Появиха се тиквите!

  • 32 857
  • 171
# 15
Ето още нещо

Пудинг с тикива

Продукти: 600 гр тиква, 600 гр ябълки, 1,5 ч. ч. мляко, 3ч. л. захар, 3 яйца, 3 ч. л. грис, малко канела.

Изчистената тиква нарежете на дребно. Задушете я в млякото до полуготовност и прибавете нарязаните ябълки, захарта, канелата и отново задушете. Свалете сместа от огъня и я оставете да се охлади. Прибавете гриса, жълтъците и отделно разбитите белтъци.Разбъркайте внимателно и изсипете във форма за печене или тавичка, намазана с малко мазнина. Изпеченият пудинг поднесете със сладък сос или сметана.
Виж целия пост
# 16
Можеш да я нарежеш и да я запечеш във фуртата, като малко преди да е съвсем готова, я вадиш,  поръсваш със захар (или мажеш с мед), ръсиш със счукани орехи и канела и връщаш да се доопече. Много го харесваме това изпълнение у дома.

Виж целия пост
# 17
Преди доста време ядох тиква нарязана на малки парченца, които бяха като дъвчащи бонбони. Супер беше! Някой, ако знае как се приготвят, моля да пише! smile3501 smile3501
Виж целия пост
# 18
Рачел се казва това. Топят се в негасена вар. После се варят като сладко. Сложно се прави.
Мисля, че това си яла.
Виж целия пост
# 19
Morena, това звучи прекалено вкусно и лесно, за да не го пробвам  Twisted Evil Laughing
Обаче имам сериозен проблем с приготвянето на сладкиши - хич не ме бива,  Mr. Green но пък съм ентусиаст.  Crazy
Та те моля само да ми кажеш градуси и колко време се пече (доколкото знам тиквата иска повечко  newsm78).
Мерси предварително!   bouquet
Виж целия пост
# 20
Фил, не съм го правила от миналата година, та не си спомням...,но за градуси 180-200, пък за време не съм засичала никога.....та просто до готовност....  Sadсори, че не помогнах особенно....сега като реша да го правя непременно ще засека и ще отбележа в рецептата.
Виж целия пост
# 21
Фил, не съм го правила от миналата година, та не си спомням...,но за градуси 180-200, пък за време не съм засичала никога.....та просто до готовност....  Sadсори, че не помогнах особенно....сега като реша да го правя непременно ще засека и ще отбележа в рецептата.

Мерси за градусите все пак   bouquet С моята сладкишова некадърност (всъщност се отнася до почти всички тестени печива)  Mr. Green и това е от полза. Пък за времето - ще пробвам "до готовност" ... Макар че така онзи ден ядохме неопечена баница...  hahaha Joy
Предпочитам да виня фурната, но пък защо тогава манджите си стават ОК... newsm78 Mr. Green
Виж целия пост
# 22
Охооо, много обичам тиква Crazy. Знам също, че е много полезна. Майка ми правеше баница с орехи и тиква, направо я обожавах. Та значи прави си блатове, настъргва половин тиква. Всеки блат маже с разтопено масло, ръси тиква, орехи, захар и канела. След това завива на руло и подрежда в тавичката. Сега се чудя тази баничка ако се залее със сироп да престои дали ще е хубава newsm78?
И без сироп става, защото тиквата е много водиста и пуска сок. Можеш да поръсиш с пудра захар. Казва се тиквеник. Мойта баба прави такъв.
Виж целия пост
# 23
Аз правя за закуска банички от бутер тесто с тиква - настъргана, леко задушена, с добавка ванилия или канела и кристална захар. Но сместа я оставям предварително да се поотцеди в гевгир или в чиния с два-три пласта домакинска хартия.
Виж целия пост
# 24
Mamica, не беше рачел. Тези парченца се печат във фурна.Явно от съотношението захар/тиква се получава като"дъвчащи бонбони".
Виж целия пост
# 25
Ще следя темата с интерес.
Виж целия пост
# 26
Mamica, не беше рачел. Тези парченца се печат във фурна.Явно от съотношението захар/тиква се получава като"дъвчащи бонбони".

Да не би да е това? в тава се смесват 1 пръст вода и 1 ч.ч. захар. Тиквата се нарязва на парченца, които се нареждат в тава с кората нагоре. Пече се до пълно омекване. Към края на печенето парченцата се обръщат и се запичат.

Тази рецепта я имам преписана в тефтера от някъде, ама и аз не си спомням от къде. Тиквата става много сладка и карамелизирана.
Виж целия пост
# 27
Наталия цъ.
Правила съм така. не е .
Виж целия пост
# 28
А някакво основно ястие с тиква,например с пилешко,телешко месце,ако някой има изпитани рецепти моля да пише. Hug  bouquet
Виж целия пост
# 29
А някакво основно ястие с тиква...
Не съм ги изпробвала, но ако ти се експериментира .... bowuu

Две рецепти + снимки от сп. Меню.

Пълненена тиква с боб

5-6 порции

1 по-малка кръгла тиква (около4-5кг)
½ ч.ч булгур
100мл гореща вода
2с.л. зехтин
2скил. пресован чесън
1 стрък праз, нарязан на шайби
5 гъби, нарязани на резени
300г/2ч.ч. сварен и отцеден зрял фасул
1с.л. дом. пюре
1малка люта чушка
1ч.л. джоджен
сол и черен п-р на вкус

Тиквата се измива, отрязва се капак, изчистват се семките, намазва се отвън и отвътре със зехтин, завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180С или в МВ, докато омекне и се зачерви. Изхвърля се отделената при печенето течност.
Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 мин. и се отцежда. В загрятата мазнина се запържват празът, гъбите и чесънът. След 4-5 мин. се прибавят булгурът, фасулът, лютата чушка, водатата и дом. пюре. Овкусява се със сол и пипер и ври на тих огън, докато се свари булгурът.. ако е необходимо се добавя още вода. Плънката се изсипва в тиквата и се пече на 180С 10-15 мин.
Преди печене тиквата/плънката може да се поръси с моцарела или настърган кашкавал.


клик



Карбонада криола (Аржентинска манджа)

1кг тел. шол, нарязан на малки кубчета
2с.л. олио
1 гл. лук, нарязан на ситно
1скил. чесън, нарязан на ситно
200г белени домати
1с.л. Маги Вълшебен вкус Градински подправки
1 среден картоф, нарязан на кубчета
250г. тиква, на кубчета
5-6 малки млечни царевички
½ ч.ч. объл ориз
4 половинки сушени праскови
4 половинки сушени круши

В загрятата мазнина се сотират лукът и чесънът. Прибавя се месото и се запържва бързо на висока t . Прибавят се доматите, градинската подправка и се налива 1ч.ч. вода. Щом заври, се намалява и къкри 30 мин., докато поомекне месото. Прибавят се зеленчуците, тиквата, царевицата, оризът и сушените плодове. Ястието къкри още 20 мин., като се разбърква от време на време... ако е нужно се добавя още малко гореща вода.


клик


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия