Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Много съмнителни намерения за усвояване на една шахта.

  • 1 048
  • 14
Здравейте,

Живея в апартамент строен 39-та година в София. Жилището е с прилични размери, проблемът, е че домакинството ни набъбна и след някоя и друга година, живот и здраве, разни пъпчивци ще се бият пред вратата на тоалетната, която е една и е отделно от банята. Последната е 1.4м на 2.5. на късата стена има огромен прозорец, който винаги съм смятала, че е пътят към ада - тухлени стени, паяжини, вятър вие... и т.н. с две думи шахта. Един ден ми попадна архитектурния план на сградата и установих, че въпросната шахта е с размери 1.4м на 0.8м. И така, измореният ми от бебешки писъци мозък реши, че това е любимата ми шахта и ако има начин на този свят съвсем законно и с разрешение от когото е нужно да я усвоя към моята малка баня, като разбира се се остави малък "комин", който ако е снабден с вентилатор успешно да издърпва влагата от банята и  да не се  пречи на съседите отдолу и отгоре, ще съм много щaстлива. Според вас дали има някаква надежда... Нарисувала съм ви една картинка за да е по-нагледно и искам да вметна, че на първия етаж вече са се сетили и са се нанесли в шахтата, но те са първи етаж все пак. Ще се радвам да споделите опит и знание и не ме хранете много.

Виж целия пост
# 1
Всички мечти са прекрасни Grinning, но дълбоко се съмнявам (да не казвам направо, че е невъзможно), че някой ще го узакони това нещо.
Това са вентилационните шахти от едно време и е абсурд да бъдат прекъсвани. Така са се проектирали сградите по това време. Съседите ви на първия етаж най-вероятно са го направили незаконно това присвояване. Вие бихте могли да пробвате по същия начин, само и ако единствено сте непосредствено над тях. Това е.
Виж целия пост
# 2
Няма как да стане. Нито законово, нито пък чисто технически. Там нямате подова конструкция, няма на какво да стъпите. Съседите на първия етаж имат под, защото от тях започва шахтата и води нагоре, така си е построена сградата, затова са се изхитрили и са си преградили и таван. А при вас трябва под, който ще има сериозна носеща функция. Освен това ще се наруши площта на самата шахта, което ще компрометира и вентилационната й функция - с други думи ще спре да вентилира на естествена тяга и съседите отдолу ще писнат.
Виж целия пост
# 3
Мда, въобразявах си, че би могло да се изпълни технически с някакви арматури и кой знае, а и ако всички по етажите са съгласни биха могли да се възползват - все пак освен мен това са още 3 апартамента, техните бани също са впечатляващо големи.

А, в новото строителство колко са големи вентилационните шахти? Едва ли са 1 м2...
Виж целия пост
# 4
Брат ми стъпи леко в шахтата при ремонта на банята, ама може би 10-20см, не повече.
Виж целия пост
# 5
Имате отделна тоалетна и баня 1,4/2,5м?
Не знам колко души живеете в апартамента, ама чак да се биете за тоалетната🤔.
Живея в панелен апартамент, двустаен. Баня и тоалетна са заедно. Размерът на помещението 2/1,1 м. Три поколения сме, четирима души. Децата ми са на 10 и 6 години и няма все още бой за баня и тоалетна, има си ред кой след кого влиза и кога.
Ако има как да свържете с отходния канал в тоалетната, сложете една тоалетна и в банята.
С оглед мен в бъдеще по-скоро ще има бой за банята, в тоалетна се влиза за минутки за разлика от банята. Там е докато свърши бойлерът, освен ако не сте на ТЕЦ.
Виж целия пост
# 6
Имате отделна тоалетна и баня 1,4/2,5м?
Не знам колко души живеете в апартамента, ама чак да се биете за тоалетната🤔.
Живея в панелен апартамент, двустаен. Баня и тоалетна са заедно. Размерът на помещението 2/1,1 м. Три поколения сме, четирима души. Децата ми са на 10 и 6 години и няма все още бой за баня и тоалетна, има си ред кой след кого влиза и кога.
Ако има как да свържете с отходния канал в тоалетната, сложете една тоалетна и в банята.
С оглед мен в бъдеще по-скоро ще има бой за банята, в тоалетна се влиза за минутки за разлика от банята. Там е докато свърши бойлерът, освен ако не сте на ТЕЦ.

4 души сме и ние. На ТЕЦ сме и в банята совен мивка с шкаф, душ и в бъдеще още една тоалетна чиния трябва да сложа и пералнята, вероятно и сушилнята върху нея. Ще стане тясно, не е чак като възгордяла се душ кабина, но като има все пак някакъв вариант, защо да не го проуча.  Simple Smile 2,5 е по окомер, може и 2,3 да е, само за 1.4 съм сигурна...
Виж целия пост
# 7
Нямате ли някоя чупка в коридорите за пералнята и сушилня?
Виж целия пост
# 8
Технически може да бъде изпълнено дори да сте на гредоред, а не на плочи, но ще имате няколко проблема:
1. законно няма как да стане
2. със сигурност ще имате проблеми със съседите
3. скъпо е като изпълнение и ефекта е малък

За по-малко пари и разправии може да си вземете една комбинирана пералня-сушилня с мивка и ще си спестите главоболията.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 9
Имам малък апартамент в стар тухлен блок от 50-та год.с ужасно малка обща баня и wc.1/1,30м.На партерен етаж е.Има шахта и съседите над мен/на 4ет.е/са си я усвоили.Има и една ниша в кухнята,която граничи с банята/преди е ползвана за килер/около 1/1,5м е/.Ние сложихме преди години там мивка и шкафове.
С усвояването на шахтата са усвоили и това място и сега имат дълга и тясна баня с тоалетна.Някои са сложили и малка вана.
Не са ни искали разрешение,съмнява ме да е узаконявано.
Ако някога се наложи там да живея и аз бих предприела този ремонт.
Виж целия пост
# 10
Живея в подобен блок. Този тип шахти са противоземетръсни. Преди години на част от съседите им беше хрумнало да усвоят  1/2 от шахтата  за да си разширят апартаментите/  т.е. още 4-6 квадрата/. Събраха се хората и го решиха. Започна изграждането на конструкцията и се появи архитект/ живущ в кооперацията, които също щеше да е в печаливша позиция от зазиждането на въпросната шахта, но не живее постоянно в сградата/. Той обясни защо е проектирана тази шахта, но ..........строежа на конструкцията продължи.  Същия човек извика всички възможни институции в сградата с цел да се върне шахтата в изходно положение. Глобиха част от хората, развалиха  металните конструкции и реално към днешна дата  само на 1 -вия етаж има подобна.
Всеки сам решава в какви приключения иска да влезе.
Виж целия пост
# 11
Направо се радвам, че живея в панелен блок, където тези "екстри" ги няма. Не, че и в панелките не се рушат трегери, за да се вкара балкона към кухнята/стаята.
Но пък съм виждала и други екстри като правене на допълнителна тоалетна / баня🤔 в гардеробната ниша и вкарване на водата в мръсния канал за кухнята. Това на последен етаж, не на първи.
Знам и за изнесена на балкона кухненска мивка, чиято мръсна вода е вкарана пък във водосточната тръба. Ама си е цвете в сравнение с пипане на шахти и усвояването им.
Виж целия пост
# 12
Вкарване на на мръсна вода в канал в гардеробна ниша няма как да е цвете в сравнение с това, за което аз питам. Тази шахта, в нашата сграда се намира в рамките само на моя имот. Намира се на външната страна на цялата сграда, т.е на т.нар калкан, който не съществува, защото сме долепени до друга сграда. Не е земетръсна шахта, стените са тухлени. За да я усвоя трябва да бутна стена, която не е носеща. Не сме и гредоред. В общи линии няма да направя нищо без да се консултирам с някой,  който има нужната експертиза, но ми беше интересно да видя дали има и други луди и техния опит. Благодаря ви за отговорите. Simple Smile

Sstaliq благодаря за предложението, но комбинирана не е вариант, но мивката отгоре е good point! Yellow Heart. Без да отварям темата за сушилните, мисля вече стана ясно, че отделните уреди са по-ефективни.
Виж целия пост
# 13
За такова нещо ви трябва проект и разрешително. Дали ще Ви го дадат не знам. Но ако аз съм под Вас, определено бих подала сигнал, за да проверят законно и безопасно ли е. В случай че документите са Ви наред нищо не губите, но ако се окаже, че нямате право на такова преустройство, то ще ви накарат да върнете всичко в първоначалния вид.
Проверете внимателно за какво е предназначена тази шахта, ще нарушите ли стабилността на конструкцията по някакъв начин, ако я усвоите, съседите Ви съгласни ли са да я усвоите, технически как може да бъде изпълнено това присъединяване и на последно място на каква цена ще Ви излезе и струва ли си съответно.
Виж целия пост
# 14
Абсолютно възможно е! Но дали си заслужава е съвсем друг въпрос.
Мисля, че ще е по-изгодно да смените апартамента...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия