(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

  • 30 654
  • 820
# 150
синия камък е разрешен за био-земеделието. но защо са го ръсили на гранули.... и си мисля, че все пак би трябвало да поизчакат след обработката, а не веднага да продават. Sad

върналият се от корея съм го запомнила. сърдеше се на снаха си, че не му дава да подхранва доматите като пишка върху тях.
на страната на жената съм, нищо, че той беше съфорумец, а не тя.

заСлонче, май съм пропуснала какво си помолила. ако мога да помогна с нещо, давай. Simple Smile
Виж целия пост
# 151


За онези био марули със сини гранули между листата - било син камък, но случайно и незнайно защо попаднал там. Много неприятен симптом...

Озадачи ме с гранулите- увеличена ли беше снимката?
Не намирам предлагане на син камък на гранули. Само на пясък е и за да не подкисели почвата, се комбинира с вар.
Освен това, медният сулфат е отровен и да се ръси върху готова продукция е престъпление.
Може да се ползва за обеззаразяване на земята, веднъж на 5 години, но на празна площ.
Виж целия пост
# 152
Да, снимката беше увеличена, реалният размер на най-големите парченца беше около 2-3 мм, приличаха на отчупени парчета графит от акварелен молив.
Виж целия пост
# 153
Значи, са солили върху марулите, което е направо наглост.
Виж целия пост
# 154
Не е син камък. Гранули против охлюви са. Имам на село, но скоро няма да си ходя, за да снимам. Вероятно производителите не си признават, за да не губят клиенти.
https://www.sortovisemena.bg/310-venish-gb
Това е гранулата. Диаметър около 2 мм. С форма на начупен графит. На Вениш са една идея по едри.
Виж целия пост
# 155
Гранулите против охлюви са големи- тези са 2-3 мм.
Толкова са песъчинките на медния сулфат
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fbazar.bg%2 … CFQAAAAAdAAAAABAI
Виж целия пост
# 156
ЗаСлон, не го видях по-рано, и за всички: приятно ми е, Ефи Буш Green Heart Flowers Sunflower  Няма с какво да ви черпя от градината в момента, освен със замразен магданоз и люти чушлета Flowers Herb Последните домашни ябълки ги изрупахме миналата седмица.

Вдъхнових се и ще се сади тази година у  нас патладжан. Г-н Ефибушов самосиндикално поръча някакви семена бял и син, ако не станат ще се търси разсад, навили сме се. Нямам търпение! (Няма да слагам иконка на патладжан, че значело друго в интернет Satisfied  )

Не знам за какви марули говорите, но Ефибушов хвърля сини гранули срещу голи червеи и се е случвало да полепнат по листа - вече не го прави, обърнах му вниманието - и си е синьо като синка, но не е. Съвсем възможно е това да се е случило.
Виж целия пост
# 157
Момичета, от кои сортове консервни домати сте доволни? Имам задача тази година да направя разсад, но не знам какво да избера. Тази есен си правих консерви с купени домати, но са леко ужасни - много .. твърда сърцевина каточели, въпреки че са смлени, все още има твърди парченца и допълнително пасирам всеки път, на вкус също не ми харесват.
Виж целия пост
# 158
Досега не съм слагала специален сорт за консерва- правех си от тези, за ядене.
Или купувах.
Похвалиха ми "Бонония"- безколов и съм решила да пробвам.
Български, стар сорт бил.

Eфибуш, защо тровите червеите, като те са в основата на хумуса на почвата?
Хумусът е определящ плодородието елемент от нея.
Виж целия пост
# 159
Патладжани за домашна консумация не се гледат трудно. Лошото е, че страдат от едно увяхване на листата, но и с него пак раждат. Появяват се малко колорадски бръмбари, по-малко отколкото при картофите, но могат да се събират на ръка, аз така правя. Всички бяло-лилави патладжани са вкусни, но най-върховният е зеленият - ето такъв
Разсада правим в табли семка по семка, но от съседа съселянин знам, че патладжана обича да се сее нагъсто в саксия, да седи на южен прозорец да поникне и после да се разсажда и пикира.
И след два-три месеца гледане печен на скара става по-вкусен от пържола Wink
Виж целия пост
# 160
От тези домати за консерва съм доволна, и пак ще сея.
Скрит текст:


Виж целия пост
# 161
absurT, права си, като момиче не бях виждала консервен домат, освен по пазарите - при бабите ми всичко се правеше от едрите сортове, които си бяха за ядене. Сега обаче правим всичко заедно със свекърва ми, тя предпочита консервните защото иска и да суши, а те са по-подходящи.

J_M_M, благодаря, ще пробвам тези Simple Smile
Виж целия пост
# 162
Това е чушкодомата. Аз попаднах  една година на пазара  на подобни , но  незаострени отдолу. Но бяха безвкусни . Аз ги консервирам обелени а с тия не ми се получи - трудно се белеха макар и заляни с вряла вода.Изменят  си и вкуса  като ги заливам с вряла вода. За това си ползвам  основните сортове  които си гледам . 
Врътня си е да белиш домати и да махаш семките , ама си ги ползвам за салата с пресен лук,краставици ,  и други зелении . Беля ги над цедка , даже изстисквам .Сока без семки се изпива  с ракийката, а и може да се консервира .
Чушкодоматите са с по нежна  кора. Тия сортове сигурно са селектирани заради тутата  да не може да ги пробива.
Тъй като консервирането отнема време  е наи лесно  да се консервират цели , заляти с млян домат .
Това става най добре  ссъс старата рома . По дребни са , но с по тънка кора .Като  ги отвориш , след като си ги консервирал , лесно се бели кожицата. А в млените домати кожицата не се усеща.
Виж целия пост
# 163
Nothinger, мерси за саденето на патладжаните, ще го следвам, не сме садили такова досега. Ефибушов е луднал по люти чушлета, напълнихме фризера, трябва да му отвлека вниманието с други култури. Зелен не съм виждала и на семе 😮 Сега потърсих и намерих зелени само на "Опал Зи" фирмата, но от тях вземах веднъж нещо дето не поникна. А  не искам да рискувам да се окаже старо семе от по-минали години, щото нали вирус, карантини, имаше много липси предходния сезон... Колорадски бръмбари харесвам, такива шаренки! Ще се спогодим с тях някакси.  Animal Beetle

Уф, не червеи, охлювите са голи дето ги замервахме с гранули 😂 Разсейвам се с три неща едновременно.
Виж целия пост
# 164
И аз пробвах с патладжани тази година, догодина ще насадя повече. Според приятелка, на която дворът и е по-нависоко не ставали, но при мен нямаше проблеми. Бях си купила различни сортове семена от агроаптека, включително и този зеленият и нямаше проблем с разсада. На снимката не са всички, но имах класическият, както и лилав, бял и зелен. Честно казано не открих особена разлика във вкуса.
Скрит текст:

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия