Пълнени чушки "като на баба"

  • 4 823
  • 62
# 30
И аз като Ева не мога никога да ги докарам като на свеки . Моите и всеки път различни стават на вкус.Хубави са и моите  ,но не са същите като нейните. Според мен зависи от чушките и подправките(и тяхното количество).
Аз не съм във Бг и тук се ползват ей такива,които леко сладнят.Но само предполагам че  е заради това де ..

А тя ги правеше с такива.

Слагам и същите подправки като нея ,ама не мога да ги докарам все още да са същите на вкус..Та едни и същи продукти (все чушки),едни и същи подправки,една и съща техника на приготвяне - накрая различни на вкус.
Същото важи и за пилето с ориз. Ама там търся онзи вкус от детството(от детската градина и училище).
Пробвала съм различни рецепти и с различни подправки-и пак не е същото.Та общо взето чушките не мога да ги докарам никога като нейните,ама мусака и пържени кюфтета пък тя не може да докара като моите..Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 31
По рецептата мна моята баба домати не се слагат на неща с ориз - никога, jamais, никогда в жизни! Simple Smile
Забелязала съм, че в някои краища на българия слагат на почти всички ястия домати. В нашата къща почти на нищо не се слагаше, изключение - доматена супа!
Другото което си спомням, че пълнени чушки се правят с такива чушки:

А, не с чушки "Капия". Това също може би влияе на вкуса!
Виж целия пост
# 32
Точно вчера правих с такива чушки -не за капия .От Лидл ги взех. Не станаха добре  пак според мен.Твърде сладки са на вкус,мисля че това е проблема .Въпреки подправките и сосът към тях,на мен ми сладнят доста  и не ми харесват  сготвени по този начин.
Виж целия пост
# 33
Явно никогда в жизни не сте яли домати с ориз.
Но не оня дето го предлагаха по столовете. На пистил.
А добре приготвен, с достатъчно зеленчук и домат от градината. Не пластмасов.
А вие опитайте!
А също и постен славянски гювеч.
Иначе китайският ориз със зеленчуци е по, пО от нашенският.
Виж целия пост
# 34
Точно вчера правих с такива чушки -не за капия .От Лидл ги взех. Не станаха добре  пак според мен.Твърде сладки са на вкус,мисля че това е проблема .Въпреки подправките и сосът към тях,на мен ми сладнят доста  и не ми харесват  сготвени по този начин.
Честно казано никога не правя пълнени пиперки извън сезона им. По принцип съм привърженик на сезонността, но това между другото. И ги правя с нормални български пиперки - избирам малко по-късички и тумбести.
Но си мисля, че баба през януари също не е готвила такава манджа Simple Smile
А тези красиви, пъстри, лъскави еднакви по размер зеленчуци, които се предлагат във веригите..... Еми.... хм..... Grinning
Виж целия пост
# 35
Явно никогда в жизни не сте яли домати с ориз.
Но не оня дето го предлагаха по столовете. На пистил.
А добре приготвен, с достатъчно зеленчук и домат от градината. Не пластмасов.
А вие опитайте!
А също и постен славянски гювеч.
Иначе китайският ориз със зеленчуци е по, пО от нашенският.
На вкус и цвят... знаете приказката. И домати с ориз, и постен славянски гювеч съм яла твърде много като дете. С домашни зеленчуци. Толкова много съм яла, че сега не искам и да си помисля за тях. Не ми харесва комбинацията ориз с домати, въпреки че домати обожавам.
Виж целия пост
# 36
В пловдивско са ме гощавали пълнени домати с кайма и ориз.  Не беше лошо.
Но предполагам е трудоемко.
Виж целия пост
# 37
Майка ми редовно готви през лятото ястие с пълнени с кайма и ориз чушки, домати и тиквички. Нарежда ги в тава и ги пече.
Виж целия пост
# 38
Цитат
В пловдивско са ме гощавали пълнени домати с кайма и ориз.  Не беше лошо.
Но предполагам е трудоемко.

Не е трудоемко. Като остане плънка от чушките, се издълбават няколко домата, пълнят се и се слагат в тавата с чушките. Издълбаната част се ползва за салата- надробява се, слагат се няколко капки олио и натрошено сирене. Разбърква се и се топи с филийка хляб.
Виж целия пост
# 39
Точно вчера правих с такива чушки -не за капия .От Лидл ги взех. Не станаха добре  пак според мен.Твърде сладки са на вкус,мисля че това е проблема .Въпреки подправките и сосът към тях,на мен ми сладнят доста  и не ми харесват  сготвени по този начин.
Честно казано никога не правя пълнени пиперки извън сезона им. По принцип съм привърженик на сезонността, но това между другото. И ги правя с нормални български пиперки - избирам малко по-късички и тумбести.
Но си мисля, че баба през януари също не е готвила такава манджа Simple Smile
А тези красиви, пъстри, лъскави еднакви по размер зеленчуци, които се предлагат във веригите..... Еми.... хм..... Grinning
Мда. Вчера правих пълнени чушки. В Германия съм в момента. Тук нормалните чушки са им камби, а традиционни български пиперки изобщо нямат! Има едни дълги-предълги червени чушки, които направо ме хвърлят в Рейн. Wink Еми, пълнените камби наистина сладнят. Все едно захар съм сложила. Факт!
Може пък наистина най-добре този експеримент да се прави, га върже пиперо в България.
Виж целия пост
# 40
И аз не обичам готвени домати и не слагам никъде, освен ако не е на спагети миланезе или пържени чушки с доматен сос. На пълнени чушки и ориз никога не слагам. И не обичам тези, тумбестите чушки, гледам да са от по-дългите. И харесвам повече зелени, а другите у нас червени, щото били по-сладки.
Виж целия пост
# 41
Правих пълнени чушки с камби, е не стават. На "бабините" чушки май тайната беше в соса. Извън сезона се правеха пълнени сухи чушки, с боб, това пък въобще не мога да го докарам. За онези с ориза много е важен и какъв е ориза, щото сега има какви ли не сортове, едно време беше един, "Ориз" 🤣
Виж целия пост
# 42
Онзи ден направих. Използвам сорт Долма, за баба не знам, ама у дома откакто майка го  откри на пазара, само този използваме. Следвах съвета за сминдух, сложих и лъжица две дом.концентрат, много морков, ориз и кайма, лук. Единствената забележка бе, че не стигнаха за 6 хапвания. 😋 Станаха страхотни и смятам че съм подобрила рецептата си 🤗 Та Благодаря, че споделихте тайните си. При мен имаше ефект 😋
Виж целия пост
# 43
Освен да пробвам със някакви чушки  от турския магазин тук... Тези които продават в другите магазини   са със много сладък вкус,макар на външен вид да докарват на този сорт"Долма". Моите деца ги хрупат като снакс-нарязани,и не се цупят-точно защото са много сладки..Ама за пълнени чушки с ориз не стават просто.Така ще ги изхвърля пак..
Виж целия пост
# 44
В София ги обичат пълнени със сиренце. Защо не ги направиш така? Сурови, представям си ги с едно овче сиренце... Мммм...вкусно...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия