Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

  • 29 745
  • 736
# 675
ТРАК са антитела за Базед
Виж целия пост
# 676
Здравейте,
При стойност на тсх 0.01 ще е проблем ли започване на инвитро процедура. Фт4 е 34.6(реф.ст-сти 12-22),Фт3 е 10.9(реф. ст-сти 3.10-6.Sunglasses, Трак 0.8(до 1.58 )
Виж целия пост
# 677
ТРАК са антитела за Базед
Благодаря за отговора mibobo
Виж целия пост
# 678
Ако на някого му е интересно, споделям стойностите на антителата ми ТАТ и МАТ след една година безглутенов режим.
ТАТ от 01.02.2020 - 207 ( < 115)
ТАТ от днес              - 60 ( < 115)  Simple Smile
МАТ от 01.02.2020 - 151 (<34)
МАТ от днес             - 129 (<34) тук нещата се случват бавно, а и МАТ май се влияе много лесно от какво ли не:(. Правила съм измерване и през май. Тогава беше 101, сега незнайно защо се е повишило.
Но с ТАТ смятам, че съм постигнала успех.
За съжаление другите ми изсл. на ЩЗ нямат кой знае какъв позитивен напредък. Т4 се е повишило малко,  Т3 е паднало 🙁, а TSH си е все така високо (5,9).
Свързвам това влошаване с немарливостта ми да не взимам абсолютно никакви добавки и витамини от месец май насам. Вит. Д е 33,5 (>30), а B12 - 261 ( 145 - 569).
При тези стойности на В12, трябва ли да взимам допълнително?
От утре започвам ударно- магнезий, селен, цинк и вит. Д...Май пак ще махам млечните отново. Сигурно товарят жлезата😒
Виж целия пост
# 679

"...Също ми каза (без да съм я питала), да не правя диети, и че на места пишело, че не се приема глутен, но това не било вярно и нямало нищо общо."

И на мен лекар не ми го е казвал, но като прочетох тук за глутена - реших да пробвам. Спрях де що брашно имаше, започнах само салати и домашно приготвена храна. Първо - за 3 дни - свалих 2 -3 кг. Не можех да повярвам на очите си. Тук ме увериха, че е нормално и отделям задържана от организма вода. Отоците се махнаха.
   Друго - преди диетата нощно време се потях обилно около врата. Нямах представа от какво е, на моменти си мислех "Да нямам пневмония?"
   Със спирането на глутена това потене изчезна.
  Сега си позволявам по малко хляб и сладко. Но като се усетя, че съм прекалила - потенето пак се завръща. И спирам. Със спирането на глутена открих много храни, които преди не съм поглеждала. Най- ми липсва пастата(спагети, юфка), но си позволявам отвреме навреме.
Виж целия пост
# 680
И аз съм на безглутеново хранене.
Спагети и всякаква паста има достатъчно видове безглутенови по магазините, замества нормалната напълно.
Виж целия пост
# 681
Благодаря, не съм се сетила. Ще си потърся.
Виж целия пост
# 682
Мина и моят преглед при д-р Галева.
Не ми изписа нищо, освен витамин Д. Каза ми, че съм добре и че имам Хашимото, но нямам хипофункция и трябва да го следя веднъж в годината, за да се види да не започна да имам хиппфункция.
Като ме гледа на ехографа каза, че нямам възли, но че Хашимотото не ми е от вчера.
Също ми каза (без да съм я питала), да не правя диети, и че на места пишело, че не се приема глутен, но това не било вярно и нямало нищо общо.
Когато човек почне да приема, че това, което е учил лекаря е да преценява дали да предпише лекарства или не, а не да дава препоръки относно хранене и начин на живот, определено става по-лесно общуването с тях,  инак, ако се вземат мерки, не само може да се стопират нещата, ами и да се промени хода на развитието в положителна посока.
Ако на някого му е интересно, споделям стойностите на антителата ми ТАТ и МАТ след една година безглутенов режим.
ТАТ от 01.02.2020 - 207 ( < 115)
ТАТ от днес              - 60 ( < 115)  Simple Smile
МАТ от 01.02.2020 - 151 (<34)
МАТ от днес             - 129 (<34) тук нещата се случват бавно, а и МАТ май се влияе много лесно от какво ли не:(. Правила съм измерване и през май. Тогава беше 101, сега незнайно защо се е повишило.
Но с ТАТ смятам, че съм постигнала успех.
За съжаление другите ми изсл. на ЩЗ нямат кой знае какъв позитивен напредък. Т4 се е повишило малко,  Т3 е паднало 🙁, а TSH си е все така високо (5,9).
Свързвам това влошаване с немарливостта ми да не взимам абсолютно никакви добавки и витамини от месец май насам. Вит. Д е 33,5 (>30), а B12 - 261 ( 145 - 569).
При тези стойности на В12, трябва ли да взимам допълнително?
От утре започвам ударно- магнезий, селен, цинк и вит. Д...Май пак ще махам млечните отново. Сигурно товарят жлезата😒
Да. С годините се убедих, че д и б12 винаги трябва да се поддържат в добри граници. Тея пусти млечни и на мен са ми най-големия проблем (всмисъл откъм спиране за по-дълго време, защото са ми слабост).
Виж целия пост
# 683
Когато човек почне да приема, че това, което е учил лекаря е да преценява дали да предпише лекарства или не, а не да дава препоръки относно хранене и начин на живот, определено става по-лесно общуването с тях,

Не мисля, че лекарят трябва само да предписва лекарства. То все едно на диабетик да не му каже, че не трябва да яде сладко. Та нали лечението зависи и се повлиява от храната.
  Друг е въпросът, че ние като пациенти сме много недисциплинирани. И като ни кажат "Не яж, движи се!" не изпълняваме. Искаме мързеливата "Пий хапче и си живей по старому", но така не става.
Виж целия пост
# 684
Skiorche браво за подобрението!
И вит.Д и В12 ти е нисък и за двете трябва прием.

И безглутенови продукти има почти всякакви както и заместители на млечни - веган млечни, е не са със същия вкус, но се свиква. Сина ми 3г ги яде вече.
Виж целия пост
# 685
Ох, и за мен голямо изкушение са млечните, нищо друго - не ми липсват глутеновите, нито кафето, нито захарта толкова, колкото млечните. Още не мога да ги спра съвсем, само съм ги намалила. Алтернативите на млечните хич не ми харесват.
Виж целия пост
# 686
А аз пустото кафе не мога да го пия без мляко. Направих 6 месеца пауза без млечни и без кафе...Много ми липсваха. Купувах по съвет на Mibobo алтернативите, ама както каза и Бенджи - не е същото, а и са безобразно скъпи.
После включих и кафе и кози млечни продукти. Сега пак ще махна и двете. Без кафе май по-добре се чувствах.
През май, преди за започна да разширявам диетата си ФТ3 ми беше 5,1, а сега е 4,3 Sad. ФТ4 от 18,55, сега е 15,86. (В една и съща лаборатория са правени)
Mibobo, каква стойност на В12 трябва да постигна при положение, че реф стойности са:
281,8 pmol/l ( 145- 569)
Миналата година е бил  298 pg/ml (187-883, латентен дефицит <300)
Но в двете изследвания мерните единици са различни!
Виж целия пост
# 687
Определено вкуса на заместителите не е същия, аз не бих ги яла, но детето свикна за което съм благодарна, че на него млечните си му бяха и са голяма част от менюто. На мен и безглутеновите също особено не ми харесват, но те по стават. Иначе и едните и другите са ми скъпи и то доста, но за детето няма как...

...........
Mibobo, каква стойност на В12 трябва да постигна при положение, че реф стойности са:
281,8 pmol/l ( 145- 569)
Миналата година е бил  298 pg/ml (187-883, латентен дефицит <300)
Но в двете изследвания мерните единици са различни!

Има конвертори на двете мерни единици http://unitslab.com/node/141 . Сегашния ти резултат преобразуван е 380pg/ml . При тази мерна единица всичко под 450 е дефицит. За възрастните е хубаво да са около 550-600, за децата повече.
Така, че ако ще изследваш пак при тази мерна единица то ти трябва стойност около 400-450 за да се равнява на около 600pg/ml

Ако можеш да спреш кафето още по добре, аз не мога. Мислех, че когато откажа цигарите ще спра и кафето, но не.
Виж целия пост
# 688
При мен за три месеца, след почти напълно спиране на глутен /макар че, нарушавах по празниците/, спиране на кафето напълно/много по-добре се чувствам и не ми липсва/ и намаляване на млечните и захарта: МАТ падна от 223 на 165, Т3 и Т4 се повишиха леко, но ТСХ продължава да ми е високо.
Сега спрях напълно глутена, другите съм намалила още, почти съм ги спряла. Ще се опитам да ги спра напълно. Никога не съм пушила.
След още три месеца ще видим как ще е.
Виж целия пост
# 689
Антителата нямат общо с хормоните в частта с храненето. Така че изключването на различни видове храни и напитки не очаквайте да повлияе на тсх. Тсх ще падне, когато фт3 и фт4 се вдигнат. Ако голяма част от жлезата е унищожена, това трудно ще се случи и не благодарение на хранене.
Моите антитела пък започнаха да падат, след като започнах т4. Диети не съм спазвала. Спаднаха от трицифрени на двуцифрени. Защо? Не знам. Детето ми пък спря сладко, газирано и какво ли още не и антителата все нагоре вървят и не "мога да ги спра".
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия