Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

При баба и дядо или на занималня?

  • 4 027
  • 21
Ако имате възможност да избирате, къде да прекара лятната ваканция детето Ви, кое бихте избрали?
1В малък град при баба и дядо в къща на въздух.  Знам, че няма да я накарат да учи и тя няма да прояви желание. Поне така стана миналото лято от 1-ви за 2-ри клас.
2 На занималня с деца и възможност да учи БЕЛ, МАТ, АЕ.
Да уточня, че е много социална и търси да играе с някого, а в малкия град няма много деца.
Аз по принцип бих избрала първото, но като знам колко много имат за учене и после как е трудно пак да влезе в ритъм, се замислям кое да бъде. ММ е за първия вариант. Сега бил момента да види как е при баба и дядо. На 8 години е. Успеха й е около 5 тази година. Има доста да се работи по принцип с нея.
П.п. детето обича да ходи при баба и дядо.
Виж целия пост
# 1
На занималня, но без да учи след като става въпрос за ваканция.
Виж целия пост
# 2
А защо трябва да се избира? Не може ли един месец на занималня и един месец при баба и дядо?
Виж целия пост
# 3
Миналото лято баба и дядо казаха, че искат цяло лято при тях, понеже баща ми си остана вкъщи заради това. Майка ми  все още работи. Тази година не сме обсъждали, защото е много рано още. Но това също е вариант. Тя не е прекарвала много време с тях, с изключение на миналата година.

Въпроса е кое според вас е по-добре. Не е за това кое да ми препоръчате. Решението ние ще си го вземем според ситуацията. Просто искам да чуя чужди мнения.
Виж целия пост
# 4
При баба и дядо бих избрала. През лятото е редно да си почине и разтовари, а не да учи. По-ефективно ще е като краен резултат.
Виж целия пост
# 5
При баба и дядо! Докато могат, докато са тук. Другото, вярно с много усилия и нерви, се наваксва ..., но обичта и спокойствието при баба и дядо, си мисля аз, не са за изпускане. Играя я тази игра с двете малки. Вярно - не искат да решават задачи, не искат да преписват или да правят диктовки ... четат, обаче... Но това да са навън по цял ден, да са с братовчедите си и да са щастливи ... Няма по-добро, за мен. После - зор за тях, но смятам, че да са изживели лятото в свобода и щастие, е по-важно. Не съм амбизиозен родител - колкото толкова. Намират си интереси и си се развиват. Показваме с татко им, теглим документални филми, говорим за неща, които ги вълнуват сега и на момента - пр. средната е 5 клас, но се е загледала в уроците по химия в уча.се за 7 клас - е, гледа, пита, обясняваме, намираме и други източници и така ...
Докато имам възможност и ситуацията е избор какъвто е пред авторката, а и пред мен, винаги бих избрала - баба и дядо.
Виж целия пост
# 6
При баба и дядо! Там се учат много по- важни неща за живота. И тези моменти остават за цял живот. Само след няколко години вероятно няма да иска да ходи и да остава при тях.
Виж целия пост
# 7
Категорично при баба и дядо! Радвайте се ,че още има тази възможност.Като порасне още малко,няма да и се ходи ,а и те надали ще могат.Защо искате да учи и през ваканцията?Това е все едно вие през отпуската си пак да отидете на работа.
Виж целия пост
# 8
Имам дъщеря, в момента е втори клас. Да кажем, че успехът й е между 5 и 6, не че е супер важно, но понеже беше споменато... Аз бих избрала занималня, макар че лично моята изкарва лятото при баба си и дядо си. Обяснявам. Моите родители (във Варна живея) не работят вече и обитават къща с голям двор във вилната зона, близо до морето. По цяло лято ходят по плажовете, готвят си разни неща, киснат се в басейна и прочие, но...там няма други деца. Околните къщи са все пенсионери като тях, рядко им идват внуци на гости. На хлапето му харесва, но също е общителна и си търси другарчета. Обзаведена е с всички електронни устройства, но на мига ги хвърля, ако се появи възможност да играе с друго дете, това й е приоритет.

След първи клас, миналото лято, търсих частна занималня, в която да я запиша във втори клас, тъй като нямаше шанс да се класираме вече за училищната. Намерих една точно срещу училището, с добри отзиви и буквално успях да заема едно от последните места. Хората пожелаха преди да се ангажират дали ще запишат детето да я заведа лятото за няколко цели дни, от сутрин до вечер. Искаха да й направят тестове по математика и български, както и да видят как се сработва с другите деца. От тези няколко дни, които дъщеря ми изкара от сутрин до вечер в занималнята, остана супер възхитена. Другарчета колкото искаш, веднага се сприятелиха. Учат, да, но в никакъв случай цял ден. Даже е по-малко от половин (за лятото говоря). Храната - кетъринг, нищо общо с блудкавата храна в училищния стол първи клас. До занималнята има доста голям парк и всеки ден след ученето ги изкарват там да играят, правят си пикник, направо от парка я прибирах. Това лято обмислям дали да не я оставя за поне месец в занималнята, ще помисля дали в началото или в края на лятото, а останалото време при баба й и дядо й.

Давам си сметка, че не всички занимални са така, но ние случихме. И въпреки че сега, с тази ковид криза, работата ми много пострада и ми е трудно да поемам таксите за занималнята, отделям тези пари, дори ако трябва да лиша себе си от нещо. Детето не ходи с кой знае какъв ентусиазъм на училище, но ходи с огромно желание на занималня, въпреки че там госпожата е по-строга от класната им и изисква повече. Да не говорим, че досега както не щеше да погледне книга (а аз съм видна читанка с голяма библиотека вкъщи, не е като да няма пример), онзи ден приятелка в занималнята е донесла книжки и са чели до скъсване. По свое желание, не по принуда. А за цяло лято миналата година, майка ми (видна читанка като мен) не успя да й събуди интереса към книгите. Едно непознато дете успя за половин ден. Върна се вкъщи задъхана от кеф и ми нареди да й намеря всички книги от поредицата по-бързичко. И много други неща учи там, но няма да навлизам в подробности.

Малко дълго стана, но това е моето мнение и моят случай.
Виж целия пост
# 9
Пип, защото е с една идея по-назад и има какво да се желае.
High speed, може ли името на занималнята? Може и на лични.
Виж целия пост
# 10
Въпроса е кое според вас е по-добре. Не е за това кое да ми препоръчате. Решението ние ще си го вземем според ситуацията. Просто искам да чуя чужди мнения.
Според мен е по-добре учебната година да се използва за учене, а ваканцията - за почивка. Намирам за безкрайно сбъркан модела децата да се скъсват от учене през ваканциите. Все едно да ви натоварят с куп работа по време на отпуската.
Виж целия пост
# 11
Баба и дядо, ваканция и почивка.
Аз подкрепям тезата, че почивката трябва да е почивка, а общуването с баби и дядовци е изключително ценно.
С единствената уговорка да се минат дадените за лятото задачи от училище и да се прочетат задължителните книги. Нищо повече от това.
Моите деца винаги са изкарвали цяло лято на вилата в планината или в жилището ни на морето с бабите и дядовците си, когато не сме били семейно по почивки и екскурзии. Научили са много повече от възрастните, отколкото от занимални - отношение,поведение. И най-вече - имат безгрижни лета, защото после цял живот ще има даде трудят и да се чудат как да си починат за 1-2 седмици.
Виж целия пост
# 12
Сега като ... чета постовете в темата на авторката ... Темата изначално не е зададена правилно.

Пита се - ваканция и почивка ИЛИ запълване на обучителни пропуски. Поне според това, което чета.

И пак, за мен и моите деца: ваканция и почивка Simple Smile Дори някога да ми се наложи да не са при баба и дядо, ще търся занималня тип летни лагери - приключения, общуване с други и интересни хова (даже ще избягвам занимални предлагащи обучение Simple Smile ), А НЕ запълване на обучителни пропуски. Но, това съм аз и моите си приоритети Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Ако детето няма сериозни образователни проблеми, бих избрала ваканцията при баба и дядо.
Миналата година използвах ваканцията за наваксване на учебния материал, но синът ми има дислексия, не познаваше буквите в края на първи клас и не можеше да чете. При него беше наложително да се занимае с професионалист и да компенсира затрудненията и ефекта от дистанционното обучение.
Дете, което няма проблеми, не бих го записала в занималня да доучва.
Виж целия пост
# 14
Малкият ми син е 5 клас. Никога не е изкарвал цяло лято при баба и дядо. Отдавна децата имат доста по-различни потребности от нас в тези години.
Много рядко занималните през лятото са със 100% учене. Имат по няколко часа които са полезни. Децата са със себеподобни и със сигурност им е много по приятно.
При баба и дядо също, но не за три месеца.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия