Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

  • 39 019
  • 726
# 15
Благодаря за инфото! Аз се притеснявам по-скоро от ефекта на ваксината върху организма в дългосрочен план. Още повече, че се говори за периодично реваксиниране.
Виж целия пост
# 16
Здравейте.Има ли разлика между л-тироксин и еутирокс?Знам,че хормонът е един и същ,но ако да речем от ел тироксин имам косопад,възможно но ли е от еутирокс да нямам?Или от едното да не се чувствам добре,а от другото да съм ок.Дали има разлика в самите помощни вещества?
Виж целия пост
# 17
Здравейте, момичета Simple Smile следя ви редовно и си карам по план. От 4 месеца съм на 50 Л-тироксин+добавки. Определено мога да кажа, че се чувствам много по-добре - изчезна силното сърцебиене, пищенето на ушите, тревожността и ужасното нощно изпотяване.
Стартирах със следните показатели:
TSH-0.88 (0.3-4.5 )
T3-2.5 (3.1-6.8 )
T4-15.3 (9-25 )

Новите резултати са:
TSH-0.68 (0.27-4.2 )
T3-3.01 (3.1-6.8 )
T4-16.79 (12-22 )
ТАТ - 20
МАТ 16

Не се повлияват много нивата на тази доза, като че ли Sad
Ще съм благодарна на вашите мнения и насоки, както и съвет и препоръка за ендо, който би анализирал по-задълбочено.

И честита Баба Марта на всички Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Здравейте.Има ли разлика между л-тироксин и еутирокс?Знам,че хормонът е един и същ,но ако да речем от ел тироксин имам косопад,възможно но ли е от еутирокс да нямам?Или от едното да не се чувствам добре,а от другото да съм ок.Дали има разлика в самите помощни вещества?

Да, написала съм за препаратите в първия пост.


Daisy07 необичайно ниско ти е ТСХ още на първите изследвания и сега както е паднало още, нямам представа ако се повиши дозата дали няма да падне под норма. Иначе по другите показатели си за по-висока доза определено, например да редуваш 50 със 75мг. С лекар не мога да помогна.


Честита Баба Марта на всички, много да сте здрави и засмени Simple Smile


Аз идвам от детската ендо, че носих да види изследванията на детето, вдигаме малко дозата, че ТСХ му е добре, но Т4 е само на единица над долна граница. Фолиева и В12 в дефицити и тях почваме и така.
Виж целия пост
# 19
Здравейте отново и Честита Баба Марта! Flowers Bouquet
От доста време не следя темата, просто забравих да се запиша в една от поредните и така си остана. Simple Smile
Сега ще поправя тази грешка, обаче, защото намирам дискусията за много полезна.

Ето ги резултатите ми от днешното изследване (моля за коментар):Честно казано, учудих се, че са толкова добри (по-оптимални стойности май никога не съм постигала). Причината да не очаквах това е, че от известно време не се усещам особено нормално... Явно не е от ЩЖ, което не знам дали е за добро.
Антителата ми леко са се повишили, FT3 е какъвто винаги ми е бил, FT4 - също. TSH е приемлив. Пия по 100 мкг. "L-Тироксин", но напоследък доста либерално - например, приемам хапчето и 20 мин. по-късно вече сърбам кафе.
Какво ще ме посъветвате? Първо да опитам да го пия с поне час-два отстояние от кафето и закуската и да се изследвам отново, или направо да почна с малка доза T3? Хич не ми се иска, че там, както знаем, дозирането е много сложно...
Благодаря!
Виж целия пост
# 20
Аз пия хапчето през нощта за да имам добро отстояние от кафето. Друг вариант новия Аку-тирокс течен, на който му били достатъчни 10мин само.

Проверявала ли си скоро за дефицити - вит.В12, вит.Д, желязо... когато не са оптимални и щитовидната не работи добре, още повече че споменаваш някакви оплаквания.
Виж целия пост
# 21
Благодаря за мнението!
Вечерно време и през нощта определено не е "моето". Не мога да се организирам да го приемам по едно и също време; гадно ми е, като трябва да се будя, само заради това; понякога вечерям късно или пия алкохол. Confused
За пръв път чувам за споменатия препарат - ще го проуча.
Витамините ще ги тествам идната седмица. Просто днес реших да не плащам за толкова много неща наведнъж. Планирам да пусна супер разширени изследвания, включително - да тествам някои непопулярни показатели, като Метилмалонова киселина.
Със сигурност и от тези изследвания ще изскочи нещо.
Виж целия пост
# 22
Той е съвсем от скоро на пазара, течен е и възможно най-изчистен уж от към пълнители. Но нямам лични впечатления, една майка тук в темата го дава на детето си. Във ФБ групата за Хашимото споделиха, че бил доста сладък и това ми е информацията към момента Simple Smile
Аз свикнах през нощта с аларма се будя и не ми нарушава съня, пия си в тъмното и заспивам веднага пак.

Метилмалонова киселина заради В12 ли? По мое мнение ПКК, В12, фолиева и хомоцистеин са достатъчни за откриване на дефицита.
Иначе не знам какво планираш да изследваш, но често съпътстващи ни проблеми са - с холестерол и с кр.захар/ инсулин.
Виж целия пост
# 23
Гърне, радвам се да те видя.🙂 За съжаление много познати лица с полезна информация изчезнаха. С Мибобо добре си хортувате😉Исках само да добавя за т3. Ако решиш да го пиеш, ше тр да намалиш дозата на т4, защото много ще потиснеш тсх. Т3 много и бързо потиска тсх. Започни с 1 мкг и после вдигай. Като начало не пипай т4, а при първата контрола след започване на т3, ще видиш колко тр да го намалиш. Аз взимам 6,25 мкг т3 и не ми позволява повече от 62,5 мкг т4 да включа. Последно тсх беше 0,5, но опитах с т4 на 75, защото фт4 беше ниско. Еми, не става. Започват неприятни усещания на предозиране. Върнах си горните дози и се чувствам перфектно. И още нещо. Не мога без т3. Спра ли го (пробвала съм за седмица) започват отвратителните симптоми на хипото.😉
Виж целия пост
# 24
Бонго все ще те питам а Т3 в изследванията ти как е? Тоест показва ли добри/оптимални стойности?
Виж целия пост
# 25
Аз давам течния ,но нямам впечатления.На 10.03 сме на контрола й на 09.03 ще пускам изследвания .И в тоя ред на мисли 3 дена от първоначалното взимане добре ли е или да изчакам 40 дни?
Mibodo, вашата ендокриниложка следи как ви Б12?Аз си ги пуснах ,но по моя инициатива ,според мен не ги отрази.Мисля този път да не ги пускам ,че бяха ок.През какъв интервал се пускат?
Виж целия пост
# 26
Лятно време и въобще след март е оптимален (около 70%), август беше на 110%, но тогава сглупих и бях вдигнала на 8 мкг (е, свалих и повече не пипам т3 дозата); зимата е на 44%. Очевидно студът има много голямо влияние. Но и на този резултат се чувствам идеално. Вече се ръководя не само по резултати, а главно дали имам симптоми и как се чувствам.
Виж целия пост
# 27
Да, то си е важно как се чувстваш. Аз съм вечно парцал, но ме е страх да почна Т3 и си се мъча Simple Smile

nnnn82 аз следя всичко сама още преди да стигнем до ендокринолог, че сина ми беше с тройна анемия на времето. Сега когато ги пусна ги поглежда, но не им разбира съвсем Wink . За нея стойности в граница са ок, независимо, че за децата трябват високи стойности. Единствено в гастро отделението като бяхме лекарката беше адекватна и при В12 със стойност 300 изписа добавка. Иначе ендотото се интересува и препоръчва изследване основно на вит.Д .
Принципно следя - В12, фолиева, желязо, феритин, вит.Д, цинк и мед. Но пускам по различно време в зависимост от последните стойности. В12 последно бях изследвала лятото и сега го пуснах в лек дефицит е, фолиевата я бях забравила и не бях изследвала повече от година - тя пък направо си е в дефицит.
Виж целия пост
# 28
Аз бях при двама еднокринолози (единият много хвален) казаха ми, че няма нужда да си правя допълнителни изследвания... за витамини, вируси и т.н.. Бях показала само ТСХ, ФТ3, ФТ4, ТАТ И МАТ. За мен това не е редно. При положение, че сега открих, че съм Хашимото.
По мое решение си пуснах доста изследвания за витамини, вируси, вкл. и половите хормони, излезнаха ми само дефицити на витД, Б12 и фолиевата киселина.
Общо взето май всеки сам си преценява и си плащаме от джоба. Над 200 лв дадох за изследвания, но исках да съм си спокойна, че всичко е в норми.
Виж целия пост
# 29
Метилмалонова киселина заради В12 ли?
Вероятно, да. Имам един много стар списък на лаптопа си, в който съм си записвала най-различни показатели, които е добре да бъдат пускани заедно. Прочела съм някое мнение във форума или другаде и съм си отбелязала съответния показател. Simple Smile

Иначе не знам какво планираш да изследваш, но често съпътстващи ни проблеми са - с холестерол и с кр.захар/ инсулин.
Тях ги тествах вече, мерси. С ИР съм от доста отдавна, за жалост.

bongobongo, и аз се радвам да си обменяме мисли! Simple Smile
А нали преди сме коментирали, че е добре FT3 да е в най-горната третина на референтните стойности? Или това не е съвсем вярно? Ти пробвала ли си целенасочено да го поддържаш в диапазона около 80-90%?
И друго питане имам към теб - когато се приема FT3, следи ли се и стойността на FT4 все така педантично, както преди, или щом веднъж си стартирала с приема на T3, FT4 става с второстепенно значение за организма? Не знам дали се изразих разбираемо. Имам предвид, дали продължава да се цели FT4 също да е към средата на референтните граници, а не близо до долната референтна стойност? Знам, че при опити за забременяване, е доста важно FT4 и TSH да са перфектни, а FT3 - не е от първостепенно значение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия