(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 43)

  • 30 307
  • 820
# 165
в Краището (между Перник и Трън), на надморска височина малко над 782 m Wink си стават идеално.
и аз не забелязах разлика между различните окраски, но пък са интересни като ги наредиш едни до други. Simple Smile
Виж целия пост
# 166
Зеленият ми е много по-мек и благороден като вкус, но то нали на вкус и цвет товарищ нет Wink
За марка семена не мога да дам препоръка, аз ги купувам от едно магазинче, където жената отваря голяма професионална опаковка и продава на брой семки. Ако не се лъжа за 100 семки дадох 7-8 лева.
Само да допълня, че изобщо не обича засенчване, корените трябва да са на слънце! Няколко корена се бяха паднали зад едно дърво и не искаха да растат качествено.
Виж целия пост
# 167
Зеленият ми е много по-мек и благороден като вкус, но то нали на вкус и цвет товарищ нет Wink
За марка семена не мога да дам препоръка, аз ги купувам от едно магазинче, където жената отваря голяма професионална опаковка и продава на брой семки. Ако не се лъжа за 100 семки дадох 7-8 лева.
Само да допълня, че изобщо не обича засенчване, корените трябва да са на слънце! Няколко корена се бяха паднали зад едно дърво и не искаха да растат качествено.

Ако е в София това магазинче, може ли да напишеш къде е.
Извинявай, сигурно си писала от къде си, но съм забравила.
Виж целия пост
# 168
В Пловдив е, а се правя на градинарка в един селски двор на 20 км от града.
Виж целия пост
# 169
Две поредни години садя патладжан, еднакви сортове. Мястото ни е на около 700 м. надморска. По-миналата година родиха добре. Имаше и за зимата. Миналата валя много лятото, беше студено, и чак края на септември родиха някакви дребосъци.
Виж целия пост
# 170
Стигнах до темата и аз в новата година Simple Smile

Да е здрава и плодородна! Simple Smile

Яд ме е, че не си засях спанак  и салати есента. Предната го направих и си брах спанак цяла зима. Сега си купувам, а хем през 50 % от времето съм хоум офис и (уж) имам повече свободно време. За сметка на това лукът и чесънът на ММ са чудесни. В последните дни на декември му поникна и магданозът - ся го през ноември и беше изгубил надежда, но ненормално топлото време явно му се отрази добре Simple Smile
От няколко години си мисля за патладжан, тази вече ще пробвам. Преди мнооого години с баба (Бог да я прости) сме садили в оранжерия - станаха, малко дребни, но все пак Simple Smile
Виж целия пост
# 171
"Вечен спанак" има, без сезони. Салати сега гледам в оранжерия в саксийка, листенца смесени, растат си нормално, колкото да щипнеш от време на време. През карантините беше много модно да боднеш кочанчето от вече изядена маруля в чаша вода, някои покарват колкото за една порция гарнитура, обаче голям кеф да го гледаш как расте 😅Имаше в ютюб видеа с друг зеленчук, но се оказаха фалшименто. Чесън вече садим само тип чивас, по-крехки са и по-ми харесва от обикновения зелен чесън, много добре вирее, на туфички.
Виж целия пост
# 172
Simple Smile Simple Smile чивас е уиски, чивес е лука, но и твоята версия ми харесва. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

дълго време си мислех, че на балкона си отглеждам чивес=сибирски лук. след години отглеждане потърсих информация и се оказа, че не е сибирски, а египетски. Simple Smile

Скрит текст:

а какво е "вечен спанак"? манголд ли?
Виж целия пост
# 173
Такива хубави салати имах в парника и наводнението съсипа всичко.
Виж целия пост
# 174
st. Dobri, на пакетчетата които вземам пише само "вечен спанак/спаначено цвекло", няма латинското име. Действително е някакъв близък роднина на манголда, но от тези които сме гледали вкъщи вечния спанак си остава малък и мек като спанак, и е със зелени дръжки, докато това което излиза от пакетче с надпис "манголд"  стават големи и по-жилави листа и са с цветни дръжки, от бели до жълти и червени. На вкус вечния спанак е доста неутрален, не е така спаначен като оригинала, нито така тревист като манголда. Но действително расте навън целогодишно, затова го харесвам, много е лесен за гледане и непретенциозен. В момента го нямам отделно, че доизползваме изостанали стари пакетчета семенца, имам само смесени листа. Понякога го има и сред тях, обаче г-н Ефибушов ги яде като работи в градината и нещо не стигат до кухнята 😅
Виж целия пост
# 175
Благодаря за отговора. ще питам и за такова, макар да подозирам, че ще ми предложат манголд.
а попитах, защото ми стана любопитно. имаме манголд в градинката, самонасява се трета или четвърта година. първата година купихме готов разсад - зелени листа с бели, жълти, червени нишки и чисто червен.

забелязахме, че червения и този с червените жилки нагарча. най-мек вкус има този с белите жилки.
и в темата пусках снимка какво чудовище отгледахме. Simple Smile ако я намеря пак ще я пусна. за репер бях сложила до него кофичка кисело мляко. беше като баобаб до млякото. Simple Smile
Виж целия пост
# 176
Бях ви загубила и се кахърях😀 За много години!  Аз днес си получих поръчаните семена и нещо ново за мен- гранулирана птича тор, такова чудо за първи път виждам,  ще ми е интересно да видя резултат.  Иначе доматите ми тази година ще са Ръгби,  Момини сълзи и някакво едро чери, розово яйце или нещо подобно.  Днес сложих 20 семена от Ръгбито, дано са ми на късмет. Чудя се, ако хвърля малко семена спанак в ъгъла на неотопляема оранжерия дали ще се получи нещо?
Виж целия пост
# 177
За другата седмица пак го дават по-топло от нормалното, та хвърляй спанака и успех!
Много го уважавам този зеленчук аз, ама все нещо се разминаваме.
Манголд ми дават вече 4-5 пъти и уж тръгне, набера веднъж и се затрие.
Чудя се, дали да засея граха навън, като се затопли?
Виж целия пост
# 178
Моя манголд същата работа, уж лесно вървял, при мен като дребен спанак стои. И друг повод за смях..Та оградила съм си едно пространство 1 на 1 метър с мрежа,  за да  не ходят там котките. Вътре имам магданоз и манголда е там. Магданоза там с лупа да го търсиш, смотан и нещастен.  Точно на метър от него , между напукани асфалт паднали 2 семена и там магданоза е по една педя. 😀😀
Виж целия пост
# 179
cvete7575, птичите гранули са суперполезни за градината, био, еко, хвърляй смело, само дето миришат. Аз предпочитам рибено и костено брашно. Спанак и всякакви зеленяши при мен виреят в неотопляема оранжерия докато отвън температурите падаха и под нулата.
Под общото име манголд има доста разновидности, на някои им трябва над месец за да се уголемят. Ефибушов не ги чака. Като отиде да ми набере нещо за гарнитура, бере подред, големи, малки, давааай и в чинията.  Щом става да се набоде с вилицата е готово 😅

st. Dobri, сега намерих латински имена, за "вечен спанак" е "beta vulgaris vulgaris", за манголд е "beta vulgaris cicla".
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия