Практически съвети за поддържане на топлината през зимата

С настъпването на зимата разходите за отопление на българските домакинства рязко нарастват. Колкото по-ниски са температурите навън, толкова по-сложно става да затоплим дома си. И пред много семейства изниква въпросът как да запазят топлината в дома си, без това да натовари прекомерно бюджета им.
Ще се опитаме да ви помогнем с няколко полезни съвета.

Уплътнете прозорците и вратите

Ако проблемът с отоплението на дома се повтаря всяка зима, то е време да вземете профилактични мерки. Основната загуба на топлина става през процепите на прозорците и вратите. Затова е важно да се реши този проблем възможно най-бързо. Ако нямате възможност да подновите дограмите, то закрийте процепите със специални уплътняващи ленти.
Ако усетите, че духа под вратата, можете да използвате някой от различните видове уплътнители.


Двустранен уплътнител за врата, eMagОстъклете балконите и лоджиите

Остъкляването на балконите защитава дома от вятъра и студа. На остъкления балкон дори при силен мраз температурата рядко пада под 4 градуса. Съответно тази в стаите нараства с до 5 градуса. За предпочитане е да остъклите балкона с двоен стъклопакет, а пода, тавана и стените да изолирате със стиропор или фибран.
Преди да предприемете тези действия обаче, проверете действащата нормативна уредба, касаеща остъкляването на балкони, тераси и лоджии и се допитайте до местната община за необходимостта от разрешение или съгласие от съседите. Обърнете специално внимание какво е записано в нотариалния акт на жилището – в закона се прави разлика между остъкляване на балкон/лоджия и тераса.


Топлоизолирайте дома си

За още по-добър ефект е добре да изолирате външните стени на дома си. Добрата изолация намалява загубата на топлина през зимата, както и предпазва от нагряване през лятото. Това позволява да намалите наполовина сметките си за отопление и охлаждане на дома. Освен това така ще осигурите приятна температура в дома си през цялата година.


Изберете подходящо отопление

Съществуват различни варианти за осигуряване на отоплението в дома в зависимост от вида източник на енергия, който се използва – електрически ток; парно; природен газ; газова система от пропан и бутан; системи, използващи твърдо или течно гориво; термопомпи.

Новите затворени комплекси, които се изграждат, често биват газифицирани и  отоплението е осигурено от природен газ. В къщи и малки кооперации извън големите градове много хора залагат на отопление от термопомпи или пелетни котли. Тези решения обаче са недостъпни за огромна част от хората, живеещи в апартаменти.

В големите градове значителна част от жилищните комплекси са свързани с ТЕЦ, но много от жилищата в България не са топлофицирани. Освен това все повече хора се отказват от парното заради високата му цена и се налага да изберат други методи на отопление.

Съвременните климатици бързо затоплят помещенията, при това имат функция не само за отопление, но и за охлаждане. Това ги прави едни от най-практичните, икономични и безопасни уреди на пазара.
Но ако имате малки деца или чувствате дискомфорт от работата на климатика, може би трябва да се насочите към конвекторните уреди за отопление. Ако ще купувате само един уред, добре е да изберете мобилен вариант, за да можете да го местите от стая в стая. Имайте предвид, че отоплението с този вид уреди не е толкова икономично като отоплението с климатици, но пък и първоначалната инвестиция е по-малка.

Друг популярен метод за отопление е с помощта на вентилаторните електрически печки, т.нар. „духалки“. Те са малки, компактни и бързо затоплят помещенията. Недостатъкът им е, че харчат доста ток и изсушават въздуха в стаята, затова е препоръчително да се използват заедно с овлажнители.

Напоследък все по-голяма популярност придобиват електрическите камини. Те съчетават удобството на електрическия уред и усещането за топлина и уют на горящите дърва. Пламъците на съвременните електрически камини по нищо не се различават от тези на истинския огън. Много модели дори създават илюзията за дим, което ги прави още по-реалистични. Освен красиви, те са по-екологичен, чист и лесен вариант за отопление в сравнение с печките на твърдо гориво. Богатото разнообразие на модели им позволява да се впишат във всеки интериор.


Възползвайте се от слънцето

В слънчеви дни прибирайте щорите и завесите, за да може дневната светлина да нахлуе в стаята и слънчевите лъчи да затоплят помещението. По този начин ще повишите температурата в стаята поне с 2 – 3 градуса, при това напълно безплатно.
Съчетани в стъклопакет, новите поколения стъкла с високи енергоефективни характеристики предлагат добра комбинация между нискоемисийно стъкло и висок соларен контрол, като осигуряват отличен термален баланс през всички сезони и понижени разходи за отопление и климатизация.  


Затоплете пода

Има ли нещо по-неприятно от това да станете сутрин от топлото легло и да стъпите върху студения под?
Килимът не е просто глезотия, а много полезна вещ през зимата. През този сезон са най-подходящи килимите с по-дълъг косъм – приятни на допир и отлично изолиращи краката от студа.


Многоцветен килим, VivreМалки трикове за още повече топлина и комфорт

Щом се приберете вкъщи, обуйте топли и удобни пантофи, които позволяват да се възстанови кръвообращението на краката след дълго ходене, работа на крак или обувки на висок ток.


Когато се разположите на дивана пред телевизора или във фотьойла с книга в ръка, може да се поглезите с гореща вана за краката с ароматни соли или масла със загряващ ефект. Не забравяйте след това да обуете вълнени чорапи.


Масажна вана за крака, Пазарувай лесно


А ако страдате от постоянно студени крака и нямате домашен любимец, който да използвате в ролята на грейка, може би този уред е създаден точно за вас:


Електрически нагревател за крака – Aliexpress.comКолкото повече одеяла имате в дома си, толкова по-добре. Разпръснете по едно на всеки диван и на всяко кресло. Щом ви стане студено – увивайте се с одеялото. Ако ви стане топло, отмятайте го настрани. Освен това красивите одеяла са стилна част от интериора.Все по-популярни напоследък стават одеялата с ръкави – в тях е много удобно да се чете книга, да се работи на компютъра или да се почива на дивана с дистанционното на телевизора в ръка.


Одеяло от полар с качулка – eBay.comДа легнеш в студено легло? Даже мисълта за това предизвиква неприятни тръпки. С колкото и завивки да се завие човек, все ще му е студено и няма да може да заспи. В такива случаи на помощ идва електрическото одеяло. Включете го за 20 – 30 минути преди лягане и готово! Леглото ви вече е приятно затоплено.


Електрическо одеяло Ayco – eMagИ накрая остана само да се сгушите на дивана, да се увиете в новото си пухкаво одеяло и да отпиете с наслада чаша горещ чай, който да ви върне аромата и спомените от отминалото лято.Вижте още: Как да победим студа? Част първа - облеклоТази статия съдържа партньорски връзки – последван линк и евентуална покупка биха могли да генерират комисионен приход за форума.
Виж целия пост