Индукционни котлони, тема N2

  • 24 553
  • 703

Анкета

Какъв индукционен плот използвате?

Опции:

* Гласуването приключено: чт, 13 май 2021, 14:49
* Може да изберете максимум 3 опции.

# 315
Никакъв специалист не съм, опитът ми с индукционни котлони е от един апартхотел, където дъното на кафеварката стана оранжево за изключително кратко време.
Тогава реших, че следващите ми котлони ще са такива.
Виж целия пост
# 316
Мене това ми се случи на БОШ, а тавата беше евтина (май тънка алпака).
Даже се стреснах. Помислих, че със всичко така ще става. Беше още от началото докато си го купих. За щастие, си е супер. С човен, и хубави съдове, такива проблеми нямам.
Виж целия пост
# 317
Не забравяйте, че повечето тигани имат и някакви пластмасови/гумени/дървени дръжки, които са първите, които се разтапят и са първите, които ще се размекнат или дори запалят (преди да се разтопи стоманата) Grinning
Виж целия пост
# 318
Не забравяйте, че повечето тигани имат и някакви пластмасови/гумени/дървени дръжки, които са първите, които се разтапят и са първите, които ще се размекнат или дори запалят (преди да се разтопи стоманата) Grinning

Добре, не го отричаме, но това какво променя? Преди или след, процесът би си вървял до края ако няма мерки. И да, най-вероятно преди стоманата ще се стопи плотът и тиганът ще падне вътре върху електрониката... Но това не е сърцевината на спора.
Виж целия пост
# 319
Съвсем по темата е, защото това определя и каква е максималната температура която един производител на индукционен плот трябва да заложи като граница за безопасност.

Ако всичко беше една дебела стомана можеше и да мине без такива мерки за безопасност. Все пак няма как тигана да се нагрява до безкрай. Нагряването ще стигне една температура при която като вкарваш постоянно същата енергия тигана няма да се нагрява повече.

Колкото по-висока температура искаш да постигнеш толкова повече енергия е нужна за покачване с 1 градус. Т.е. не е линейно.
Виж целия пост
# 320
Темата беше, че трябва да има ограничение, защото иначе ще стане лошо. Толкова. Това безсмислено надприказване, при което началото на спора вече е забравено, не е за мен, ти си продължавай.

И все пак виж това например - индукционна пещ за топене на 3 кг метал (в случая злато, но то е все едно) с капацитет да загрява до 1100 градуса. Би могла и повече, но има ограничение. И за целта са нужни само 1700 вата.

https://bazar.bg/obiava-22907839/prodavam-nova-elektricheska-pes … -na-metali-do-3kg

Ако пък прочетеш в нета каталозите за индукционни пещи ще видиш, че изискването за топене на един тон от даден метал се дава в киловатчаса. Това какво говори? Че не е нужна огромна мощност, ако разполагаме с време. Голямата мощност е нужна за бързо загряване, но с по-малка пак ще стане за повече време.
Виж целия пост
# 321
3,5 киловатовата има капацитет да стопи макс 350 грама желязо. Тези, които са в състояние да стопят килограм желязо колкото е един тиган са 6-8 kW. И това е при положение, че този кг желязо са набутани в потата. Алуминиевите тигани се топят по-лесно, ама имат и доста по-висока топлопроводимост от стоманените и топлинните загуби ще са по-високи. Аз се абстрахирам от мисълта, че котлона ще се повреди далеч преди да е достигнал тигана точка на топене. Да приемем, че е изработен от материали, които ще издържат тези температури.
Виж целия пост
# 322
Много ви моля, да преместите спора си или да спрете, защото за обикновения читател, не е интересно!

Адмирации за познанията ви!

Харесвам темата и я следя с интерес, но не и последните няколко дни.
Виж целия пост
# 323
Здравейте, отново!Купих котлона от Лидъл.Има няколко програми.Изпробвах основната програма -доволна съм.Котлона включва и изключва доколкото преценям на 5-6сек-според мен на равни интервали-това добре ли е ?Още не съм пробвала пържене,надявам се да се справи .
Виж целия пост
# 324
Вера, съдове с какъв диаметър може да се използват?
Виж целия пост
# 325
Включването и изключването на колко секунди ще бъде зависи от това на каква мощност си го пуснала. Не е добре, че включва и изключва за секунди. При мен е същото и ме дразни. За да не се усеща включването и изключването то трябва да става много пъти в секунда, ама тогава ще заминат много бързо контактите на релето. За да не заминат вместо реле трябва да има полупроводник, но той е по-скъп от релето. Пробвай го на по-дълго пържене /15мин/ и пиши как е, дали спира да нагрява по някое време.
Виж целия пост
# 326
Не мисля, че този е с реле.
По скоро, чуват бученето на бобината.
Вера, чува ли се цъкане?
Виж целия пост
# 327
Котлона включва и изключва доколкото преценям на 5-6сек-според мен на равни интервали-това добре ли е ?Още не съм пробвала пържене,надявам се да се справи .

Не, не е добре. Това са огромни дупки. Но може да чуваш вентилатора, а да не спира, защото не мога да повярвам, че може да има такива паузи. Освен ако си задала някаква програма за температура и то си следи...
По принцип не трябва да се усеща кога спира и кога тръгва. Но това можеш да провериш ако сложиш вода да ври на най-ниските степени. Ако ври равномерно нямаш проблем. Ако ту завира, ту спира, не е добре.
Виж целия пост
# 328
Размера на съдовете от 10-22см.Сложих вода на програмата за вода-при нея не мога да променям температурата,а само мощностаДокато завръща водата,около 10 мин котлона не спря,а когато намалим на 600 вата,започна ту да спира,ту тръгва.Чува се цъкане.
Виж целия пост
# 329
Не слагай на никаква програма, защото като е за вода може да има някаква логика с хистерезис, понеже на водата не и пречи това спиране и тръгване. Сложи на просто нагряване и регулирай мощността, тогава ще си покаже.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия