Самардала? Що е то?

  • 39 879
  • 80
# 60
Има я, но не навсякъде.
Меги е дала снимка по-горе
Виж целия пост
# 61
magi_77 не знам за кое от двете питаш ако е за самардалата я има да ама незнам къде никога не съм ходила да бера аз си я взимам в бурканче от вкъщи  Mr. Green но можеш да си потърсиш на пазара само ще гледаш да е в найлонови пликчета прозрачни да е зелена и да има някакъв аромат поне щото има гадни хорица дето продават боклуци а и да а мноооого ситничка Grinning
а за меродията нея можеш да си я купиш от фурната която се намира в местноста Карандила /където ще сте вие най вероятно/ там има пакетчета  Mr. Green
после да разкажеш как сте изкарали
Виж целия пост
# 62
Ei po no6tite savsem zaspala me karate da pi6a...az sam ot Sofia a maja mi ot Nova Zagora...tui 4udo samardala go opitah predi niakolko godini i sam mu takav fen 4e niama nakade...da naistina e mnogo specifi4en miris i vkus no ...no na mem mi haresa pove4e ot vsiko koeto sam opitvala...ne sam si kuuvala ot gotovite tuk....vijdam 4e gi ima,no hem sa na bezumni ceni hem kakto vijdam ne sa tova koeto sa...posledno si kupihme ot edin diado na pazara tam...goliam paket...istinska ...a tuk...ne mi se govori kolko bi struval podoben paket i kolko e naistina samardala...tuk ima tolkova mai ot tozi region...ne viarvam niakoia da vi otkaje da vi prati po po6tata daje...ne mislia 4e tuk e sa6tata...  bouquet
Виж целия пост
# 63
tova mai...deto sam go nedopisala e maiki... Embarassed
Виж целия пост
# 64
това е едно растение което на вкус е като чесана
Виж целия пост
# 65
Без самардала не сядаме на масата по нашия край.Бяла сол не ползваме.Всъщност самардалата е сол+стрито и изсушено растение самардала.
Виж целия пост
# 66
Без самардала не сядаме на масата по нашия край.Бяла сол не ползваме.Всъщност самардалата е сол+стрито и изсушено растение самардала.
Peace
За първи чух от дядо за тази подправка , че докато живели в Чепеларе , са я използвали непрекъсното
След това в Добруджа такова чудо като самардала  нямаше
Купувам си я сега от соф. магазини
На вкус , като шарената сол , но по-солено
Използвам за всичко млечно или майонезено
Виж целия пост
# 67
А някой може ли да обясни защо се слага солта?
Ние винаги сме сушили и консумирали без нея. Точно както чубрица, меродия, мащерка и другите сушени подправки.
Виж целия пост
# 68
А някой може ли да обясни защо се слага солта?
Ние винаги сме сушили и консумирали без нея. Точно както чубрица, меродия, мащерка и другите сушени подправки.
Може би по-добре и по-дълго се съхранява по този начин. Или просто се е възприело, че е за посоляване и са добавили сол... newsm78
Инак и в нашето семейство сол не ползваме, само самардала! Peace
Виж целия пост
# 69
А някой може ли да обясни защо се слага солта?
Ние винаги сме сушили и консумирали без нея. Точно както чубрица, меродия, мащерка и другите сушени подправки.
Ами не зная защо се добавя сол,просто така се прави при нас и се ползва вместо сол.Иначе не съм виждала да се ползва само самардала,но може,само че като подправка вече.Но не я ползваме само като подправка и не мога да кажа на какво подхожда. newsm7
Виж целия пост
# 70
Според мен изобщо няма нищо общо с вкуса на чесъна - вярно че е силен и остър, но си е съвсем друг - и миризмата също. Може да се яде направо след като се набере, точно както пресен чесън. А по въпроса защо се стрива със сол - според мен, но не съм го чула отникъде - тя е много сочна и трудно съхне - след като изсъхне, не остава даже и наполовина, но аз се заинатих миналата година и си изсуших, отне много време и пак остана влага в нея. А тази която продават е с много сол - солта е евтина и се продава като подправка на цена многократно превишаваща нейната стойност (това е теорията на баща ми защо саламите, каймите и др. са много солени - сипват с килограми сол, която после продават за кайма)
Вкъщи може да се направи с по-малко сол и повече самардала.
Виж целия пост
# 71
самардалата е вид див лук. Расе най-вече в сТРАНДЖА  и около морето между Варна и Бургас има я в определени райони в Средна гора и около връх Шипка  смила се в машинка за месо или се чука заедно със солта в чутура след което се суши на сянка за да незагуби цвета ползава се за овкусяване на пресни домати и варени и пържени картофи. в сурово състояние е доста лйта и не особено приятна на вкус. След известо време като пседи малко губи цвета става кафеникава
Виж целия пост
# 72
Е, не е най-вече в Странджа и не е лук - от съвсем друг род е. Бях публикувала карта на разпространението на самардалата, но трябва да се прочете темата отначало. Ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=128779.msg2430113#msg2430113

Ето и картата пак:


Всички данни са от Флора на България.
Виж целия пост
# 73
Според една легенда Господ е хванал тревата с 3 пръста и я е изтеглил, така създал самардалата. Тя има 3 ръбчета, а не е плоско листо.
Виж целия пост
# 74
Е, не е най-вече в Странджа и не е лук - от съвсем друг род е. Бях публикувала карта на разпространението на самардалата, но трябва да се прочете темата отначало. Ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=128779.msg2430113#msg2430113



Ако толкова ви интересува защо се мели със сол, и ако пак така се върнете назад да прочете темата за самардалата, ще разберете  - защото като е изсушена без сол - ГОРЧИ. Опитах да направя така, с цел намаляването на употребяваните количества сол в къщи, но стана много горчиво и никакъв аромат на този, който познаваме от самардалата, която ядем. На всичко отгоре цялата партида така направих и останах една година на купена от пазара (колкото и да е зле)
Сурова е приятна за подправка, или дори прибрана нарязана във фризера.
Като се мели със солта, сока който пуска се поема от нея, а като се суши - този сок се изпарява - може би от там идва нещо, нямам идея, но ви уверявам - не пробвайте без сол. Може малко, ама никак - не.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия