Пълнени чушки "като на баба"

  • 4 821
  • 62
Уви, вече няма как да науча рецептата. Моля ви, споделете начина, който знаете от своите баби. Обещавам да изпълня всяка една рецепта стриктно с надеждата поне малко да се доближа до вкуса, който търся. Тази вечер отново правих чушки, в апартамента на баба, в нейната фурна, но... нищо общо с нейните.
Виж целия пост
# 1
Уви, вече няма как да науча рецептата. Моля ви, споделете начина, който знаете от своите баби. Обещавам да изпълня всяка една рецепта стриктно с надеждата поне малко да се доближа до вкуса, който търся. Тази вечер отново правих чушки, в апартамента на баба, в нейната фурна, но... нищо общо с нейните.
Ох и аз от години се опитвам да направя чушки като на баба, ама не стават като нейните
Виж целия пост
# 2
Че обяснете , нарисувайте ги с думи , район нещо...север ,запад, шопско.
Виж целия пост
# 3
Преди да се напълнят чушките се надупчват с вилица на няколко места.
Плънката-запържена глава кромид, прибавя се ориза и се пържи до прозрачност. Маха се от огъня и се прибавя каймата и подправките(сол,чер пипер, малко кимион). Разбърква се добре, пълнят се чушките, нареждат се в тавата, налива се вода и се пече.
Ако обичате гьозум и ако е сух се слага с останалите подправки. Ако е пресен се запържва с кромида. Може да се прибави към плънката настърган морков и/или домат.
Да добавя-ако ги предпочитате сухи се слага по-малко вода и обратно, за по-сочни почвечко вода.
Виж целия пост
# 4
Забрадка трябва да носиш, и престилка, и да си пуснеш Хоризонт на ВЕФа, иначе няма да са същите 🤣

Кажи поне с какво бяха пълнени чушките?
Виж целия пост
# 5
Тайната на пълнените чушки е в подправките.В каймата се слага задължително шарена сол или сминдух,който се съдържа в шарената сол.Аз лично също така не пържа каймата.Меся я с настърган лук,малко домат,ориз и подправки и я оставям да си поеме.Дупча чушките,пълня ги,поръсвам със сол,червен пипер,олио и наливам водата!Надявам се да съм Ви полезна.😋
Виж целия пост
# 6
Аз задушавам лук, хубаво измит ориз, кайма размита с вода и парченца червена чушка нарязана на много ситно (оризът обича повече олио). Слагам накрая и малко домати. Подправки - сол, червен и черен пипер, джоджен, ситно нарязан магданоз. Наливам топла вода и варя на слабо докато оризът набъбне и водата се изпари. Опитвам на вкус, а оризът ми е полу готов. Пълня чушките и потапям отвора в брашно. Нареждам в тава, наливам върху чушките по малко олио, много малко вода на дъното, завивам във фолио и печа на слаба фурна до омекване на чушките. Махам фолиото, засилвам фурната и допичам докато чушките образуват отгоре леко черна коричка.
Виж целия пост
# 7
Във всички рецепти в интернет които съм чела има и сос, пък който е от кисело мляко и яйце. Обаче не го правя така. Правя ги в тенджера, заливам  ги с вода в която съм промила малко пържен червен пипер и дом.пюре.
Виж целия пост
# 8
Забрадка трябва да носиш, и престилка, и да си пуснеш Хоризонт на ВЕФа, иначе няма да са същите 🤣

Кажи поне с какво бяха пълнени чушките?
С ориз и кайма, стандартните. Сосче от яйца и кисело мляко имаше отделно. Ще пробвам всички описани начини, пък все някоя рецепта ще ми допадне повече от моята дори и да не са като на баба Grinning
Виж целия пост
# 9
След като махнеше дръжките, баба ми срязваше върха на чушка по дължина на около 2 см, за да може водата да влезе в чушката и отпред.
Задушаваше лука с олио, ориза (добре измит, да излезе бялата вода) го слагаше при лука - да стане стъклен. Добавя се каймата - бърка се, докато не стане на трохи и си промени цвета. Тогава се слагат подправките. Баба ми готвеше с магданоз и чубрица. Раазбира се, и сол.
Като се напълнят чушките, дъното се натопява в брашно, за да не излиза каймата. Не трябва да са и прекалено пълни.

Баба ми ги подреждаше в дълбока тенджера. Доливаше вода, посоляваше и водата и отгоре слагаше чиния, за да не изплуват. 

Аз правя същото, без чиния, в тавичка във фурната. Водата не ги покрива. Във варианта с тавичка се обръщат един път.

Тайната според мен е в соса. 2 яйца, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кисело мляко, 200 г прясно мляко се разбъркват на каша и се заливат чушките.
Аз понеже ги правя в тавичка, изваждам я от фурната, заливам и повече не слагам във фурната. Сосът се обработва термично от горещината на тавичката и чушките.

Вкусът става съвсем същия като на баба ми.
Виж целия пост
# 10
Моята рецепта се покрива  с малки разлики с последната
сега готвя малко, но преди за 6-10човека ще дам мерки

7-8 едри глави лук
2 чаши от 200 пл ориз
500-600 гр кайма(преди като бе наша каймата  и не тегля
с купата на лука  меря и каймата,малко надолу кайма)
подправки - чаена лъж сол, чубрица, чер пипер(сега риган заради стомаси
на това количество 2 сурови яйца омесва и червен пипер
пълня , топя в брашно  и нареждам
 в Тенджерата олио , не много ,да разствори същата чаена лъжичка сол и червен пипер
Леки са и  затискам с чиния да не изплуват ,наливам вода да покрие чинията(сега по малко , до средата  и най-много
Застройвам с 2 яйца  и почти  цяла кофичка кисело мляко(те все ги намаляват от 500 на нам си колко, а съм застройвала и със заквасена сметана)като добавям от водата дето са врели чушките да се стопли соса и да не се пресече.Яйцата и млякото са студени
Леко оставям да се  завари(почти да се завари)
Никой не се е отказал да си изяде двете чушки
когато сме само ние остава за хапване после, като са  и брата на мъжа ми  отиват.
Вече е спомен това.Сега не знам мерките, но наполовина  ги правя, дори по - малко.Или напълнени сурови деля в две тенджерки и едната замразявам. Вадя , вода и   така.Напълно са свежи ,пресни, докато сварени не стават за замразяване ,променя се вкуса.
Това се сетих  ,дано не съм забравила нещо  и дано  става на моята баба вкуса.

Правила съм също и като сложа нарязано кисело зеле на дъното на тенджерата , има друг вкус, но пак е хубаво.
Виж целия пост
# 11
Подправките на едно ястие са въпрос на вкус – всяко семейство си подбира такива, които всички или поне повечето членове харесват. Simple Smile
При каймата и ориза аз слагам пресен магданоз, сухи чубрица и джоджен, настъргани домати или доматено пюре, червен и черен пипер, сол. Може и домашна вегета да добавите, ако имате.
Другата тънкост е да се пълнят... чушки за пълнене. Вярно, става с всякакви, но вкусът се променя.

И накрая – още една тънкост. Когато махате дръжките от чушките, отстранете семките и това, което е под тях (прилича на дунапрен) го накълцайте на ситно и го добавете към сместа за пълнене. Прави плънката по-ароматна.

Виж целия пост
# 12
Ева, баба ти може да е слагала същите подправки, но не са били като сега от магазина.
Сигурна съм, че е използвала червен пипер и джоджен, каймата може да е била по-истинска.

Аз от години не правя чушки с кайма, само постни. В плънката добавям настъргана тиквичка.

Може нещо дребно и баба ти да е използвала за подобряване на вкуса и аромата.
Не знам дали ще успееш да повториш рецептата, но е хубаво, че помниш баба си. Успех!
Виж целия пост
# 13
Пропуснах - пресни чушки се пекат добре,  а варя  сухи - стават супер.Продават се сухи, малко прегорели са.Аз съм си консервирала, засъхнали домашни, в буркани, че пълното изсушаване не ми се отдава.И на вкус няма другари.
Виж целия пост
# 14
Баба ми ги печеше в глинен гювеч.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия