Козунаци 2021-ва

  • 52 406
  • 857
# 780
Запалихте и мен! По рецептата на Морена.
Малко плетките ми се позагубиха, но иначе бухнаха и се опекоха чудесно.
Виж целия пост
# 781



Това направих, утре ще видим и на вкус как е.
Виж целия пост
# 782
Пробвам се с моите недодялани козунаци, но не искат да втасат. Стоят си сплескани и не знам какво да ги правя... 🤪
Активира ли предварително маята? Кое втасване правиш в момента?
Първото втасване на тестото беше сполучливо и в хлебопекарната. След спирането обаче си стоят сплескани и не се надуват.

Ще ви дам моите "5 стотинки" по темата въпреки че съм мъж.
Три години правя козунаци в хлебопекарната, тази дори и майка ми ме остави да ги прави. Тя само усука фитилите.
Оставете го да втасат във фурната.
Вадите тестото от хлебопекарната, слагате му плънка, ядки и т.н. усуквате настройвате фурната на 40-45° (завъртам копчето до мига в който каже "цък) и го пъхате вътре. За 35-40 мин. е удвоил обема си. Тестото е по рецепта за обикновен козунак ( не за хлебопекарна).
Когато сметнете че е готов го мажете вътре във фурната и увеличавате на градусите на които си печете.
Докато изпечете първия слагате тесто в хлебопекарната за следващия.
Дано съм бил полезен.
Весели празници !
Виж целия пост
# 783
Не ми се чака козунака да изстине напълно, за да го завия във фолио. Ако го пъхна във фурната, а го завия сутринта, дали ще е изсъхнал?
Виж целия пост
# 784
Няма. Може да му метнеш някоя кърпа отгоре. Ние често си ги съхраняваме открити. Я във фурната, я бутнати в микровълновата и нищо им няма. Не завивам във фолио.
Виж целия пост
# 785
Христос воскресе!

Ето ги моите изпечени куличи:





А това са някои от боядисаните ни яйца:







Весели Празници! Hug
Виж целия пост
# 786
Христос Воскресе!

Ето ги и моите два козунака. Този път замесих само 1 кг.  брашно.



Виж целия пост
# 787
Христос Воскресе! Здраве и благоденствие в домовете ви! Нека бъдем по-добри, по социални (особено в днешно време) и по-смирени! Simple Smile

Благодаря на момичетата (пък ако има и момчета...) за доверието и ми е приятно, че сте доволни!    

Аз днес проумях защо снимките на конците са ми особено трудни напоследък... защото няма плътност козунакът ми и са жилави конците. Та така. Simple Smile

Ето




А тук може да забележите влажността при отхапване.




А ето от преди любимата ми рецепта... конците се виждат и снимат лесно, но пък има плътност и не е високобелтъчно брашното.

Виж целия пост
# 788
Христос Воскресе! Много здраве и благоденствие!
Тази година месих с Екстра на СМ. Направих това нарочно, защото брашното за баница ми идваше по жилаво. Мисля, че това ще е моето брашно за козунаци вече.
Установих, че трябва да се извади тестото от миксера, още докато маже под куката и да се доизмеси още малко с ръце и мъничко олио. Така става най добре! А ето и моите козунаци!





Виж целия пост
# 789
Това са козунакът и питата със сирене и кашкавал.Вече почти свършиха.

Виж целия пост
# 790
Христос Воскресе!
Мир и любов в душите ни!
Това е последният ми опит. По рецептата на nad_tab. Изключително точна от към грамажи. За първи път не ми се наложи да добавям брашно.
Виж целия пост
# 791
Светли празници пожелавам !
Ето няколко снимки и от моите козунаци по рецептата за традиционен козунак на Джемма



Много ми допадна тестото как се получава по-еластично и по-лесно за оформяне с брашното София Мел Баница.
Виж целия пост
# 792
Христос воскресе !
Здраве и светлина в душите ни !
Подариха ми няколко парчета Панетоне.На вкус е прекрасен,но е глетав.Според мен е недоизпечен.Как мога да го корегирам,не искам да го изхвърлям ,заради вложените качествени продукти.
Виж целия пост
# 793
Христос воскресе!
Здраве и светлина в душите и домовете на всички!
Виж целия пост
# 794
Два козунака по рецепта на Морена. С брашно за баница и жива мая. Опъна ми се и отказа да втаса. От вчера на обяд, та чак днес сутринта, в седем, беше удвоил обема си и го изпекох. Но пък се получи екстра, единият подарих на племенничките.




И два по рецептата с лимонада на Ваня Джорджевич. С брашно Класик и суха мая. Тестото беше тръгнало да ме търси, повдигайки капака на хлебопекарната. От него направих и руло с плънка от маскарпоне, сладко от боровинки и орехи. Страашно  вкусно, още снощи се изяде и не стигна до снимка.






Но се убедих, че съм с две леви ръце. Пусках клипче да гледам как се сплитат четири плитки и тя ли бързо плете, аз ли бавно сплитам, пусках, спирах, връщах, па го сплетох, колкото си мога. Joy Joy
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия