Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво ни разказва Венера ?

  • 976
  • 1

Венера като утринна и вечерна звезда

Автор: Сенка Любич, Сдружение на хърватските астролози
Превод: starinthenightsky (beautyexplorer)


Венера е „вътрешна“ планета, чиято орбита се намира между Слънцето и Земята. Тя има период, през който е невидима за нас заради съвпада си със Слънцето. Съвпадът може да бъде долен, когато Венера преминава между Слънцето и Земята или горен, когато е отдалечена от Земята и се „скрива“ зад Слънцето. Когато Венера прави долен съвпад е невидима за около 8 дни, а след това се появява като сутрешна звезда – Фосфорос или Луцифер – тази, която носи светлина. Когато е в горен съвпад, тогава не я виждаме за около 60 дни. След горния съвпад се появява като вечерна звезда или Хесперус, което дословно означава „запад“.

За начало на цикъла на Венера се счита долния съвпад , когато тя се намира най-близо до Земята. А началото на моментния цикъл е долния съвпад на 29.10.2010 г. на 5 градуса в Скорпион. След кратък период на невидимост или „окултна“ фаза, се е появила на сутрешното небе на 3.11.2010 г. Това е бил хелиакалния изгрев на Венера. Това „раждане“ на Венера е моментът, в който тя първи път се появява на хоризонта преди Слънцето и от древността са отдавали на този факт голямо значение. Древните народи на Месопотамия и средна Америка са смятали Венера за агресивен бог на войната и внимателно са проследявали нейното движение. Като сутрешна звезда е била видима за около девет месеца. Горен съвпад се е случил на 16.08.2011г., когато Венера е била най-отдалечена от Земята. Окултната фаза, в която тя е била невидима е бил в в период от около 60 дни, за да се появи през октомври 2011 г. като вечерна звезда – Хесперус.

Когато гледаме от Земята, виждаме, че Венера заради нейната вътрешна орбита е максимално отдалечена от Слънцето на около 45 °. А точно сега в края на март 2012, Венера е най-отдалечена от Слънцето – 26.03.2012 46 градуса ! Затова и я виждаме как блести високо на небето като сияйна вечерна звезда – Венера Хесперус. След като е достигнала своята максимална отдалеченост от Слънцето, Венера започва отново бавно да се приближава към него до момента когато на 15.05.2012 не тръгне в ретрограден ход и се приближи към Слънцето толкова, че няма да имаме възможността да я видим. В този момент когато е най-отдалечена от Слънцето Венера символично е постигнала своя пик и пълен капацитет на своята сила, а с постепенното приближаване към Слънцето тя приключва цикъла и се подготвя да влезе в нов. Този цикъл на Венера е със средна продъжителност от 584 дни, през които виждаме Венера за около 260 дни като сутрешна и 260 дни като вечерна звезда с два окултни периода.

Новият долен съвпад ще се случи на 05.06.2012. Тази година дори ще бъде видим и „танцът“ на Венера през Слънцето. Това се случва два пъти в разстояние на осем години, но след това не се повтаря през идващите сто години, което го прави твърде рядко явление. Предният път когато Венера видимо е „танцувала“ през Слънцето е било на 08.06.2004 г. Венера има и своите по-големи цикли, но ще оставя това за друг път.

За да разберем по-добре значението на отделните фази на цикъла на Венера ще си послужим с древния шумерски мит за богинята на любовта и плодородието Инана. Историята е с давност от около 5 000 години и вероятно потвърждава факта, че шумерите 3 000 г. преди новата ера са проследявали нейните цикли. Хелиакалният изгрев на Венера като сутрешна звезда е раждането на богинята.

Тя е силна, красива и блестяща. Периодът от хелиакалния изгрев до момента когато Венера не достигне най-голямата си видима отдалеченост от Слънцето е периодът когато нейната сила се увеличава и достига максимум. Венера Луцифер, сутрешна звезда или като при нас обичат да я наричат „Звиезда Даница“, е силна, подхожда към живота почти агресивно, борейки се за своите желания. Във връзките си тя внася свежест, нова енергия и надежда, социално е ангажирана и отворена към живота. Тя притежава несломима готовност за риск в любовта и във войната и много себично задоволява своите желания. Тази част от цикъла на Венера е добър за осъществяване на личните желания. Тогава Венера е мотивирана към действие и инициатива. Връзките се сключват импулсивно, имат голям сексуален заряд, инстинктите се изразяват невъздържано без задръжки. За да можем по-добре да разберем тази активен, почти мъжки заряд на Венера можем да си припомним за гръцката богиня на лова Дияна, Амазонките или за самата Афродита.

Тогава обаче започва нейното „слизане в подземния свят“. Богинята Инана в сребърна лодка тръгва към подземния свят. Мъжът на нейната сестра Ерескигал е умрял и Инана отива на погребение. На пътя към подземния свят Инана трябва да премине през седем врати. За да си осигури преминаването, на всяка една от вратите тя трябва да даде нещо от това, което притежава – корона, огърлица, гривни, обувки, воал, облекло … Гордата и силна богиня с неохота се отделя с атрибутите на своята сила, но въпреки това Инана се предава и се запътва към откриване на нови измерения на съществуването. Разсъбличайки се тя бавно и постепенно губи своята сила и пристига напълно гола в подземния свят.

Луната представлява сребърната лодка, с коята Инана плува в подземния свят. Всеки път когато на сутрешното небе се случва съвпад между Луната и Венера, символично богинята Инана пристига до врата. Седемте видими съвпади между Луната и Венера представляват седемте врати на подземния свят. На всяка врата Инана губи част от своята сила, което всъщност означава, че Венера се приближава до горен съвпад със Слънцето и всеки ден все по-малко може да се види на небето, все по-слабо сияе. Нейната импулсивност и първична сила все едно се колебаят в очакването на опита който я очаква като се „гмурне“ под повърхността, когато се спусне в подземния свят. Нейното заточение в подземния свят с продължителност от 60 дни представлява горния съвпад между Венера и Слънце. Срещата с жестоката й сестра е коствал живота на Инана. Сърдита и отчаяна заради загубата на мъжа си, жестоката Ерескигал е убила Инана. Смъртта на Инана е показател за деструктивна енергия. Изглежда така все едно, че Венера може да отприщи своя бяс на света, като богиня на войната, затова и периодите когато Венера се намира в подземния свят са еднакво „опасни“. Маите са свързвали ключовите точки от цикъла на Венера с преврати, нещастия, конфликти и войни. И докато е изглеждало така все едно, че Инана завинаги ще остане в подземния свят, нейните защитници са се погрижили да възкръсне и да се върне в своя свят.

След горния съвпад и окултния период за около 60 дни Венера се появява като вечерна звезда. Инана отново се ражда и се връща в своя видим свят. Сребърната лунна лодка отново превежда Инана през седемте врати и на всяка една тя получава обратно своето облекло и накити. Отново имаме седем видими съвпада между Луната и Венера. Венера Хесперус, вечерната звезда носи по-спокойна енергия. След опита си в подземния свят тя е по-мъдра и зряла, няма я вече онази себична ориентация за инстинктивното задоволяване на личните желания, нито пък има неконтролирани емоции. Готова е за сътрудничество, помирение, споразумение, подбор. Приема правилата, които са по-силни от личните инстинкти. Отлично време за всякаква социална активност и укрепване на връзки.

Приближава се края на един цикъл на Венера. Долният съвпад е на 05.06.2012 г. и скоро след хелиакалния изгрев предстои ново раждане на богинята. По традиционната интерпретация това е опасен период, защото енергията на Венера е невъздържана. Смята се, че по това време може да пламнат конфликти, често да се случват някакви произшествия и да е възможен някакъв срив на видни хора във властта. Изглежда, че това лято може да бъде горещо на политическата сцена.

Фази на Венера
Автор: Румен Колев

Източна Венера – Зорница – войнствена, завладяваща, активна
Западна Венера – Вечерница – спокойна, омиротворяваща, етична

 

Първа фаза – Ретроградна източна Венера – 20–21 дни – агресивна, демонстративна, неустойчива, чувствителна.
Втора фаза – Директна източна Венера – 266 дни – подвижна, атрактивна,активна, провокативна, ярки и дълбоки чувства.
Трета фаза – Директна западна Венера – 272 дни – адекватна, устойчива, вярна, предпазлива, състрадателна.
Четвърта фаза – Ретроградна западна Венера – 20–21 дни – тревожна, сантиментална, ранима, живее със спомените, трудно се възстановява след раздяла.
 

Първа фаза – Утринна Венера, директна, изгряваща преди Слънцето
Влюбчива – силна, ярка и завладяваща емоционалност, осъзнава ясно желанията и влеченията си, изпреварваща събитията, няма търпение, има големи очаквания, но и бързо претърпява разочарования. Няма проблем с прекратяването на връзките. Бунтарка. Неспокойна.
Реагентна – бързо превключва от една ситуация на друга. Стреми се към обновление на връзките и нови емоции. Има нужда да експериментира. Потребност от силна и страстна любов. Активни чувства. Обича кратко, но страстно.
Независима – С годините развива хладност и рационалност в отношенията.
 

Втора фаза – Утринна Венера, ретроградна, изгряваща преди Слънцето
Неустойчива и несигурна в себе си и чувствата си. Активна емоционална енергия, която обаче е насочена навътре, а не навън. Любовните чувства и симпатии се преживяват интензивно на вътрешно и нямат проява на външно ниво. Или на външно ниво се проявяват като срамежливост, затормозеност, агресивност.
Самовглъбена и нестандартна личност. На такива хора им е трудно напълно да се разкрият. Възможно е да мине немалко време, докато те съумеят да постигнат това, което е заложено в тяхната природа. От друга страна притежават сила да осъзнаят своите грешки и след поражение да тръгнат отново напред.
Склонност да се въвлича в неподходящи връзки.
Преживява болезнено и несподелено любовните разочарования. Любовни драми. Развива зависимости.
Нестабилна ценноста система и честа смяна на приоритети.
Прекалено търсеща любов и внимание. Болезнено усещане, че не е достатъчно обичана и желана. Ненаситна. Вкопчва се в партньора. Прави сцени на ревност.
 

Трета фаза
– Вечерна Венера, директна, залязваща след Слънцето
Адекватна, устойчива, вярна и предпазлива.
Емоционално спокойна, уравновесена и сигурна в себе си.
Търпелива – дава възможност и време на любовта да се развия и разцъфне, не бърза. Не поставя условия и изисквания.
Не изпреварва събитията, а ги следва. Оставя активността у другите и не прави първа предложение.
Привързва се дълго и трайно, няма нужда от нови емоции и авантюри. Потребност от вярност, сигурност и защита. Състрадателна, човечна.
Стабилна ценностна система и постоянни приоритети. Не поема финансови рискове.
 

Четвърта фаза – Вечерна Венера, ретроградна, залязваща след Слънцето
Емоционално неустойчива, несигурна в себе си. Пасивна.
Тревожна, сантиментална, ранима, свръхчувствителна. Затруднена способност да се приспособява към хора и обстоятелства и да реагира по правилен начин. Емоционално изолиран в детството човек.
Обича дълго и продължително, притежава голяма преданост и всеотдайност. Първата любов оставя отпечатък за цял живот. Нещастна любов в ранна възраст. Чувства се предаден, измамен. Обидчив, чувствителен, раним.
Емоционалният живот протича вяло, неудовлетворително, подсъзнателни влияния могат да попречат за развитието на дадена връзка. Трудни връзки, кармично обусловени. Намира щастието и спокойствието в любовта в по-късна възраст. Скрива своите достойнства и компетентност. Да трансформира чрез отдаденост в изкуствата. Живее със спомените. Трудно се възстановява след раздяла.
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата, Starinthenightsky Simple Smile Страхотна е!

Моята Венера е западна, доста видима - на 42 градуса от Слънцето. Като фаза - е след долен съвпад (началото на цикъла), след постигане на максимална яркост, вече започва да намалява и да се отдалечава то Земята за горен съвпад. Може би да е имало един съвпад Венера-Луна - от максималната яркост - до раждането ми. Гледам в ефемеридите следните дати:

6 август - ретроградна
27 август - долен съвпад (началото на новия цикъл)
30 август - хелиакален изгрев
18 септември - директна
1 октомври - най-ярка
7 ноември - най-отдалечена - 46 градуса - би следвало да е най-видима и блестяща
22 декемрви - аз се раждам - 42 градуса от слънцето - силата започва леко да намалява. Нямам карта пред себе си, но за дните от 7 ноември до 22 декември - трябва да има един съвпад Венера/Луна.

Ако разгледаме актуалния цикъл - той е започнал с долния съвпад на 3 юни 2020г., последван от хелиакален изгрев на 10 юни 2020г. Най-ярка е била на 7 юни и най-отдалечена 13 август. Този период - до колкото разбирам е най-силен?

Сега Венера се движи към горния си съвпад, който ще бъде на 26 март 2021г. в края на 6 градус в Овен. Окултният период на невидимост от 60 дни предполагам е от 14 февруари (morning set) до вечерния изгрев на 4 май?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия