Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

  • 29 590
  • 736
# 720
Благодаря, 33hope. Днес едното каза "супер резултати" и аз..моля?! Обясни ми, че Т3 изобщо не се следи, защото по време на бременност много пада. След 20 г.с. спира да се следи и фт4, както и че бебето вече има собствена жлеза и няма да има толкова нужда от моите хормони и постепенно ще се нормализират нещата. Каза, че най-важен е ТСХ, който бил добре. 🤷‍♀️
Виж целия пост
# 721
Когато човек почне да приема, че това, което е учил лекаря е да преценява дали да предпише лекарства или не, а не да дава препоръки относно хранене и начин на живот, определено става по-лесно общуването с тях,

Не мисля, че лекарят трябва само да предписва лекарства. То все едно на диабетик да не му каже, че не трябва да яде сладко. Та нали лечението зависи и се повлиява от храната.
  Друг е въпросът, че ние като пациенти сме много недисциплинирани. И като ни кажат "Не яж, движи се!" не изпълняваме. Искаме мързеливата "Пий хапче и си живей по старому", но така не става.
Ами ако говорим за това как трябва да бъде е точно така както казваш, Хипократ дето се води баща на съвременната медицина е предписвал на пациентите си режим на хранене (и гладуване) и движение и покой, а в момента тези, които предписват това се приемат за алтернативни медици, и като цяло не им се гледа с добро око от "традиционната медицина", въпреки, че исторически хапчетата каквито ги познаваме сега съществуват едва от 200 години, но реалността е друга и в нея ендокринолозите учат по едни учебници, в които на хашимото е отделена една страничка, където в общи линии в прав текст се казва, че няма обяснение защо се получава, е как лекар ще лекува нещо като не знае защо се случва? Иначе това живей си живота и аз съм го чувал, въпреки, че съм искал друго решение.
Антителата нямат общо с хормоните в частта с храненето. Така че изключването на различни видове храни и напитки не очаквайте да повлияе на тсх. Тсх ще падне, когато фт3 и фт4 се вдигнат. Ако голяма част от жлезата е унищожена, това трудно ще се случи и не благодарение на хранене.
Моите антитела пък започнаха да падат, след като започнах т4. Диети не съм спазвала. Спаднаха от трицифрени на двуцифрени. Защо? Не знам. Детето ми пък спря сладко, газирано и какво ли още не и антителата все нагоре вървят и не "мога да ги спра".
Моите проучвания и опит показват друго, но нещата стават много много бавно, което всъщност затруднява хората, всеки иска да е здрав тук и сега, но пък трудно може да възприеме, че не се е разболял тук и сега, един прост пример, човек може да се разболее от грип в рамките на няколко часа с пълната симптоматика, но за да се излекува е нужна седмица, абсолютно същото (на много по-сложно ниво разбира се), се случва с хроничните болести каквото е и хашимото, и освен това трябва да се работи и на ментално ниво.
здравейте, мацки Simple Smile

Аз от две години изключих глутена, не ползвам заместители, защото не ме радват. От миналата година , когато съм се изследвала имам някакво понижение на антителата ТАТ от 378 на 364, а МАТ  от 280 на 199. Преди това разликата беше до 10 единици в показанията,т.е.почти нищо. Явно нещата се случват бавно. Освен това си направих изследване за Хеликобактер и се оказа, че си имам и трябва да се лекувам.
 Направих и тест за антитела Ковид и съм с антитела, което означава, че съм го изкарала безсимптомно, защото не съм боледувала последната година.

Моля, да коментирате последните резултати при доза на Еутирокса 7х100, добавки Омега 3 и магнезий с Б6 :
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност                        
          хемоглобин / HGB                      148                g/L             120 - 160     
СУЕ/ERS                                                  11                mm                  0 - 15
Глюкоза/Glucose                                5.20        mmol/l      2.8 - 6.1     
Холестерол/Cholesterol                       5.32        mmol/l      < 5.17     
HDL-холестерол/HDL-cholesterol          2.55        mmol/l      М. > 1.45; Ж. > 1.68    
LDL-холестерол/LDL-cholesterol          3.07        mmol/l      < 3.36    
Триглицериди/Triglycerides                  0.49        mmol/l      < 1.71    
Желязо/Iron                                        30.1        umol/l      6.6 - 26    
C-реактивен протеин/CRP                 0.41        mg/l                < 5     
FT3                                                         3.63        pmol/l      3.1 - 6.8     
FT4                                                       15.80        pmol/l      12.0-22.0     
TSH                                                         1.76        uIU/ml      0.27 - 4.2     
TAT/anti-TG                                                 364        IU/ml                 < 115     
MAT/anti -TPO                                          199        IU/ml                  < 34     
Инсулин/Insulin                                            3.7        uIU/ml      2.6 - 24.9     
Vitamin B12                                               471.6        pmol/l      145 - 569     
Витамин D Тотал/Vitamin D Total         29.1        ng/ml                  > 30     
Феритин/Ferritin                                  18.8        ng/ml               13 - 150    


Витамин Д (пиех Д3+К) го спрях две седмици заради изследването и от понеделник пак го започнах.
Холестеролния профил е леко по-висок отколкото трябва, и инсулина е леко по-нисък отколкото е добре да бъде.
Не зная дали имат връзка с храните и с глутена. Аз съм пример за обратното.  От много години ми установиха Хашимото, от доста имам и възли. Цял живот съм яла каквото, колкото и когато ми се яде, не спазвам никакви диети, обичам сирене и кисело мляко и често с това се храня, обичам хляб и го ям като за световно, на ядене поне по 3 филии. Т.е. набивам много глутен. Л-тироксин съм пила само около 1 година, преди повече от 10 год. И хормоните са сравнително  добре, в рамките на референтните, без терапия съм.
Предполагам, че при всеки е различно. Някои се повлияват, на други не им влияе.
Тоест нямаш никакви други здравословни проблеми?


Бебето яко дърпа от хормоните.. не знам дали да не намаля дозата ?? Сега съм 5?50 и 2?75 еутирокс.. И един въпрос, според вас, дали има проблем да пия витамини за бременни /всички съдържат йод..това ме притеснява/?
Определено йода влошава нещата.
Резултатите ми са от есента,но като чета какво пишете за В12, май ще трябва за го вдигна малко?

Витамин Д приемам от няколко месеца, покачва се бавно, в началото беше 14,5.
ТАТ беше 187 преди година, със спирането на глутена започна да спада. Аз самата се изненадах от резултата.

Другия месец съм на преглед при ендокринолога и ще пусна щитовидните пак, но ми предстои вадене на мъдрец. Упойката дали ще повлияе на резултата или да изследвам преди ваденето?
Да, влияе.
Аз лично се зарадвах на това, че ми каза да НЕ правя диети и да продължавам да ям глутен. Винаги съм била слаба и каквото и да ям не качвам. В същото време ако няколко дни не ям добре (достатъчно) започвам да отслабвам. Знам, че за повечето жени това е мечта, но на мен ми е фобия да не отслабна, защото после много трудно си възвръщам апетита и съответно нормалното тегло.
Спирането на глутен и сладко би било най-трудното нещо в живота ми, тъй като съм предимно по пици, бургери и банички.
В смисъл, ако ми беше казала, че положението е много зле и трябва да го правя, вероятно щях да опитам...
Миналата година ходих при известна хомеопатка, тъй като имам себореен дерматит от години. Тя ми забрани да ям, а бе един ужасно дълъг лист с неща и за 3 месеца, освен че нямах никакво подобрение за това, за което отидох, се чувствах физически зле и отслабнах. От тогава се зарекох, че освен ако няма доказателство, че дадена храна ми вреди, повече да не пазя каквито и да е диети...
Хората със здравословни проблеми и ниско тегло, противно на разбиранията всъщност са в по-лошо здраве от хора със същите здравословните проблеми и наднормено тегло, тъй като във втория случай имунната система е достатъчно силна за да насочи токсичните отпадъци в мазни депа, колкото се може по-далеч от вътрешните органи. Себореята категорично се повлиява много добре от правилно хранене (както и всяко друго кожно заболяване, в крайна сметка най-големият орган в тялото всъщност е кожата, и като такъв върху нея много ясно могат да се видят ако има проблеми из цялото тяло ). И слабите и пълните хора имат проблеми с усвояването на микронутриенти от храната, и дори да се хранят добре тялото им всъщносто гладува.
Здравейте,  от 2 седмици съм диагностицирана с Хашимото. Още съм в шок и имам нужда от време да свикна. Появило се е след като родих преди около година и 10 мес. Открих го случайно  когато си пуснах изследване заради желание за 2-ра бременност (нямах никакви симптоми, спортист съм, консумирах доста глутен и млечни, нямам фамилна обремененост)

За да задържа нисък TSH  изписаха L-thyrox, който пия вече 7 мес. Преди месец го вдигнаха на 75/100 и след 2 седм започнах да се чувствам много зле, треперене, тревожност, мравучкане в ръцете. Отидох при 2-ри ендокринолог  той намали дозата на 75 и каза  че е важно само ft3 и ft4, и с по-висок TSH може да се забременее.

Започнах да чета, записала съм час в детокс център (месец юли), от 2 седм не приемам глутен и млечни, ям основно сурови зеленчуци и чиста храна приготвена от баба на село. Витамин Б12 и Д са ниски, но ендокринолога каза, само вит Д да пия по 1000 IU (25 mg) за месец. Струва ми се малко. Започнах и прием на б12 по 1000 mcg на ден. Бихте ли много ви моля погледнали резултатите и коментирали?

Какви изследвания да си направя предвид високи тат и мат? Имам желание да намаля хормона във времето до пълно спиране ако може (под лекарски контрол), да детоксикирам тялото,  запълня дефицити, сменя хранителния режим(това вече започнах) с желание да достигна до ремисия.
Желанието за бременност обаче ми стои на пътя. . Не знам какво да предприема..За сега пия хормон 75 мг предвид това.

Моля коментирайте. Благодаря сърдечно!
Да и д и б12 са ниски, витамин д трябва да е над 40 ng/ml, б12 да е над 450 pmol/l, за дози д е ниска, трябват ти 5000iu на ден за 3 месеца и след това контрола, б12 дозировката е ок, но имаш проблем с желязото и феритина, и при големи количества б12, желязото спада така, че трябва да се има предвид. Изследвай инсулин и гликиран хемоглобин, глюкозата ти е много ниска. За антитела изследване примерно за кандида, ебв и т.н.
Виж целия пост
# 722
Здравейте,искам да попитам дали са в норама  TSH  -1.82      и     FT4-14.91
Виж целия пост
# 723
Dany, тсх - да, но за фт4 не си дала реф граници. И въпреки всичко, вероятно ще е ниско.

Джерами, съгласна съм, че веднъж нанесени телесните вреди трудно се възстановяват. Особено на ниво хормони и клетка. Видях, че и много време трябва. Тепърва от 5 години (откакто знам, че имам хаши) кр захар и инсулин успях да нормализирам. Не с храна, а със спорт. Не отричам в никакъв случай ползите от храненето. На мен ми е трудно затова идбрах друг подход. Е, ако съчетая и двата, сигурно чудеса от храброст😉ще излязат. Факт е, че не съм уморена, будя се без часовник, не се задъхвам и не се влача, усещам прилив на сила, няма депресия, има желание за живот🍾а и от 11 години за първи път без хранителни усилия отслабнах видимо. Но се убеждавам за пореден път, че Хашимото при децата не е като Хашимото при възрастните. Вероятно се дължи и на пубертет.
Виж целия пост
# 724
Да не говорим колко по сериозни могат да са последиците при децата
Виж целия пост
# 725
Пускам новата тема, че по-късно не знам ще имам ли възможност а ни остава една страница още...

https://www.bg-mamma.com/?topic=1307874.msg42400754#msg42400754
Добавих на първата страница някои неща още като информация, но за лекарите не съм променяла нищо, тъй като въобще нямам идея. Ако искате нещо да добавям, променям кажете днес.
Ако искате дайте кординатите на др. Димитрова да ги сложа, останах с впечатление, че я одобрявате.
Виж целия пост
# 726
При мен за три месеца, след почти напълно спиране на глутен /макар че, нарушавах по празниците/, спиране на кафето напълно/много по-добре се чувствам и не ми липсва/ и намаляване на млечните и захарта: МАТ падна от 223 на 165, Т3 и Т4 се повишиха леко, но ТСХ продължава да ми е високо.
Сега спрях напълно глутена, другите съм намалила още, почти съм ги спряла. Ще се опитам да ги спра напълно. Никога не съм пушила.
След още три месеца ще видим как ще е.
Жена ми свали мат с биофлавеноиди  и асаксин  от 126  до 19  рефер ст до 18,5  казват че и селена помага но тя не го пи през това време. Мого се влияе от токсини и лекарства.  Пробиотиците също помагат.

Здравейте, Бисер,
моля ли да ми дадете линк към добавките. Не откривам нищо в гугъл за асаксин 
Благодаря
Виж целия пост
# 727
При мен за три месеца, след почти напълно спиране на глутен /макар че, нарушавах по празниците/, спиране на кафето напълно/много по-добре се чувствам и не ми липсва/ и намаляване на млечните и захарта: МАТ падна от 223 на 165, Т3 и Т4 се повишиха леко, но ТСХ продължава да ми е високо.
Сега спрях напълно глутена, другите съм намалила още, почти съм ги спряла. Ще се опитам да ги спра напълно. Никога не съм пушила.
След още три месеца ще видим как ще е.
Жена ми свали мат с биофлавеноиди  и асаксин  от 126  до 19  рефер ст до 18,5  казват че и селена помага но тя не го пи през това време. Мого се влияе от токсини и лекарства.  Пробиотиците също помагат.

Здравейте, Бисер,
моля ли да ми дадете линк към добавките. Не откривам нищо в гугъл за асаксин 
Благодаря ви!

Астаксантин по 1 на ден, след хранене,  от М до М
https://www.iherb.com/pr/Nutrex-Hawaii-BioAstin-Supreme-6-mg-60-V-Gels/10351

Биофлавоноиди по1 на ден, след хранене, от М до М
https://www.iherb.com/pr/Natural-Factors-Citrus-Bioflavonoids-Pl … -90-Capsules/2547

Селена подтискане производството на антитела и изчиства от токсини и тежки метали
Виж целия пост
# 728
Dany, тсх - да, но за фт4 не си дала реф граници. И въпреки всичко, вероятно ще е ниско.

Джерами, съгласна съм, че веднъж нанесени телесните вреди трудно се възстановяват. Особено на ниво хормони и клетка. Видях, че и много време трябва. Тепърва от 5 години (откакто знам, че имам хаши) кр захар и инсулин успях да нормализирам. Не с храна, а със спорт. Не отричам в никакъв случай ползите от храненето. На мен ми е трудно затова идбрах друг подход. Е, ако съчетая и двата, сигурно чудеса от храброст😉ще излязат. Факт е, че не съм уморена, будя се без часовник, не се задъхвам и не се влача, усещам прилив на сила, няма депресия, има желание за живот🍾а и от 11 години за първи път без хранителни усилия отслабнах видимо. Но се убеждавам за пореден път, че Хашимото при децата не е като Хашимото при възрастните. Вероятно се дължи и на пубертет.
При децата нещата са различни, защото реагират много рязко на всякаква промяна както в положителна така и в отрицателна посока, но това е естествено, при растящ организъм промените са големи, в медицинската практика има описани случаи на деца, с възстановяване на доста унищожена щитовидна жлеза, и следователно това би трябвало да може да се случи и при възрастни, но колкото по-възрастен е човек толкова времето за това се увеличава, което е напълно естествено. Храненето е само част от пъзела (макар и много голямо парче), човешкото тяло е предназначено да се движи, без движение човек дори да е открил най-идеалното хранене за него пак няма да се радва на най-доброто здраве. Аз лично винаги се стремя да се движа всеки ден, без значение студ, пек, сухо, мокро, слънчево, облачно.
Пускам новата тема, че по-късно не знам ще имам ли възможност а ни остава една страница още...

https://www.bg-mamma.com/?topic=1307874.msg42400754#msg42400754
Добавих на първата страница някои неща още като информация, но за лекарите не съм променяла нищо, тъй като въобще нямам идея. Ако искате нещо да добавям, променям кажете днес.
Ако искате дайте кординатите на др. Димитрова да ги сложа, останах с впечатление, че я одобрявате.
Бих препоръчал да добавиш това, тъй като много хора непрекъснато ме питат:

Оптималните стойности на хормоните са TSH - 1 uIU/ml, FT4 - 18 pmol/l, FT3 - 5 pmol/l.
Препоръчителните референтни граници за TSH са 0.8-2.5 uIU/ml, за FT4 са 15-19 pmol/l, за FT3 са 4-6 pmol/l.
Стойности на TSH между 0.5-0.8 и 2.5-3 са сиви граници, TSH под 0.5 показва наличие на хиперфункция, TSH над 3 показва наличие на хипофункция.
Идеалното съотношение между FT4 и FT3 е 3.6 (в pmol/l, ако са в друга мерна единица първо преобразувайте), тоест делите FT4 на FT3 и колкото повече резултата се доближава до тази стойност, значи толкова конверсията ви е по-добра.
Също е много важно разбирането, че основната симптоматика зависи главно от FT3, не от FT4, не от TSH, а от FT3, ако FT3 е прекалено ниско или прекалено високо, дори и с перфектни TSH и FT4, човек най-вероятно няма да се чувства добре.

Сега погледнах кои книги са сложени, хубаво е да се добави и тази Седмични програми за балансирано хранене при заболявания на щито … оидит на Хашимото
Виж целия пост
# 729
Здравейте, относно ваксините,смятате ли да се ваксинирате и ако да с коя ваксина?Аз съм с Хашимото и инсулинова резистентност и се чудя.Според джипито може,но не съм говорила с ендокринолога.
Виж целия пост
# 730
В тази тема е питано няколко пъти вече по темата. Отделно, че вече има нова тема, заповядайте там
Виж целия пост
# 731
В тази тема е питано няколко пъти вече по темата. Отделно, че вече има нова тема, заповядайте там
Може ли линк към темата,благодаря !
Виж целия пост
# 732
В тази тема е питано няколко пъти вече по темата. Отделно, че вече има нова тема, заповядайте там
Може ли линк към темата,благодаря !

https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1307874.msg42400754#msg42400754
Виж целия пост
# 733
Здравейте! Диагностицираха ме с хиперфукция на щитовидната жлеза - TSH<0.01, T4 и T3 над нормата. Изписаха ми Тирозол по схема. При ендокринолога не споменах проблемите ми с акнето, поликистозните яйчници, раничката на матката и косопада. Дали са свърззани тези неща и ще окаже ли Тирозола влияние върху другите ми проблеми?
Ако някой е имал същия случай.

Някой успял ли е да се излекува от тази хиперфункция въобще? С билки или лекарства ако има такъв?


Благодаря предварително за отговорите.
Извинявам се, че пиша във вашата група, но никой не знае в подходящите за моя случай.
Виж целия пост
# 734
В поста над теб съм дала линк има нова тема, ако искаш заповядай там. В темата има няколко момичета с хипер, но повечето сме с хипофункция.
С хипер са предимно при Базед, ако искаш пиши и в двете теми https://www.bg-mamma.com/?topic=1275247
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия