Самардала? Що е то?

  • 39 872
  • 80
# 15
Абе имаше тук една дълга тема за самардалата, но не мога да я открия.
По спомен обаче от нея става ше ясно, че:
Пакетираната не струва.
Ако си купувате - не трябвало да е ярко зелена, това означавало, че е с оцветители.
Листата на подправката са триъгълни и дълги, при сушене се обработват със сол и много от мамите, които я ползват, бяха писали, че я слагат вместо сол.
Не е див чесън. Дивият чесън е с широки листа и незнам дали изобщо (и доколко) става за сушене.

Толкоз, но с уговорката, че не съм я ползвала, а само цитирам по спомен.

Виж целия пост
# 16
Много благодаря на всички.  Peace Сега вече съм подготвена и знам какво точно да търся. Laughing
Виж целия пост
# 17
 По описанието ужасно ми прилича на една подправка, която тук се нарича chives ( http://www.gardenguides.com/herbs/chives.htm ). Това ли е смардала, защото аз не знаех тази подправка на БГ как се нарича? newsm78
Виж целия пост
# 18
И аз за пръв път чух и опитах тази подправка,когато дойдох в Сливен,но определено не ми хареса.Те пък не знаеха какво е хрян и как се използва ,а на супичките не слагат лющян /девисил/.
Виж целия пост
# 19
Много харесвам самардалата, но 2 пъти съм си купувала и първия път вкусът и нямаше нищо общо с това, което съм яла на село. Виж втория път беше О.К. За съжаление изхвърлих опаковката. Спомням си как изглежда, но не знам каква беше фирмата. newsm78
Виж целия пост
# 20
Понеже се спомена Варна. За пръв път в живота си опитах самардалата като пипер към топъл хляб в с.Кичево, Варненско. Много ми хареса и ако някой се интересува от нея, знам ,че в това село я приготвят.
Виж целия пост
# 21
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=88512.0;all
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=25662.0
В тези теми се говори за самардалата, там съм се разписала, не искам да се повтарям.
Виж целия пост
# 22
Аз съм от Стара Загора и живея в Сливен. И на двете места самардалата е нещо съвсем естествено и бях много изненадана, когато един приятел от Русе каза, че за пръв път я чува.
Само да поправя Phil - листата не бих казала, че са триъгълни. Върховете им са заострени, но наистина по форма най-силно наподобяват чесновите. Аз също съм чувала да я наричат "див чесън", но не знам дали е това.
В нашия край на всеки пазар може да се намери самардала.
Виж целия пост
# 23
Малееее, самардала-обожавам я.Майка ми донесе 10 пакетчета, че ми е голяма слабост.Сега чакам едни познати да си ходят до България и ще ми купуват пак.Направо ми текат лигите Crazy.Много я харесвам тази подправка.
Виж целия пост
# 24
- листата не бих казала, че са триъгълни. Върховете им са заострени, но наистина по форма най-силно наподобяват чесновите. Аз също съм чувала да я наричат "див чесън", но не знам дали е това.
В нашия край на всеки пазар може да се намери самардала.

като се среже напречно листото е точно като емблемата на Мерцедес - това сигурно имат предвид под триъгълно.  Не е див чесън. Различни растения са.  И тук има доста писано за солта.  оня линк на Tandoori - не е това растението от картината. Общо взето phil е права.

ето, копирам мнение на колега, че е по-пълно

суши се чрез осоляване, та се използва и направо като трапезна сол. Връхта е за картофи, пилешко и варени яйца.
Сега, купувал съм си на пазара и прясна - ароматът е неповторим.
Разследването показа:
- нийде го няма по нет-а и ботаниките;
- някакъв вид лук е( т.е. лилиецветни), но не е левурда( мечи лук) или пък, както някъде го пишат - див чесън;
- листото на лука в сечение е елипсовидно, на чесъна е V-образно, а пък на САМАРДАЛА-та е като емблемата на Мерцедес - трилъчева звезда.
Слагам си кълцано във фризера - убиец е за офицерска салата - буркан-домати с лук и олио. Има го навсякъде вече по суперите, макар правилно изсушеното да е светлозеленикаво и с мноооооого сол( като слагате, може да го претръскате през цедка предварително че да падне излишната сол), а тази която всички продават( освен дядото у наше село) е кафеникава.

Нооооо... снощи търсих друго, а намерих:
Самардала сицилийска = Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum (Janka) Stearn. (Allium s.ucrium var. dioscoridis) Liliaceae

http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Satu_hor.html
... sharena sol [шарена сол] “coloured salt”. In Bulgaria, blends may contain salt, dried herbs (savory, thyme, basil, lovage) and often also either desiccated garlic or herbs with garlicky flavour like honey garlic (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) known as samardala [самардала] in Bulgarian

honey garlic = (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) known as samardala [самардала]

Освен това се оказа, че като повечето лукове е и декоративно цвете.

http://nature.jardin.free.fr/bulbe/bh_allium_bulgaricum.html
http://davesgarden.com/pf/go/1832/
http://www.aboutgardenplants.com/Nectaroscordum_siculum_ssp.shtml
Виж целия пост
# 25
По описанието ужасно ми прилича на една подправка, която тук се нарича chives ( http://www.gardenguides.com/herbs/chives.htm ). Това ли е смардала, защото аз не знаех тази подправка на БГ как се нарича? newsm78

Това съм го срещала като салатен или див лук. В Германия (Schnittlauch) като бях много го ползват за свежа подправка в супи, салати и т.н., но тук май не е особено популярен, аз поне не съм виждала да се продава. Само че той е със слаб вкус и аромат, а самардалата, доколкото разбрах, напротив, има много силен аромат.
Виж целия пост
# 26
Като учех в Търново, последната година живеех са 2 приятелки от Казанлък, та покрай тях се влюбих в самардалата. Във Варна съм купувала от Колхозния, но е доста скъпа и е наблегнато на солта. Иначе съм вземала от Казанлък домашна и на Биосет, която също е доста сполучлива, а и са доста евтини там. Слагам почти на всичко, но особено отива на картофено пюре и яйца по панагюрски.  chef
Виж целия пост
# 27
Моят край е Сз - там самардалата е разпространена и много ми харесва Peace
Виж целия пост
# 28
...
Ако си купувате - не трябвало да е ярко зелена, това означавало, че е с оцветители...

Нема такова нещо. Истинската ароматна Самардала си е баш зеленичка Wink
Тази дето я продава Биосет не струва въобще. Може би е от технологията им, но няма никакъв аромат.
И "дивият чесън" е нещо друго. По Балкана му казват "леворда" или нещо такова.
Виж целия пост
# 29
доколкото знам, самардалата се суши и приготвя само смесена със сол, така остава зелена, в противен случай изгнива и не може да се съхрани.
Страхотна подправка за картофи  chef
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия