Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дали ще имаме проблем с прохождането?

  • 1 914
  • 14
Здравейте,
пиша за съвет и мнение на минали по този път мами. Имам момиченце на 11++ ,
сяда сама, играе си, говори си бебешки и измежду него мама/баба/ам-ам.; от гръб по корем и обратното го прави от доста малка, по корем лази на малки разстояния. Притеснява ме това, че когато я оставя права до опора се задържа малко и веднага гледа да се пусне и седне, сама да се изправи не иска грам. Крачки въобще не става и дума да прави, веднага си вдига краката и започва да смее все едно си играем. Трябва ли да се обърна към специалист?
п.с На педиатър не улучихме.. когато имах въпроси ходех на частен такъв..
Виж целия пост
# 1
Да, обърнете се към специалист.
На 11+ месеца детето би трябвало да се задържа изправено и дори да пристъпва като се държи. Детски невролог е добре ре да го прегледа и може би след това кинезитерапевт да поработи с детето.
Макар и по друг повод съм водила сина ми като бебе на кинезитерапевт към Дом майка и дете с направление от социалните. Има и платени, разбира се.
Ще се оправят нещата, но първо се консултирайте със специалист.
По книги дават, че прохождането се случва между 12 и 18 месец.
Виж целия пост
# 2
Според мен е най-добре да оставите детето да се развива по собствен темп. Моята дъщеря пропълзя на 12 месеца и проходи на 18.
За щастие живея в държава, в която ходенето по лекари не е религия.
Виж целия пост
# 3
Всяко дете се развива индивидуално. На моя приятелка детето (момченце) проходи на 1,8г., а започна да стои с опора на 1,4г. Но все пак Вие си го познавате и усещате ако нещо Ви се струва нередно.
Виж целия пост
# 4
Не искам да се хваля,но моята дъщеря проходи със 7-8стъпки сама на 10м и половина ...повечето ни познати около годинка не виждам нищо лошо за ваше успокоение да направите консултация с ортопед/невролог Simple Smile
Все пак сте родител!
С това чакане да се израсте .....да не се задълбочи ако има нещо Wink вие си решавате Simple Smile
Дано вс.е наред и скоро да тропка навсякъде ❤️
Виж целия пост
# 5
Винаги съм оставяла децата ми да проходят самостоятелно, когато са готови. И четиримата проходиха от рез между 14 и 18 месеца. Без да лазят преди това, без да стоят дълго изправени.
Виж целия пост
# 6
На 11м моята нито пълзеше, нито ходеше по мебели. След рождения ден проходи. В рамките на един месец се научи да поди, да палзи и да взема играчки от земята. Преди това трепереше, ако не я държа за ръката.
Виж целия пост
# 7
Моят племенник проходи на година и три месеца, едно познато детенце също. Никъде не са ги водили.
Ако наистина се притеснявате, вижте някъде детски ортопед. На мен не ми се вижда необичайно, но не съм професионалист.
Виж целия пост
# 8
Децата са много различни. Моето пълзеше от 6 месеца, изправи се в деня, в който навърши 7м, а на 11м проходи. Племенницата ми не желаеше да стои права, пристъпваше на пръсти и с треперещи крачета, проходи към 1г6м. Към ден днешен и двете са здрави и щастливи. Аз не бих бързала с прегледи, но ако ще ви донесе успокоение, то посетете ортопед.
Виж целия пост
# 9
Ранното прохождане не е за хвалба, защото нищо не показва. Имам две деца, едното проходи на 11 месеца, другото на 1 година и 4 месеца.

Нищо притеснително не виждам в държанието на Вашето дете, което е САМО на 11 месеца. Което не пречи да се консултирате с лекар, просто искам да кажа, че детето Ви до момента се развива нормално за възрастта си.
Виж целия пост
# 10
Кое ви навежда на мисълта, че има проблем с детето? Децата са различни и прохождат от 10 м. до година и 10 мес. Това, че някоя майка на площадката се хвали, че нейното е походило на 10 м. не е показателно.....а и не е за голяма хвалба.
Виж целия пост
# 11
Благодаря много на всички❤
Виж целия пост
# 12
Различни са, няма калъп.
Моето проходи на 1г и 2 м. На снаха ми на 9м.
Има дечица, които не пълзят направо тръгват. Други пълзят до късно.
от първия пост не видях нещо странно.
Виж целия пост
# 13
Сина ми пълзеше като стоножка на 9 месеца и на 10 започна да обикаля масата в хола. Всички казваха, че ще проходи рано сам. Да, обаче му беше по лесно да пълзи. На 1г и 4 месеца сам у дома се пусна и започна директно да бяга. Имаше период до 4 годишен, когато не вървеше кротко, а само бягаше и аз след него , в супер форма бях 😉
Виж целия пост
# 14
Дъщеря ми започна да се изправя сама в кошарата на около 9 м. кратко след това започна да се движи настрани по мебелите държейки се разбира се и мислихме, че щом се движи така много скоро ще проходи, но проходи на 1год и 2 месеца и то страшно предпазливо. Някои деца просто трябва да са сигурни в себе си. Аз също се бях притеснила и писах тема тук тогава Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия