Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

СМС с добавена стойност към номер 145145

  • 899
  • 7
Добър  ден, мой възрастен близък има начислен смс на стойност 5.00 лева на мобилния си телефон. От оператора му отговарят, че е от плащане през приложения в интернет Pelican, Amachay, Cokun. Той разбира се не знае какво е това, аз също. Спомня си, че е получил гласово съобщение с някакво предложение и натиснал, че не иска да бъде абониран. Живея в чужбина и искам да помогна. Имате ли идеи какво е това и как да се предпази  за в бъдеще? И ако продължава къде да направи оплакване. Не пиша името на оператора, защото мисля, че към момента няма значение.
Виж целия пост
# 1
Близкият ви е станал жертва на измама. Съобщението, което е получил е лъжливо и го приканва уж да се откаже от нещо. Но услугата, от която го карат да се откаже е несъществуваща, а ако натисне линк, изпрати смс или имейл, той всъщност пада в клопката на измамниците. Линкът може да е заразен с всякакъв вирус, в случая са го таксували за изпращане на Смс като таксата към този номер е 5 лв. Нека повече не натиска линкове в съобщения, които НЕ знае от кой са и не връща Смс-и към номера, които не са му известни. Да се обади в оператора и да съобщи, че е станал жертва на измама и кой е номера. Би трябвало таксуването да е еднократно, освен ако не е предоставил някаква допълнителна информация като да си е попълнил данните и телефона някъде. Ако питате, дали ще му върнат 5те лв, едва ли, но поне да няма следващи таксувания. Предупредете го повече да не отговаря на съобщения с неизвестен подател. Утре могат да му пуснат СМС, че е спечелил нещо и да натисне линк, за да си го получи и какви ли още не сценарии. Трябва много да се внимава! Успех.
Виж целия пост
# 2
Измама е това. Самото натискане за уж отказ го таксува с 5 лв. Трябва просто да игнорира такива съобщения, а ако продължават въпреки това да се начисляват суми, да подаде жалба в офис на оператора с искане да му се възстановят тези суми, както и да настоява служебно да му прекратят получаването на подобни съобщения с добавена стойност. Правила съм го, работи, възстановиха ми парите. Тогава се оказа, че и самите служители бяха потърпевши от такава измама, така че най-любезно ми съдействаха.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за отговорите и съветите. засега е еднократно. Ако се повтори, ще пусне оплакване до оператора.
Виж целия пост
# 4
Благодаря за отговорите и съветите. засега е еднократно. Ако се повтори, ще пусне оплакване до оператора.

Здравейте, имам същия проблем с моята майка. Но при нея и предния месец ги има начислени тези 5 лв. и този! При Вашия близък еднократно ли си остане или пак има начислени 5 лв. От мобилния оператор и на мен ми казаха, че е изпратен смс или нещо такова на 145145..
Виж целия пост
# 5
Да, Мирослав, засега е само еднократно в сметката за януари.
Щом е 2 пъти, трябва да се обърне внимание.
Решила съм, че ако се повтори, ще се оплача в комисията по регулиране на съобщенията.
Оплакването до оператора в контактна форма по интернет беше без резултат. Скоро прочетох, че са разкрили някаква измама с номера от Малдивите. Но нашият случай не съвпада точно с този.
За оплаквания:
https://crc.bg/bg/kontakti/zhalbi

Тъй като живея в чужбина, не мога да погледна историята на СМС на телефона и да видя как точно се е получило.
Ще пиша тук ако имаме някакво развитие.
Виж целия пост
# 6
Разбрах какво се е случило! Без да иска майка ми е натиснала нещо и тия от Cokun веднага са изпратили смс с някакъв линк с код за активация на приложението, което всъщност не е инсталирано. А иначе е два пъти, защото веднъж го е направила на 10 януари и после пак на 30.01 и първият път е влязло в предната фактура, а втория в сегашната. Станало е защото стария телефон постоянно нямаше памет и искаше все нещо да чисти, за да работи и тя явно докато е чистила нещо без да иска е натиснала това. Сега вече е с нов телефон и няма да има тия проблеми...надявам се Wink
Виж целия пост
# 7
Благодаря За разяснението. Дано не се повтаря. Ще предупредя и нашия дядо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия