Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

TSH, FT4, FT3, TAT и MAT - щитовидна жлеза и проблем с качване на килограми

  • 722
  • 22
# 15
В никакъв случай не целя да обидя авторката и не казвам, че нейният случай е такъв, но има хора, които не си дават сметка какви количества изяждат. Някои въобще не отчитат такива дреболии като почерпиха ме бонбон, чопнах си от тавата, преди да сервирам вечерята, доизядох на детето яденето - две хапки останали, ни да ги прибереш, ни да ги хвърляш и т.н.
Имам близка, която се оплаква, че не може да мръдне от 80 килограма, каквито и да прави, но си има апетит момичето и си похапва добре, дори и да е здравословно яденето. Примерно, за вечеря голяма купа салата и сухари, а после не може да се начуди защо хем гладува, хем не сваля килограми. Опитвала съм се да подскажа, че с глад няма да отслабне трайно, но засега не може да го осъзнае.
Мисля, че хранителен дневник би помогнал да се установи какъв точно е калорийният прием, но трябва да се води много съвестно, пък и е пипкаво всеки ден да пишеш и да смяташ какво и колко точно си ял.
Виж целия пост
# 16
Тук авторката казва, че проблемът е от около година само...
Виж целия пост
# 17
Тук авторката казва, че проблемът е от около година само...
Да, качването на килограми е през последните 12 месеца. Нямам проблем с хапването/апетита. Като започна проблема с надебеляването, пробвах една-две диети. Хапвам често 4-5 пъти дневно, но по малко. Стомаха се сви и вече е почти невъзможно преяждането, поради намаления обем на стомаха. Често, ако изпитвам глад и нямам подръка някоя ябълка или нещо подобно, просто изпитвам 0.5л вода и усещането за глад изчезва. Но като цяло не гладувам. Все още чакам резултатите за ИР, но предполагам , че част от проблема е ЕГН-то и липсата на спорт.
Като казвам, че качвам килограми, визирам голямо увеличение на талията и ханша. И моите 67кг не са мускул, а просто мазнина. Срам ме е да облека къса пола/панталони.
Виж целия пост
# 18
Днес 25-ти ми излязоха и резултатите за ИР:
Име на теста (изследване)      Резултат   Единици   Референтни стойности
Глюкоза (Glucose)                      5.21   mmol/l                       3.60 - 6.10
HOMA (IR) индекс                      3.49   индекс                     < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Инсулин (Insulin)                    14.50   mU/l                     2.6 - 25.0 на гладно

резултатите от 23-ти за щитовидната жлеза
FT 3                         4.46                 pmol/l       3.20 - 6.80
FT 4                       13.86                 pmol/l     12.00 - 22.00
TSH                        0.775                   mIU/l    0.300 - 4.200
TAT (Anti TG)     <10.00                   IU/ml          До 115.00
MAT (Anti TPO)   10.30                   IU/ml          До 34.00

Моля, помогнете ми с разтълкуването на двете изследвания и евентуално със съвет какво да предприема, за да спра дебелеенето и да обърна процеса. От днес вече ходя и на фитнес, планувам да добавя и плуване, но дали ще е достатъчно?
Виж целия пост
# 19
Не съм лекар, но за мен това е чиста ИР. И глюкозата, и инсулина на гладно са завишени, НОМА  показва също ИР.
Според мен се консултирайте с ендокринолог. Те обикновено изписват метформинови препарати, но аз бих се огледала за нисковъглехидратен и високомазнинен режим. За да има ефект, въглехидратите са около 20-25 гр/ден (стриктно кето), следят се с мобилно приложение най-лесно.
Спортът е хубаво нещо, но при ИР няма да е достатъчен.
Виж целия пост
# 20
И според мен си с ИР. Оттам дебелеенето. Основно трябва да се оправи храненето, спортът е важен, но борбата започва в кухнята.

Има тема тук във форума, прочети първия пост, много е информативен. Темата е постоянно активна и хората са отзивчиви, стига да си прочела поне основите.

https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1293833
Виж целия пост
# 21
Резултатите са в норма. И при мен е така. ЩЗ в норма, хормони в норма., ПКК в норма. Сега отивам на вариант натоварване с глюкоза, инсулин на гладно и кръвна захар. Ендокринологът предполага ИР.

Някой пил ли е нещо от групата на глюкофаж? Има ли странични ефекти? Да се подготвя психически.

Аз ли трябва да си купя глюкозата от аптеката преди натоварването?
Виж целия пост
# 22
Глюкоза дават в лабораторията.
Метформиновите препарати действат различно на хората, някои имт странични ефекти (стомашен дискомфорт, разстройство, гадене), други - не (аз бях в тази група). Обикновено се започва с по-ниска доза и се увеличава постепенно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия