Индукционни котлони, тема N2

  • 25 843
  • 716
# 30
Здравейте! Предстои ми обзавеждане на вилата (от а до я) та се вкарах и аз в дилемата за индукционни котлони. Изчетох всичко от предната тема и сърдечно благодаря за опита, наблюденията и съветите, които споделяте Simple Smile . Намерих много от отговорите на въпросите, които ме интересуваха за този тип котлони. Спряла съм се на този модел:
https://www.tehnomix.bg/plot-za-vgrazhdane-whirlpool-wls7960ne
Някой с отзиви за него?
Имам и известни колебанията, тъй като вилата е на село, тока спира по-често от нормалното, а се е случвало и да пуснат ток, който крушките само греят. Т.е.напрежението не е постоянно, а някъде четох, че при такива проблеми с електрозахранването не е препоръчително индукция (не че за другите електроуреди ще е ок). Иначе ел.инсталацията на къщата е нова. Някой по запознат на тази тема?
И другите ми доста тъпи въпроси, но ще рискувам да ги задам Joy При готвене съдовете нагряват ли се повече от нормалното (след като се нагрява съда в който се готви, а не котлона ми мина през ума това, а аз мн често в бързината не използвам ръкохватки) И някъде пишеше, че не трябва да се готви с бижута Rolling Eyes
Виж целия пост
# 31
И двата ти последни въпроса са доста...хм. Тенджерата се нагрява не повече от тази, сложена на друг котлон, а и супата в нея я охлажда. То това е целта - да се нагрее яденето. Иначе си пари, както всяка тенджера с гореща супа, но не повече. Моите тенджери са с изолирани дръжки и не ме е грижа. И за бижутата е глупост.

За напрежението не знам, в книжката си пише какво е допустимото.
Виж целия пост
# 32
Черна станция, тенджерите ти ги видях в предните постове и много ми харесаха. Когато стигна и до посудата ще ги имам предвид Simple Smile
Виж целия пост
# 33
Виждал съм два типа индукционни котлони:
* при най-евтините: по-ниското ниво на затопляне се постига с по-дълъг период на изключване на индукцията, което води например при пържене да пълното спиране на процеса за няколко секунди, при по-ниски степени.
* по-скъпите: дори при най-ниските нива процеса на награяване не се прекъсва за повече от секунда, като отчевидно тези котлони регулират и силата на тока през бубината.

Краткото спиране на награяване не е проблем тъй като топлообменните процеси (награяване, изстиване) са сравнително бавни и не оказва сериозно влияние.

За съжаление, когато котлона изключва за няколко секунди, това оказва сериозно влияние, особено при пържене, например на филийки.
Виж целия пост
# 34
И скъпите индукционни котлони прекъсват.
Но рядко, и на чести стъпки.
Виж целия пост
# 35

NEFF
N 70 Индукционен плот 60 cm Черно
T56TT60N0
заслужава си парите
Виж целия пост
# 36
И скъпите индукционни котлони прекъсват.
Но рядко, и на чести стъпки.

как рядко и на чести стъпки? Не разбирам Sad
Почти три години ползвах преносим индукционен на ИКЕА и го чувах на ниските степени, дори при работещ абсорбатор, от една година ползвам на Бош и не го чувам, сигурно прави, но е много тихо.
Виж целия пост
# 37
Как да обясня, значи ако евтиния прави големи стъпки, с висока мощност ги прави така.
    1 секунди висока мощност 4 секунди почива.
  При скъпите на ниска мощност го прави така.
     3 секунди на средна мощност 3 сек почива.
  Абе така го обясних че и аз ве си разбирам.
Виж целия пост
# 38
как рядко и на чести стъпки? Не разбирам Sad

Ами например когато котлонът работи на максимална мощност захранването е перманентно включено. Ако поискаш да заработи на 50% захранването пуска ток 50% от времето и не пуска 50% от времето. В резултат ефективната мощност е 50%. Обаче ако 5 секунди има и 5 секунди "нема", ще усещаш спирането. Но ако половин секунда има, а половин няма, не се усеща нищо заради инерционните топлинни процеси. Това е "на чести стъпки".
Виж целия пост
# 39
Това го разбирам, но това не е "рядко, на чести стъпки", а си е често, на малки стъпки. Не съм инженер и може за това да не разбирам. Аз съм доволна от моя индукционен и не го сменям.
Виж целия пост
# 40
Аз мидях ква тъпотия съм написал но вече не ми дава възможност за редакция.
Виж целия пост
# 41
И аз, не съм чела всичко. Нали знам за какво става дума и си го схващам без да чета изцяло.
Виж целия пост
# 42
Ще се опитам да изясня този феномен с прекъсванията, стъпките и колко време работят и колко почиват.
Има три вида най-общо казано, като визирам от 0 до 30-40% мощност, след това всички стават еднакви или с плавно регулиране на мощността.

1. 1 секунда работи 3-4 секунди почива-ако се пържи в малко олио или има малко количество храна се усеща как спира да ври за малко, доста дразнещо е.
2. 1 секунда работи, 1 почива, или 2 работи и 2 почива, няма големи драми, но има и по-добър вариант виж т.3
3. Няма спиране и тръгване, от първа степен си е плавно и работи постоянно, просто на ниска мощност.

1 вариант са евтините марки и модели.
2 вариант са повечето по-читави
3 вариант е най-рядко срещан, но като цяло се среща от средно ниво нагоре като ценова гама.
Виж целия пост
# 43
Дай пример за вариант 3, че аз все още не съм срещал такъв, а след някои и друг месец ще искам да слагам нов.
При мен варианта на плота е 2. Имал съм и два "настолни" индукционни котлони, които бяха от тип 1 и определено е много дразнещо при пържене на ниско ниво. Плюса е, че вече не се пържи нищо хаха
Виж целия пост
# 44
Не мога да дам точен пример от тези, които се продават като марки и модели, аз съм ползвател и съм срещал макар и рядко.
Трябва да се пита и по-добре пробва, в магазините не знаят обикновено.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия