Индукционни котлони, тема N2

  • 25 605
  • 716
# 300
Има го при моя. Не чакам 15 мин за да се включи и мога да го включа веднага след като прегрее, но скоро след това се изключва отново. Това се случва когато се нагрее чугунения тиган върху котлона. Случва се и когато пържа с нормален тиган. Ако трябва да изпържа яйца няма проблем, но ако тръгна да пържа филии или нещо, което изисква по-продължително пържене тогава изключва. Случва се следното - започвам да пържа филиите и първите се изпържват както си трябва. При следващите нагряването спира и те просто се киснат в олиото без да се пържат. Усилвам котлона, пърженето започва, но тогава се включва защитата и котлона изключва тотално.
Точно от това се страхувам,на стария готвя само бързи неща.
Виж целия пост
# 301
Моят е плот за вграждане,4-ка ,Сименс, всякакви там екстри има.Както писах на мен никога не ми е погаждал
номера.Мъжът ми нещо му беше свил сармите, така и не разбрах как.
Виж целия пост
# 302
Вентилаторът охлажда това под плота - електрониката. А индукцията вкарва енергия в дъното на тигана до безкрай, може и да го стопи евентуално, ако няма охлаждане. И никакъв вентилатор не пречи на това.
Аз на Юлиян отговарях за вентилатора.

Точно от това се страхувам,на стария готвя само бързи неща.

С право се страхуваш. За да няма опасност от повреда котлона трябва да е изработен солидно. Солидната изработка струва пари. Тук се надпреварват да обясняват как техните котлони струващи 10-20 пъти повече от този, който искаш да вземеш нямат такива проблеми. Аз ти казвам, че моя, който е по-скъп от лидълския, но е пак нещо подобно го има този проблем. Ако искаш го вземи и го тествай. Задействането на защитата е гадно и другото гадно е включването и изключването на ниска мощност. Аз се дразня от това, че не мога да сложа нещо да къкри на бавен огън. На ниска степен се включва на макс за няколко секунди и след това спира тотално и съответно това което вариш завира бурно за няколко секунди и след това не ври няколко секунди. Та ако прави така го връщай.
Виж целия пост
# 303
И моят не го прави. Както казах - не използвам контрола на температурата за да задавам такава, но този контрол е полезен и за да намалява мощността при прегряване на дъното на тигана и да не му позволява да стигне повече от 300 градуса (примерно, измислям си). Така няма нужда от изключване, но това се постига с регулатор от по-висок ред, евентуално при по-модерните и скъпи уреди.

И затова отбелязах като плюс, че лидълският котлон има такова регулиране.
Виж целия пост
# 304
Изобщо не ми е ясно как се работи с тези котлони,но ще взема да пробвам-ако ще се връща при тях може.
Виж целия пост
# 305
Обръщам се към The_Third, това че котлона ти е "по-скъп" незначи непременно че е по-хубав.
Виж целия пост
# 306
Аз написах по-скъп, но подобен. Мисля, че има разлика с това, което ти написа, нали така?
Виж целия пост
# 307
Ако прегрява плота (т.е. не може да осигури безопасна термична стабилност) при нормална употреба, то проблема е в проектирането на уреда или неспазване изискванията/условията на работа.

Ако всичко е наред, но просто уреда преценява, че сте забравили празен тиган на котлона - примерно 30 минути, то от гледна точна на пожарна безопасност е редно да се изключи. Ако обаче са фалшиви аларми то пак отиваме към лошо проектиране или дефектен температурен датчик.

Самия вентилатор пази не само електрониката и инд. намотки - принудителната вентилация е много ефективна и удължава живота на уреда и може да е напълно достатъчно и температурата на самия стъклен плот да стои в разумни граници. Изобщо не е подценяване неговата функция.

Ако плота изключва защото тигана се е нагорещил до 250 градуса и изключи - това хич не е добре. Но ако се изключва защото е стигнал 360 градуса е нещо различно Simple Smile
Виж целия пост
# 308
Няма 360 градуса. Не съм мерил до каква температура достига преди да изключи, но според мен дори и до 250 не достига, защото олиото не пуши.
Виж целия пост
# 309
Ми това е - редно е да има такава защита, защото ПОТЕНЦИАЛНО индукционната технология може да нагорещи тигана до разтопяване. А от там нататък дали е добре настроена, дали е качествен уредът и прочее са детайли, които определят реалното качество на плота. С принципни приказки не можем да решим нищо. Моят плот проблеми не ми е правил, а и аз никога не го ползвам на макс - много ми е силно. Евентуално само в началото за "кикстарт".
Виж целия пост
# 310
Може и да се разтопи, ама ще трябва котлона да е 10000 вата поне..
А дали е индукционен или не все едно, само силица му трябва.
Виж целия пост
# 311
Може и да се разтопи, ама ще трябва котлона да е 10000 вата поне..
А дали е индукционен или не все едно, само силица му трябва.
Има си формули, цели изчисления, които определят мощността. В Теси сега ползват индукциотен нагревател с мощност 2100 вата, за пресовачни заварките при конвекторите.
Тея стреляници в тъмното за 10000 вата, са като от устата на ел инженер от преди 40 години.
Виж целия пост
# 312
Може и да се разтопи, ама ще трябва котлона да е 10000 вата поне..
А дали е индукционен или не все едно, само силица му трябва.
Има си формули, цели изчисления, които определят мощността. В Теси сега ползват индукциотен нагревател с мощност 2100 вата, за пресовачни заварките при конвекторите.
Тея стреляници в тъмното за 10000 вата, са като от устата на ел инженер от преди 40 години.
Хм, я кажи и сметни с формулите, колко трябва да е мощен котлон, не говорим за пресвачи или нещо друго, за да разтопи тигана, моля. За начало трябва да вдигне  1000 градуса, чакам.

Да видим твоите стреляници на светло.

Няма плот и котлон който да разтопи тиган, ако ще да работи 24 часа, както се каза, още на 250 ще изключи, но дори да се елиминира защитата няма как да вдигне повече от 300 като максимум-стрелям на тъмно
Виж целия пост
# 313
Ама, аз да не съм като теб, да говоря нещо за които, не съм специалициран, пък меродавно.
Има ментаци тави, които съм загрявал до оранжево на котлон БОШ. Сигурно ако не сработи някоя защита, ще се стопи.
Ако щеш неук ме изкарай.
Виждам че стреляш на тъмно. Няма нужда да повтаряш. А и със сигурност вдига над 300⁰,.щом почва да свети.
Сега каквото и да отговориш, няча да продължа спорове, които не са градивни.
Щом инженера от тази тема, мисли като мен, друго не ме бърка.
Виж целия пост
# 314
Може и да се разтопи, ама ще трябва котлона да е 10000 вата поне..
А дали е индукционен или не все едно, само силица му трябва.

Не съм съвсем съгласна, че е все едно - има принципна разлика. Реотаните са направени да не прегряват повече от някаква температура и затова и загряват ограничено - няма как нагревател с по-ниска температура да нагрее нещо до по-висока. С индукцията не е така - тя просто вкарва енергия в съда и може да го прави до безкрай, няма ограничение. Да, бавно ще стане с малка мощност, но може да стане. Особено медната сърцевина на двойното дъно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия