Навици и привички на хората от други националности, които ни се струват странни

  • 107 687
  • 1 775
# 945
Азиатците правят туршийки - и прясна, и по-дълга ферментация. Кимчито на корейците реално е люто кисело зеле, консервират репи, джинджифил.
Виж целия пост
# 946
Сестрата на мъжа ми в Минесота прави някакви големи буркани с цели домати, може би максимум сладко също. Кисели краставички имат в магазина - една идея по сладки и може да са подлютени. А подобно на нашите мариновани люти чушки имат внос от Мексико. Пак от там има и подобно на нашата лютеница, но пипера не е печен.
Но като цяло - не. То и аз и мъжа ми , усетихме какво е вкусен, узрял на слънце домат, чак като заживяхме на село и започнах да правя градината.
Бабата на мъжа ми - домакиня през 40те  обаче е правила буркани като мен.
Виж целия пост
# 947
Мой колега американец консервира домати на сок и пюре, защото има в градината си. Но той прави по десетина буркана. Понякога ми носи домати, но да речем 5 домата. И като му кажа че сме ги изяли и направо е в несвяст. Все едно сме изяли един камион. Не може да проумее как сме изяли пет домата. Прави и слънчеви краставици, които пак ми носи в една кисия 😂
Не разбрах, кое му предизвиква несвяста? Пет домата са 1 кг и евентуално 2 салати. Всъщност прави ли се салата от домати?

Интересни неща сте споделили за зимнината. Според мен домашното консервиране на плодове и зеленчуци отмира с развитието на една страна, защото преминава в промишлено. Повечето хора са склонни към мързел и ако могат да си купят нещо, дори и с известен компромис в качеството, не биха инвестирали време и усилия, за да го приготвят сами.
Да, стои въпросът и дали имаш подходящи условия за приготовлението. Аз например правя малък брой сладка от вишни и боровинки, в къщи на котлона. А преди десет години, живеейки в друг квартал, с огнище пред входа, варях сладката отвън, в широка тава, кладях огън, абе екзотика направо Joy
Виж целия пост
# 948
Аз живея на село и приготвям всичко на газов котлон на двора.
Мъжът ми явно не е капризен, защото яде туршии, компоти, кисели краставички и лютеница. И сърми...
Виж целия пост
# 949
А, че кой няма да хареса домашно приготвени специалитети.
От всичко, което едно време моите родители правеха, най ми липсват лютеницата и маринованите камби.
Виж целия пост
# 950
А, че кой няма да хареса домашно приготвени специалитети.
От всичко, което едно време моите родители правеха, най ми липсват лютеницата и маринованите камби.
Баба  ми каква лютеница вареше и каква "мързелива туршия" правеше...Еххх.
Виж целия пост
# 951
В Германия киселото зеле е традиционна храна. Ферментира настъргано, а не цяло, понякога има и подправки при ферментацията. Иначе ферментира със сол.
Има варианти и с добавени бяло вино или шампанско, променят вкуса. Мисля, че оттам идва оцетения вкус, иначе ферментацията си е нормална.
Имат много хубави съдове за ферментация на кисело зеле. Един немец, женен за корейка и живеещи в Корея, си го беше взел. 🤣

Също ядат една салата от леко ферментирало настъргано зеле. Свекърва ми я прави, за ден-два става. Слагат обаче захар и на мен ми е много сладка. Ядат я към грилнати меса.

Сладка също се правят. Свекърва ми прави най-различни, пробва и нови неща, но закусва с тях. Аз не ям и не правя.
Виж целия пост
# 952
В Германия се консервира туй-онуй, ако има собствено производство. Сладка и конфитюри масово, но и плодови сокове, ликьори, туршии тук-там. Често се предпочита слагане във фризер, отколкото затваряне в буркан.
Виж целия пост
# 953
Аз живея на село и приготвям всичко на газов котлон на двора.
Мъжът ми явно не е капризен, защото яде туршии, компоти, кисели краставички и лютеница. И сърми...
Ама ти докара американеца в България на село!? Браво! Мои познати американци в България обожаваха храната. Знам,че там не консумират мозък, език,но пробваха и много им хареса.
Виж целия пост
# 954
Оф, Боже! Половината свят яде компоти, трушии и кисели краставички!
Колко да е зле!?
Simple Smile
Даже не половината, целият!
Целият арабски ствят прави трушии и компоти! Китайците, корейците! Балканците!
А в Щатите и Канада е буквално залято с европейски и арабски магазини, гръцки, италиански, па и руски, които предлагат дори насипни трушии и кисело зеле.
Като купувахме за сарми по Коледа, една кисела зелка излизаше към 15$. Имаше един руски магазин, цели камиони с бидони кисело зеле докарваха.
Това не са специфики, това са основни кулинарни достижения.
Виж целия пост
# 955
Аз живея на село и приготвям всичко на газов котлон на двора.
Мъжът ми явно не е капризен, защото яде туршии, компоти, кисели краставички и лютеница. И сърми...
Ама ти докара американеца в България на село!? Браво! Мои познати американци в България обожаваха храната. Знам,че там не консумират мозък, език,но пробваха и много им хареса.
Да 🤣 Първо му замазах очите с живот във Варна, после го заведох на селски туризъм и с времето се изнесохме от града и заживяхме на село. Зимнини не прави, само ги яде 😂
Виж целия пост
# 956
В Германия киселото зеле е традиционна храна. Ферментира настъргано, а не цяло, понякога има и подправки при ферментацията. Иначе ферментира със сол.
Има варианти и с добавени бяло вино или шампанско, променят вкуса. Мисля, че оттам идва оцетения вкус, иначе ферментацията си е нормална.
Имат много хубави съдове за ферментация на кисело зеле. Един немец, женен за корейка и живеещи в Корея, си го беше взел. 🤣

Също ядат една салата от леко ферментирало настъргано зеле. Свекърва ми я прави, за ден-два става. Слагат обаче захар и на мен ми е много сладка. Ядат я към грилнати меса.

Сладка също се правят. Свекърва ми прави най-различни, пробва и нови неща, но закусва с тях. Аз не ям и не правя.
Наистина е така, дори в Обединеното кралство киселото зеле го наричат с немската дума - sauerkraut. Тук  се продава в буркани, нарязано най-често.
Виж целия пост
# 957
Един зет американец , за първи път опитва кисело зеле  на салата с олио и леко  лют кълцан червен пипер.
Прибра цялата чиния пред себе си . че трябваше да правим пак за другите за ракийката.
На другия ден пита - а зеле?
Виж целия пост
# 958
Аз се замислих дали по другите държави си правят в домашни условия зимнина и туршии, по-специално или поне консумират ли такива неща? Като цяло как реагират вкусово ако опитат нещо кисело и ферментирало?

Във всеки Макдоналдс хамбургер има краставичка и това се прави по цялото земно кълбо, туршията е превзела света. Киселяци сме, цялата планета, може би затова не идват извънземни 😂

Сетих се как англичаните обичат туршия от цял лук, както и от варени яйца! 😃





И туршия в горчица слагат 😜



Да добавя и туршията от орехи

Виж целия пост
# 959
Интересни примери, това с яйцата и орехите ме уби Simple Smile

Естествено и Западна Европа имат традиции в трушията. Нали мореплавателите са носили по корабите си кисело зеле, заради витамин Ц и да ги предпазва от скорбут. Не исках да пиша, защото не знам интересни подробности.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия