Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа с полимерна глина

  • 870
  • 5
Здравейте! Знам, че има тема за работата с глина, но понеже е доста замряла, реших да създам нова. Допитвам се до вас, понеже мисля да се пробвам да правя декорация за чаши, като използвам полимерна глина. Самото създаване на фигурки не би трябвало да е проблем (имам художествено образование, което се надявам да ми помогне), но технологичната част не ми е съвсем ясна. Разрових се из интернет и попаднах на статия, в която беше описано как се процедира. Според статията, се прави нещо като шаблон на силуета на фигурката, след което се очертава върху чашата, а после това място се шкури (само там, където ще има досег с полимерната фигурка). Понеже четох оттук-оттам мнения в този форум и не срещнах нещо по въпроса с шкуренето, се чудя дали това е правилният начин. Освен това се питам дали акрилните бои за доизкусуряване на декорацията са добра идея, дали ще са трайни върху полимерната глина. И последно да попитам — задължително ли е фигурките да се лакират накрая? Просто ми се струва, че някои изделия биха изглеждали по-добре и по-естествени, ако не са гланцирани. А лакът, който ще ползвам задължително ли трябва да е специално за полимерна глина, или може да е за нокти, примерно?  Благодаря предварително на всички, които ще се включат!
Виж целия пост
# 1
Художественото образование няма много общо със скулптурирането и моделирането, освен ако това не е било специално изучавано.
Трябва да се шкури защото иначе на гладък лак как ще го залепите според вас?
Акрилните бои не са трайни върху нищо по дефолт, защото са водоразтворими, отделно от факта, че просто могат да се изчоплят  с нокът като изсъхнат.
Хората са измислили различни лакове за различни неща. Лакирайте една чиния с лак за нокти и я пуснете в миялната машина за да си отговорите на въпроса.
Виж целия пост
# 2
Нод, нямам опит с декорация върху чаша, така че може и да греша. Според мен дори и да я шкуриш има голяма вероятност апликацията да падне ако не е залепена или не обгръща цялата чаша. Все пак чашата е подложена на големи температурни разлики- материалът се свива и разширява. Ако след изпичането се отлепи внимателно и после се залепи отново с лепило за керамика може би ще е по- здраво.
Относно акрилните бои- един от най- добрите варианти за рисуване върху полимерна глина, но в твоят случай мисля, че лакирането е задължително, за да не се отмие боята. Има различни видове лакове (както при фирнизите) - матови, перлени, гланцови... Не те съветвам да използваш лак за нокти- има голяма вероятност да не изсъхне, а да остане лепкав.
И още нещо преди да нанесеш боята: понякога след изпичане се образува съвсем тънък мазен слой- мини с памуче, напоено с алкохол, за да го отстраниш.
В Ютюб има уроци- гледай и пробвай Blush и да не стане от първият път- не е драма, ще си знаеш за следващия.
Виж целия пост
# 3
Днес изпекох първите 2 чаши, но се оказа, че изобщо не мога да отлепя фигурките. Така здраво са залепнали, че колкото и да дърпах, не се отделят от чашата. В интерес на истината едната чаша не съм я теглила чак толкова, понеже има по-тънки елементи и сигурно ще се начупят. Представлява кошница с рози, от която даже се отчупи едно от листата. Ако знам, че няма да се разлепят след няколко измивания, бих ги оставила така, но не съм убедена. Иначе съм купила епоксидна смола за залепянето. Ще помоля, ако има някой, който е запознат с технологията на цялата работа и прочете поста, да ми обясни как да процедирам. Пропуснах да спомена, че купих глина на cernit, тъй като е малко по евтина. Оказа се, че като я размеся, става доста мека и лепкава, което ме затруднява. Освен това, докато правя фигурката, понякога се налага да натисна малко повече някъде, което води до получаване на известни грапавини (не там, където натискам, а там където придържам с другата ръка). Качвам снимка на двете чаши и приемам всякакви съвети.
Виж целия пост
# 4
Nod32, красиви чаши. Аз съм начинаеща в това и имам няколко въпроса.. подходяща ли е на фимо полимирната глина като за човек, който започва сега. Видях, че те имат и инструменти. Залепянето с какво лепило се случва и печенето. Благодаря Ви.
Виж целия пост
# 5
Nod32, красиви чаши. Аз съм начинаеща в това и имам няколко въпроса.. подходяща ли е на фимо полимирната глина като за човек, който започва сега. Видях, че те имат и инструменти. Залепянето с какво лепило се случва и печенето. Благодаря Ви.
Половин час писах отговор и накрая всичко изчезна. Доколкото разбрах за залепяне се използва епоксидна смола. Аз пекох моите чаши 30 минути на степен 1.Ползвах глината на сернит, но може би колко ще е твърда не зависи толкова от марката, колкото от това доколко е „прясна” партидата. Иначе и аз като начинаеща нямам всички необходими инструменти. Гледам, че в алиекспрес са доста по-евтини, но сигурно ще се чака поне месец доставката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия