Самардала? Що е то?

  • 39 890
  • 80
# 30
   Страхотна подправка  Peace! Аз я опитах преди няколко години за първи път при едни приятели от Казанлък! Понеже мъжът е ловец, бяха приготвили някакъв дивеч с нея и беше адски вкусно  Mr. Green! Преди време видях в Била да се продава самардала в кутийките на фирма Пимента, но не съм си купувала!
Виж целия пост
# 31
Цитат
Преди време видях в Била да се продава самардала в кутийките на фирма Пимента, но не съм си купувала!

Мда, аз на Биосет не намерих във Фантастико, открих на ПИМЕНТА & КО ,София
В пласмасова кутийка е.Слаб аромат.
60гр - 1.30 лв

Съдържанието на сол е 95% !!!!!
Ех че мошенници са тия , та тя солта е 0.35 лв /кг  !!!
Виж целия пост
# 32
Аз от форумите открих тази подправка.Страхотна е. Слагам я почти на всичко. Аз я купувам от Бачковки манастир, там има една бутка само за подправки.
Виж целия пост
# 33
...
Ако си купувате - не трябвало да е ярко зелена, това означавало, че е с оцветители...

Нема такова нещо. Истинската ароматна Самардала си е баш зеленичка Wink
Тази дето я продава Биосет не струва въобще. Може би е от технологията им, но няма никакъв аромат.
И "дивият чесън" е нещо друго. По Балкана му казват "леворда" или нещо такова.

От зелено до зелено си има  разлика.Познавам самардалата много добре, отраснах с нея и смея да твърдя,че знам точно какво зелено трябва да е.Това ,което ми предложиха тук в  София, нямаше нищо общо с истинската самардала-със сигурност имаше оцветители в нея, такъв неестествен зелен цвят на самардала не бях виждала!
Виж целия пост
# 34
Е, тази в София може и да е боядисана, но иначе си е баш зеленичка. Другия път като си купя ще и цъкна едно фото. Определено обаче, тази която продават по магазините не струва.
Виж целия пост
# 35
По описанието ужасно ми прилича на една подправка, която тук се нарича chives ( http://www.gardenguides.com/herbs/chives.htm ). Това ли е смардала, защото аз не знаех тази подправка на БГ как се нарича? newsm78

Не е това. На това май му викат див лук - по телевизията съм го чувала.

Самардалата расте само в Източна България в диво състояние. Моя мъж е от Шивачево (до Твърдица), там я имат по дворовете си. Идеална е за агнешко - просто агнешкото не върви без нея. Винаги я стриват със сол. Аз от собствен опит знам, че тази, която се продава пакетирана няма нищо общо с това което трябва да е. На светлина самардалената сол (казват и самардаленка) губи цвета си - става кафява. Наистина докато се суши не мога да понасям да съм около нея - особено като бях бременна. Става за домати, за картофи, за варени яйца.

Левурдата я правят на салата, но за да заличат горчивия вкус, слагат малко повече оцет.

Девойки, за сминдух ли става въпрос?

Сминдуха е нещо съвсем различно - викат му рогата чубрица. Сем. Fabaceae (пеперудоцветни), род Trigonella

Ето малко информация от Флора на България (аз си падам нещо биолог) за тези растения, за които стана въпрос по-горе:

Nectaroscordum siculum - самардала от сем. Лукови Alliaceae
Allium shoenoprasum - резанец, салатен лук също от сем. Лукови Alliaceae - на англ. Cive Garlic
Allium ursinum - левурда, мечи лук Alliaceae, на англ. Ramsons

Иначе всички други луци - кромид, чесън, праз са от род Allium, ако се напъна, ще се сетя и техните имена (да знаете учила съм ги в 1 курс 1990г)
Кромид - Allium cepa, Чесън - Allium sativum, Праз - Allium porrum

Казвам ви всичко това, за да видите, че самардалата макар от същото семейство, е малко по-различна от другите, които са от род Лук.

Разпространение на самардалата
Виж целия пост
# 36
Вчера, от изложението Флора в НДК, си купих луковици самардала. Така че, който си има градинка, може да се пробва. Останах с впечатлението, че количеството е ограничено, продавачката и хабер си нямаше и я продаваше просто като декоративен лук. Не обърнах внимание за името на фирмата, но луковиците са внос от Холандия, щандът се намира вляво след като се влезе през входа на кота 0, може би 3-ти или 4-ти подред. Търсите я с латинското и название Nectaroscordum (Allium) siculum.
Виж целия пост
# 37
Аз съм купувала на Биосет в бурканче- не е чак толкова лоша, макар, че не е като на баба ми. Тя  живее в Голямо Шарково.
Виж целия пост
# 38
Е, явно няма да се яде такова нещо. В Русе това никъде го няма. Ходих, четох, ходих, четох и в Халите и в Кауфланд и в Метро, прочетох всички етикети и надписи по  бурканчета, но няма и няма.... Вече не смея и да питам продавачите в малките магазинчета, че ме гледат много странно. #Crazy
Виж целия пост
# 39
mama1+2, дай един адрес да ти пратя  Grinning имам домашна със сол, сериозно говоря.
Прясна изглежда като перо от лук или чесън, в смисъл толкова дълго, а формата е емблемата на Мерцедес ако се направи напречен разрез, ако ме разбрахте де  Mr. Green Ужасно силен аромат, яде се и като пресния чесън, но после 2 дни да не се срещате с хора дето не са го яли.
И не е вярно, че във Варненско я няма, има я, на село  Mr. Green има я много и по Слънчев бряг също. А левурда какви поля има у наше село, правим я на салата като зелената салата, но тя не е толкова миризлива  Flutter
Виж целия пост
# 40
Това е нещо като лук,ама със специфична миризма и е много приятно с пресен домат или на филийка с масло.Бере се рано напролет,смила се няколко пъти с машинка и се смесва накрая със сол.Расте основно по горите,затова не знам дали ще се намира лесно в града.Ама бабите сигурно продават!
Виж целия пост
# 41
Абе аз скоро и бързо .. ама чак сега смогнах да си взема от хубавата самардала та ей ви една готова самардала на фото


Малко ми е лош фокуса, ама  Blush Blush следващият път по-добре ...
Виж целия пост
# 42
И на моята свекърва самардалената сол изглежда така, но понеже сега я няма, за да направи, си набрах самардала - изглежда ето така и точно сега и е сезона:



Това е разрез на лист - по неговата форма се познава.

По-точно я набра свекър ми, иначе щях да я снимам преди да е набрана и поувяхнала  Wink
Виж целия пост
# 43
свекърва ми има и  тя ми дава , а понякога си купувам от бабите на пазара и като я смеся със сол  е много вкусно за посоляване , особенно филийка топъл хляб с масло и поръсена със сол самардала . ааа стига съм се размечтавала , че съм на диета и  започнаха да ми текат лигите 
Виж целия пост
# 44
Много хубаво нещо. Шарената сол без него, не е шарена сол просто Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия