Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какво показват завишени стойности на Креатин фосфо киназа (CPK) при дете?

  • 556
  • 13
Здравейте,

Опитах се в заглавието да бъда максимално кратка и ясна - интересува ме знаете ли какво показват завишените стойности на Креатин фосфо киназа (CPK) при тинейджър?
Днес пуснахме обширни изследвания и наред с доста други повишени неща и този показател ме изненада, че е завишен.
Дали някой може да даде предварителни насоки преди консултите с лекарите?

Предварително благодаря!

Разтревожена мама
Виж целия пост
# 1
Доколкото знам има 3 вида СРК - в сърцето, в мускулатурата и в мозъка и белия дроб. Завишените стойности могат да показват някакви нарушения в тези органи и системи. Ако наскоро е имало физическа травма може да има и завишения на стойността. Това го казвам от опит, базиран на дете на моя позната. Дано след направената консултация с лекар постигнете спокойствие и всичко да е наред. Освен това пишете, че има и други завишени показатели. Може нещата да са свързани.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за отговора.
Нямала е физическа травма.
Виж целия пост
# 3
Дорис, задължително идете на специалист, но недей да се филмираш предварително. Тийнейджърите са странни същества Simple Smile Понякога хормоните им правят големи номера. Пожелавам ти при вас всичко да е наред!
Виж целия пост
# 4
Означава, че сигурно е спортувал активно или е извършвал по-тежка физ. дейност. Колко над нормата са повишени? Измерете ги отново след няколко дни покой.
Виж целия пост
# 5
Благодаря момичета! То моето дете е в домашна изолация и състояние "медуза" Simple Smile Спортувала е 3 дни преди изследването.
Виж целия пост
# 6
Не се успокоявай!
Направете консултации със специалисти!
Общо взето, извод се вади, като се съпоставят повече показатели.

Какво наложи тези изследвания?
Виж целия пост
# 7
Благодаря! Разбирам, че е сериозно след като упорито повтаряте да отидем на специалист. Чакам ендокринолога да види изследванията. А проблема с CPK за какъв специалист е?
Виж целия пост
# 8
Личната ще те насочи- пулмолог, кардиолог
Но може да е от възрастта нещо
Виж целия пост
# 9
8080 беше при моя син   , норма до 200 . Беше с грип ,една сутрин стана и не можеше да върви. Освен това АСАТ и АЛАТ бяха над 200 ...
Но при него се водеше усложнение на грип- миозит , при вас ,хм - шантава работа.
Сега ме е страх да го изследвам направо ...
Между другото казват ,че може да се повиши от мускулно натоварване, но стойност по-нормална ,не като при моето извънземно - в мускулна треска се изразявало .
Виж целия пост
# 10
За СК сме посещавали невролог и ревматолог, за СК-МВ кардиолог и невролог, но за това не ми е ясно. Дано поне малко Ви помогнах..
Виж целия пост
# 11
И аз искам да попитам - какво наложи изследване на креатин фосфокиназа? Който го е искал, трябва да си каже мнението. Ендокринолог ли го е искал?
Обикновено, завишаване на само един показател не говори за нищо и се гледа в съвкупност с други показатели.
Виж целия пост
# 12
Вите, какво точно е наложило изследване н Креатин фосфатаза няма значение. Пуснали сме около 200 показателя. При толкова голяма кръвна картина е ясно, че има проблем, но ние отдавна сме в битка и търсим какво става с детето ни. Просто този показател ме изненада, от една страна, че за пръв път го правим и от друга, че  е завишен, а в интернет има страхотии за него.
Гогната му граница е 130, а при дъщеря ми е 186. Виждайки резултатите на детето на мадам тиква, разбирам, че е имало къде по-големи завишения без някой да се юрне да ги плаши.
Ендокринолог пусна изследването, но то е с цел обстоен и общ преглед какво се случва в организма, а не с конкретен сега появил се проблем.
Чакаме да излязат всички изследвания и ще се преглеждат от ендокринолога, а после от хематолога.
 
Виж целия пост
# 13
Значи ние тук въобще не можем да сме компетентни с мнения, при конкретния случай - "200 показателя за идея". Само ендокринологът знае какво търси.
А, аз само знам, че този показател не се разглежда индивидуално.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия