там водата се събираше от водосточните тръби в дълбок кладенец  от цимент и с  тая вода поливаха градините си .
Виж целия пост
# 18
на сайтовете на басейновите дирекции, във всичките си съобщения пишат, че няма да се плаща водата от кладенците ако се ползва само за собствени нужди - домакински и замеделски (за поливане само в рамките на имота).
ще се плаща ако се използва за промишлени нужди, животновъдство  или земеделие в промишлен мащаб.


Виж целия пост
# 19
Бяхме решили на новото място да копаем кладенец,обаче 4 декара ни е мястото и мисля че доста вода ще отива там за поливане.За сега се отказахме от тази идея.
Виж целия пост
# 20
И ще поливате с питейна вода?
Виж целия пост
# 21
Не,ще изграждаме резервоар,ще събираме водата от олуците и снега.За кладенец го обмисляме още.
Виж целия пост
# 22
Не,ще изграждаме резервоар,ще събираме водата от олуците и снега.За кладенец го обмисляме още.
Че то ни пада снаг вече в равното.... Вижте за повдигнати лехи и мулч
Виж целия пост
# 23
И рече  баба Ванга , преди да си иде.
Водата ще стане по скъпа от златотпо.
Така че копйте кладенеца , да не носите вода на кобилица от селската чешма .  .
Виж целия пост
# 24
Цитат
https://bg-mam.ma/p/1234217/41613899
Дъждец, два варианта правих:

1. 1 пръст оцет в буркана, по една лъжица захар и сол ( зависи вече колко е голям буркана, аз в малки правя), може и зърна пипер. Нареждам измитата гулия и доливам студена вода. Затварям и следващите дни разклащам

2. Само със сол като зеле, нареждам гулията, отгоре слагам листа от целина или пръчки от лозата, заливам със саламурата ( сол и вода). Също затворена стои и разклащам.

asyalein, да попитам, режеш ли на парчета, или слагаш цели гулиите? Белиш ли ги? И кой от двата варианта е по-вкусен? За колко време стават, колко време могат да се съхраняват?

Много въпроси, ама не съм правила никога туршия от гулия, а вчера ми донесоха 1 плик и сега се чудя.
Виж целия пост
# 25
Моите гулии бяха малки и със странни форми и нямах време за белене. С една четка за нокти ги изтървах, после с гъбичката за съдове.
Едните в оцета ги нарязах, защото нямах достатъчно буркани. Един буркан бяха цели, защото бяха дълги. Нарязаните стават по-бързо.
Само със сол бяха цели.
С оцета ми харесаха повече. Издържат доста. Аз имах 4 бурканчета от 400мл.
Само със сол си е дива ферментация и работи постоянно. Стават по-кисели.
Виж целия пост
# 26
Моите не станаха този път. Омекнаха и се развалиха. Нещо грешно направих.
Тази година ми прави впечатление обаче, че като слагам сурови на салати, не получавам никакъв дискомфорт.
Виж целия пост
# 27
Дъждец, ти от кой вид направи?
Виж целия пост
# 28
От тази с оцета. Миналата година също правих от нея. Не знан защо този път не стана.
Виж целия пост
# 29
Здравейте на всички!
Следя темата отдавна, но не съм се включвала да пиша. Имам си малка градинка в слънчево селце, която много  обичам, старая се да я поддържам чиста(без химии) и подредена(обикновено ходим през уикендите). Искам да споделя за гулията - изваждам по-малко през декември за салата кореноплодни, както си я наричаме вкъщи. Останалата вадя пак по-малко през март и до към средата/края на април, тогава е най-хубава. След това започва да покълва.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия